DVE NAGRADI ZA ŽIVLJENJSKO DELO: Marija Vidau in Vladimir Jurc!

Slovensko stalno gledališče se veseli dveh nagrad za življenjsko delo! 

NAGRADE
ZDRUŽENJA DRAMSKIH UMETNIKOV SLOVENIJE

Strokovna komisija za nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) za leto 2018, ki jo sestavljajo Marko Simčič, Nina Ivanišin in Livija Pandur (predsednica), je na četrti in končni seji 11. marca 2019 po pregledu vseh prijavljenih predlogov za nagrade in ogledu vseh predstav soglasno sklenila, da:
 
Igralsko nagrado ZDUS »Marija Vera«
za življenjsko delo prejme:
 
VLADIMIR JURC
Igralec Vladimir Jurc je v svoji dolgoletni karieri ustvarjal v Slovenskem mladinskem gledališču, potem kot svobodni umetnik v različnih slovenskih gledališčih, bil je profesor za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, trenutno pa deluje v Slovenskem stalnem gledališču Trst, kjer je ob vrhunskem umetniškem delu, ki je zaznamovalo njegovo življenje, še vedno nosilec repertoarja, igralski steber tega gledališča in zaradi svojega odnosa do igralskega poklica vzornik mlajšim generacijam. Igralsko ustvarjanje v predstavah od antične do sodobne dramske literature je njegovo ime ustoličilo pri slovenskem gledališkem občinstvu in strokovni kritiki. V več kot štiridesetih letih ustvarjanja je sodeloval z mnogimi pomembnimi slovenskimi in tujimi režiserji in s svojo strastjo do igre, predanostjo, iskanjem vedno novih poti in izrazov pri oblikovanju vlog ter s skrajno profesionalnim odnosom do dela potrdil, da je eden najprepoznavnejših in najmarkantnejših igralcev slovenskega gledališkega prostora.

videz vara apparenza inganna (22).jpg

Nagrado ZDUS »Polde Bibič«
za življenjsko delo prejme:
 
MARIJA VIDAU
 
Na področju kostumografije je Marija Vidau v svojem dolgoletnem ustvarjanju dosegla sintezo umetniškega stremljenja tržaškega Slovenskega stalnega gledališča, na druge odre pa je uvajala spoj tradicije in inovativnosti, razpoznavna znaka njenega kreativnega dela. Ko je leta 1966 začela službovati v SSG, je to gledališče že v polnosti razvilo svoj odrski diskurz. Marija Vidau je torej vedela, kaj je primerno poglobiti na rimski Akademiji za kostumografijo in kako na strokovnih tečajih v Združenih državah Amerike pridobiti nove sugestije. Znanje in izkušnje je dosledno umeščala v jezik svojega okolja: tržaškega, slovenskega, jugoslovanskega in italijanskega. Ob vsaki zadolžitvi je pripravila študijsko zasnovo, ki jo je nato uskladila z režiserjevim miselnim nastavkom in scenografovimi idejami. Vsaka kreacija Marije Vidau je upoštevala gledališko tradicijo in jo v kroju, prelivanju barvnih odtenkov in izbiri tkanin presegala, da se je v njenem kostumu igralec udobno levil v lik. V njenih več kot tristo petdesetih kostumografijah se odraža fantastična in minljiva svojevrstnost gledališkega kostuma, tako pomembnega dela vsake gledališke predstave. Nagrada Prešernovega sklada in številne Borštnikove, pa še listine, odličja in priznanja, od tiste s Sterijevega pozorja do sarajevskega zlatega lovorjevega venca, pričajo, da je Marija Vidau s svojimi stvaritvami poživila slovenski odrski jezik in mu dala pridih samozavestnega svetovljanstva.
 
0001 (60).jpg

Slovensko stalno gledališče
web. www.teaterssg.com
Stiki z javnostmi : T. +39 040 2461369
mail: press@teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj