ČUDOVITA – od 10. septembra nova uprizoritev v SSG!

Image

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

v sodelovanju s SiTi Teatrom BTC

 

Jure Karas

ČUDOVITA

 

produkcija: Slovensko stalno gledališče in SiTi Teater BTC

od 10. septembra v SSG Trst

 

 

Da najdemo smeh v tragediji in pesem v navadnosti vsakdanjika.

Ker smo vsi v istem zosu.

.

Jure Karas

 

Sezona Slovenskega stalnega gledališča se nadaljuje. September je mesec uradnega začetka nove abonmajske kampanje, letos pa bo nekoliko drugače. Vsedržavno, dolgotrajno zaprtje gledališč je prisililo namreč v nov razpored predvidenih predstav, zato se bodo dogodki sezone 2020/2021 nadaljevali do novembra, ko bo nastopil čas za nov začetek. Lanski abonenti (in seveda vsi zainteresirani gledalci) imajo namreč na voljo še dve novi koprodukciji, ki bosta doživeli premiero v naslednjih dveh mesecih. Prva je glasbena komedija Čudovita, praizvedba novega besedila Jureta Karasa. Predstava je v pričakovanju tržaške premiere doživela predpremiero v okviru Primorskega poletnega festivala in bo v sredo debitirala na letnem odru ljubljanskih koproducentov SiTi Teatra BTC. V petek, 10. septembra bo na sporedu premiera na Velikem odru SSG v Trstu, z italijanskimi nadnapisi.

»Čudovita« Jureta Karasa je zgodba o nenavadni in unikatni lepoti vsakega človeka, ne glede na družbene standarde in na pričakovanja drugih. Glavna junakinja je samska ženska, ki je čudaška po naravi in ker jo je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Člani njene družine naj bi imeli »tam zunaj« bolj »normalno« življenje: službo, družino. Dejansko pa ni človeka brez vidnih ali prikritih šibkosti, nevroz, ki so vezane tudi na način življenja v današnjem svetu, kjer si v hipu lahko zmagovalec ali poraženec in kjer je potrebno ohranjati globalno prepoznavne standarde tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju.

Družinsko srečanje, ki ga predstava uprizarja z besedami in petjem v živo, je zrcalo današnje družbe: Vita je s svojo zunanjo ekstravagantnostjo pod drobnogledom, dejansko pa so tudi ostali, »hitro živeči« obiskovalci vsak po svoje kronično sami. Samota je po besedah avtorja predstave eden od simptomov sveta, ki prihaja, saj je napisal »Naš čas nas toliko spodbuja, da je »treba najti svojo pot« in »realizirati svoje življenje kot si sam želiš«, da se zdi, da na poti k samo-izpolnitvi vsak hodi po lastni prazni cesti. Kot da gresta individualizem in samota nekako z roko v roki.« Meja med zmagovalci in poraženci postane tako zelo labilna.

Uprizoritev je režirala Tijana Zinajić, ki prvič sodeluje s Slovenskim stalnim gledališčem. V glavni vlogi pa nastopa priljubljena igralka Vesna Pernarčič, ki je bila tudi članica stalnega ansambla SSG. Zasedbo sestavljajo še Primož Forte, Franko Korošec, Tina Gunzek, Urška Bradaškja in glasbenik Joži Šalej.

Predstava bo na sporedu do 26. septembra, 27. septembra pa bo gostovala v goriškem Kulturnem domu v okviru sezone SSG za Gorico. Nedeljska ponovitev 19. septembra bo spadala v program Slofesta. Za razliko od običajnega razporeda ponovitev, bo prvi vikend po premieri potekal brez predstav, ki se bodo nadaljevale od 18. septembra dalje.

Večerne predstave se začenjajo ob 20.00. Gledališče priporoča prihod pol ure pred začetkom predstave, saj bo zaradi novih predpisov obvezno merjenje temperature in preverjanje PCT potrdila (green pass). Med predstavo bo nošenje medicinske maske obvezno. Avtobusni prevoz za nedeljske abonente je potrjen.

Ob premieri Čudovite bo v vhodni avli gledališča ob 19. uri odprtje razstave Palčič 80, ki jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču ob njegovi 80. obletnici. Tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator je v svoji sijajni karieri podpisal tudi podobo raznih uprizoritev SSG. Razstava bo na ogled do decembra. Njena kustosa sta Peter Furlan in Andrej Pisani. Ob razstavi bo izšla priložnostna dvojezična brošura, ki bo vsebovala esej likovnega kritika Joška Vetriha in misel Marjana Kravosa.

 

 

Jure Karas

ČUDOVITA

 

režiserka: Tijana Zinajić

 

Kostumi: Matic Hrovat

Scena: Neža Zinajić

Koreografija: Anja Möderndorfer

Glasba in korepeticije: Joži Šalej

 

IGRAJO

Primož Forte

Franko Korošec

Tina Gunzek

Urška Bradaškja

Vesna Pernarčič

Joži Šalej (klavir)

 

 

PREMIERA IN PONOVITVE

petek, 10. septembra, ob 20.00 – red A1

sobota, 18. septembra, ob 20.00 – red B1

nedelja, 19. septembra, ob 16.00 – red C1 v okviru Slofesta

petek, 24. septembra, ob 20.00- reda A2, A3

sobota, 25. septembra, ob 20.00 – reda B2, B3

nedelja, 26. septembra, ob 16.00 – reda C1, C3

v Veliki dvorani

z italijanskimi nadnapisi

ponedeljek, 27. septembra, ob 20.00 – Kulturni dom Gorica

Testo alternativo

foto: @SSG/ Agnese Divo

Testo alternativo

PALČIČ 80

 

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču razstavo ob njegovi 80. obletnici, ki jo je sicer praznoval leta 2020. Pandemija je namreč onemogočila, da bi se velikemu tržaškemu umetniku poklonili ob življenjskem jubileju.

Klavdij Palčič idejno približuje krovno organizacijo in osrednjo slovensko gledališko ustanovo v Italiji. Če je tako z ene strani tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator na odrih razvil del svoje plodne ustvarjalne poti, ne nazadnje s pomembnimi produkcijami Slovenskega stalnega gledališča, ne moremo z druge strani mimo njegovega družbenega angažmaja. Med predsedovanjem Slovenski kulturni-gospodarski zvezi je organizaciji pustil neizbrisen pečat: razstavni hommage naj bo tudi izraz hvaležnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji za njegovo ne le umetniško, ampak tudi družbeno delo.

Otvoritev antološkega prikaza dela tržaškega umetnika bo potekala v petek, 10. septembra, ob 19. uri v v vhodni avli tržaškega Kulturnega doma. Razstava bo na ogled v prostorih tržaškega Kulturnega doma do decembra 2021. Njena kustosa sta Peter Furlan in Andrej Pisani.

Ob razstavi bo izšla priložnostna dvojezična brošura, ki bo vsebovala esej likovnega kritika Joška Vetriha in misel Marjana Kravosa.

Dogodek prirejata Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in slovensko stalno gledališče (SSG) s podporo Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter pod pokroviteljstvom Občine Trst. Projekt Palčič 80 je uvrščen v program Slofesta.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj