BRILJANTINA- 3. aprila v SSG Trst

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
SEZONA 2018/2019

Enkratno gostovanje muzikla

BRILJANTINA (GREASE)

v sredo, 3. aprila 2019, ob 20.30
V Veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu

slider-logo.png

 
V sredo, 3. aprila ob 20.30, bo Veliki oder Kulturnega doma v Trstu gostil prvo italijansko etapo nove uspešnice Prospot in producenta Jurija Franka, to je muzikal Briljantina. Predstava je doživela premiero lani v Cankarjevem domu v sklopu poletnega programa Festivala Ljubljana in od tedaj osvaja občinstvo slovenskih, nabito polnih dvoran. Kot je veljalo za muzikal Mamma mia (ki ga je Slovensko stalno gledališče pripeljalo v Trst v lanski sezoni), bo tudi muzikal Briljantina zaživel v slovenskem prevodu, ki sta ga štiriročno napisala Tomaž Domicelj (songi) in Boštjan Gorenc – Pižama. Režijo predstave podpisuje Jug Radivojevič, glasbeno vodstvo pa Patrik Greblo.
Leta 1970 sta se Jim Jacobs in Warren Casey na neki zabavi pogovarjala, da bi napisala muzikal o življenju najstnikov, kot sta jih videvala v njuni šoli. Te najstnike je navdihovala glasba petdesetih let, kakršno so iz gramofonskih plošč predvajali tudi tisti večer. Tako se je porodila ideja o muziklu Briljantina. Najdlje predvajan muzikal v zgodovini Broadwaya govori namreč o mladih ljudeh različnih družbenih slojev, ki jim je skupna želja po prijateljstvu in ljubezni, o njihovem odraščanju in dozorevanju ter o sanjah glede prihodnosti.
Dogajanje je postavljeno v pozna 50-a in poteka skozi zadnje šolsko leto na namišljeni šoli Rydell High, ko se mladostniki na pragu odraslosti poslavljajo od brezskrbnega življenja. Osrednja lika sta neotesan in predrzen fant Danny Zuko, ki se zaljubi v lepo vzgojeno dekle Sandy. Skupaj z vrstniki nerodno odkrivata pasti ljubezenskega življenja. Čeprav se muzikal osredotoča na svetle in igrive plati ter poudarja pozitivne vrednote kot sta ljubezen in prijateljstvo, se nalahno dotakne tudi manj vedrih tem odraščanja, ki pa poskrbijo za dodatno popestritev.
K svetovnemu uspehu muzikala je pripomogel film režiserja Randala Kleiserja  iz leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala John Travolta in pevka Olivia Newton John. Takratna mrzlica je zajela tudi Slovenijo in številni so se pod vplivom svetovne uspešnice začeli učiti plesnih korakov, kakršne so občudovali v filmu. Film Briljantina sodi med pet najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov, glasba iz filma pa je bila prodana v milijonskih nakladah.
Kultni muzikal je zdaj doživel prvo, v celoti profesionalno postavitev v Sloveniji. V glavnih vlogah bosta v Trstu igrala, pela in plesala Saša Lešnjek kot Sandy in Luka Markus Štajer kot Danny. Ob njiju nastopajo še Mariša Jagodič, Rahela Horvat Toš, Katja Škofic, Perrine Šmarčan, Melani Mekicar, Nika Mlekuž, Tim Lončar, Gašper Oblak, Niko Krhlanko, Matevž Derenda, in Žiga Bunič. Ob izbrancih iz avdicije se igralska zasedba ponaša z velikimi imeni slovenskega filma in gledališča: v Trstu bodo nastopili Gojmir Lešnjak – Gojc, Domen Valič in Alenka Tetičkovič.
Za koreografijo je poskrbela Milica Cerović s pomočnikom Matevžem Česnom, scenografijo je podpisal Aleksandar Denić, kostumografijo pa Tatjana Radišić. Tomaž Pirnat je sodeloval kot zborovodja, Simona Vodopivec Franko pa kot strokovna svetovalka.
Predstava spada v abonma SSG z Večernim programom. Predprodaja vstopnic je že odprta pri blagajni SSG. Enkratno gostovanje v Trstu je nastalo s sodelovanjem Glasbene matice.

briljantinaŽalec_rudl-4329.jpg

Muzikal traja 2 uri in 45 minut in ima en odmor.

briljantina 1.jpg

Slovensko stalno gledališče 
web. www.teaterssg.com
Stiki z javnostmi : T. +39 040 2461369 
mail: press@teaterssg.com  

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj