DON JUAN namesto GALEBA 26. in 27. januarja

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
OSNOVNI PROGRAM

napovedano predstavo GALEB Antona Pavloviča Čehova bo zaradi poškodbe v ansamblu nadomestila predstava


Jean Baptiste Poquelin Molière
DON JUAN

režiser: Daniel Day Škufca
producent: SNG Nova Gorica

termina sta nespremenjena:
sobota, 26. januarja,  ob 20.30
nedelja, 27. januarja,  ob 16.00
Velika dvorana SSG

Hrepenenje, ki preveva tragikomične ljubezenske trikotnike in umetniške strasti, o katerih pripoveduje drama Galeb Antona Pavloviča Čehova, naj bi ta konec tedna zaznamovalo gledališki vikend v Osnovnem programu Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Poškodba v ansamblu novogoriškega gledališča, producenta omenjene predstave, pa je privedla do spremembe v programu.
SNG Nova Gorica bo v soboto, 26. januarja in v nedeljo, 27. januarja gostovalo namreč s predstavo Don Juan. Neobrzdana sla po življenju in uživanju bo torej nova tema gostujoče predstave osnovnega abonmaja, ki bo tudi tokrat klasik v izvirnem sodobnem branju. Molièrovo dramo je režiral Daniel Day Škufca, v glavni vlogi nastopa tržaški igralec Matija Rupel.
Tragikomedija o Don Juanu je krstno uprizoritev doživela leta 1665 v gledališču Palais-Royal. V njej je Molière prikazal neustavljivega zapeljivca, lažnivca, prevaranta in morilca, ki ne pozna občutka krivde; zanj ne obstajata ne greh ne pokora, ravna natanko tako, kot mu narekuje njegova sebičnost, in se ne ozira na domnevno voljo nebes. Njegovemu neustavljivemu šarmu je podlegla tudi Elvira: s silo svoje strasti jo je iztrgal iz samostana in se poročil z njo. A ker njegovo poželenje po vsaki zmagi kmalu usahne, se po poroki že ozira za drugimi. Elvirina brata zasledujeta zapeljivca, ki je onečastil zakon in osramotil Elviro; zadoščenje za razvratno življenje pa terjajo tudi sama nebesa.
Uprizoritev se sprašuje o posameznikovi svobodi v sodobnem svetu ter o mejah te svobode v okvirih družbene morale. Ti okviri naj bi bili prostor, znotraj katerega je mogoče živeti človeka vredno življenje. Don Juan jih ne pozna: je utelešenje človekove divjosti, egoizma, narcisizma, zvestobe zgolj samemu sebi, vsega tistega, kar si civilizirana družba prizadeva zatreti ali vsaj obvladati. Ravna, kot da nad njim ni ničesar, in morda je ravno zaradi tega tako privlačen. Don Juan gotovo ni človek, po katerem bi se družba lahko zgledovala, če se noče ujeti v lastno zanko. Vendar čas, v katerem živimo, neusmiljeno producira nove in nove Don Juane.
Večno zgodbo bodo odigrali Matija Rupel, Žiga Saksida, Radoš Bolčina, Liza Marija Grašič, Arna Hadžialjević, Miha Nemec in Žiga Udir.  V soboto se bo predstava pričela ob 20.30, v nedeljo pa ob 16.00, blagajna pa bo odprta uro pred začetkom. Obe predstavi bosta opremljeni z italijanskimi nadnapisi. V nedeljo bo na voljo tudi avtobusni prevoz z Opčin, iz Sesljana in Milj.

Predstava traja 2 uri in 10 minuti in ima odmor.
 
Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=FEP3BmRzcaY
 
don_juan_arhiv_lowres©peteruhan_134.jpg

don_juan_arhiv_lowres©peteruhan_062.jpg

don_juan_arhiv_lowres©peteruhan_087.jpg 

Vozni red in urniki:

SESLJAN
14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred županstvom  
15.15 – Prosek, Kržada

OPČINE
15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15- Padriče, pred Cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

MILJE
15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred županstvom
15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj