Jaka Štoka, Jasmin Kovic

ANARHIST

Premiera: 27. julij 2022

Jaka Štoka, Jasmin Kovic

ANARHIST

Koproducent: SSG V SODELOVANJU S SDD JAKA ŠTOKA
REŽIJA, PRIREDBA, SCENOGRAFIJA IN KOSTUMI
JASMIN KOVIC
FOTO
LUCA QUAIA

Igrajo

Tina Gunzek
PREDSEDNICA
Franko Korošec
GOSPOD DEBEVC
Nejc Kravos
GOSPOD PLITEK

IZVEN ABONMAJA

ob 120-letnici ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu

ob stoletnici smrti Jake Štoke

Zgodovino vsake vasi sestavljajo tudi spomini na veseloigre, ki so kratkočasile gledalce z zabavnimi teksti in priljubljenimi igralci. Malokdo pa bi danes lahko iz prve roke spregovoril o teh predstavah, ki ne spadajo več v redne repertoarje gledaliških skupin. Letošnja 120-letnica ustanovitve Dramatičnega društva je postala priložnost za obujanje vzdušja tistih večerov, ki so ob zabavi poudarjali pripadnost skupnosti in umetniške sposobnosti krajevnih ustvarjalcev.

Slovensko stalno gledališče bo v spomin na tiste čase in ob stoletnici smrti kontovelskega komediografa, režiserja, igralca in založnika Jake Štoke uprizorilo njegovo burko Anarhist iz leta 1912. Predstava uprizarja zasedanje vaškega odbora, ki na dnevnem redu obravnava točko o ugrabitvi znanega anarhista in terorista.  Besedilo je zasnovano na učinkovitem narativnem arhetipu prihoda tujca v mesto in je še danes ostra in hudomušna kritika sodobne družbe in njenih dužbeno-političnih predstavnikov.

Režijo, priredbo, scenografijo in kostume podpisuje Jasmin Kovic, v vlogah zaskrbljenih odbornikov vaškega društva pa nastopajo Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Nejc Kravos in Marco Ghersetich.

Premiera predstave bo v sredo, 27. julija ob 21.00 na Balancu na Proseku, kjer bo 28. julija ob isti uri na sporedu tudi prva ponovitev. Dogodek spada v sklop pobud, ki jih ob stoletnici znamenitega vaščana prireja SDD Jaka Štoka Prosek-Kontovel. Slovensko stalno gledališče bo s to novo uprizoritvijo obeležilo skupaj z društvom tudi spomin na svojega soustanovitelja, saj je bil Jaka Štoka eden od utemeljiteljev Dramatičnega društva, njegov prvi intendant in hišni režiser. Med njegovimi komedijami (Moč uniforme, Trije tički, Ne kliči vraga!) je Anarhist verjetno najsodobnejša, saj je parodija društvenih (ali političnih) odborov aktualna satira, tako kot tema tuje osebe, ki spremeni dogajanje v družbi in prinaša izredne pogoje, zaradi katerih privrejo na dan prikrite resnice. Jasmin Kovic je zato brez težav aktualizirala dogajanje, saj so veseloigre tudi na začetku prejšnjega stoletja najbolj zabavale, ko so se gledalci lahko vsaj delno prepoznali v uprizorjenih situacijah. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi. V primeru slabega vremena bo zaživela v notranjih prostorih Kulturnega doma Prosek-Kontovel.

Na kraju dogodka bo blagajna gledališča sprejemala tudi rezervacije za abonmaje v sezoni 2022-23, ki si jih zainteresirani do konca tega meseca lahko zagotovijo s poletnim popustom.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj