Druga izvedba NEDELJSKIH GLASBENIH MATINEJ V SSG

 Lanska, prva izvedba Glasbenih matinej v Slovenskem stalnem gledališču je s spodbudnim odzivom občinstva, zanimivimi ponudbami in prijetnim vzdušjem prepričala organizatorje, da bo nadaljevanje komornih glasbenih srečanj v letošnji sezoni dobrodošla dopolnitev bogatega programa tržaškega gledališča. Tudi tokrat sta Slovensko stalno gledališče in Glasbena matica gostitelja in prireditelja, umetniški vodja cikla Črtomir Šiškovič pa je sestavil program.

Letos bodo nedeljske matineje bogatejše, saj bodo obsegale pet koncertov. Prvič bo eden od koncertov posvečen stari glasbi, zaključni dogodek pa bo potekal v režiji Glasbene matice z nastopom nekaterih od najbolj nadarjenih učencev. Po vsakem koncertu bodo organizatorji ponudili vsem poslušalcem aperitiv in možnost, da se zadržijo ob pogovoru s prijatelji in s samimi izvajalci.

Prva nedeljska matineja novega cikla vabi v nedeljo, 22. novembra v foyer balkona Slovenskega stalnega gledališča, kjer bosta zaigrala priložnostno združena solista, flavtist Giovanni Mareggini in tržaški kitarist Marko Feri. Mareggini je eden od ustanoviteljev skupine Icarus, s katero je nastopil na najpomembnejših festivalih in v prestižnih gledališčih (La Scala v Milanu, La Fenice v Benetkah, gledališče Colon v Buenos Airesu…). V Italiji je sodeloval s priznanimi igralci in kantavtorji (na primer Lucio Dalla). Marko Feri se lahko ponaša z mednarodno dejavnostjo, predvsem kot solist, a igra tudi v duu, triu in kvartetu kitar, z godalnimi kvarteti, s številnimi zbori, kot solist z orkestri. Program matineje ponuja skladbe evropskih avtorjev prejšnjega stoletja: od Francoza Iberta, mimo Španca Rodriga, do spomina na Pavleta Merkuja.

Naslednja matineja bo na sporedu 20. decembra s koncertom zagrebškega godalnega kvarteta Sebastian. Klasični program v izvedbi kvarteta, ki je član Mednarodnega sklada Yehudi Menuhin v Parizu, bo vključil tudi koncert a quattro Zadrčana in Tartinijevega učenca Micheleja Stratica.

V nedeljo, 17. januarja pa bo publika lahko odkrila bisere iz opusov italijanskih skladateljev 17. in 18. stoletja: arije, sonate, tokate in kantate v izvedbi tržaške sopranistke Laure Antonaz (ki je letos nastopila tudi na Salzburškem festivalu) in vsestransko dejavnega čembalista Luce Ferrinija.

V nedeljo, 28. februarja bo violinist Črtomir Šiškovič predstavil Borgogellijevo priredbo Vivaldijevih Štirih letnih časov za violino in dve harfi. Z njim bosta nastopili harfistki Simona Mallozzi in Rosanna Valesi, ki bosta oblikovali tudi medigre med stavki.

Cikel nedeljskih matinej bo 3. aprila sklenila revija mladih talentov Glasbene matice, ki se uveljavljajo na raznih tekmovanjih in pomembnejših odrih. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 11.00.

Kulturni dom – ul.Petronio, 4 – Trst – Foyer balkona

vstopnina: 7 evrov (5 evrov znižana)

Sponzor Glasbenih matinej 2015/ 2016: Zadružna kraška banka

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj