Video poklon Bogdani Bratuž

BOGDANA BRATUŽ IN VSI NJENI ŽENSKI LIKI

Video poklon Bogdani Bratuž

BOGDANA BRATUŽ IN VSI NJENI ŽENSKI LIKI

Slovensko stalno gledališče se je pred kratkim poslovilo od druge, znamenite protagonistke zgodovine tržaškega profesionalnega odra. Goričanka Bogdana Bratuž, rojena leta 1934 v znameniti družini umetnikov, je bila markantna igralka, ki je v Trstu odigrala najrazličnejše vloge kot članica stalnega ansambla. Doživela je bogato ustvarjalno obdobje in je od sedemdesetih do devetdesetih let nastopila v skoraj vseh predstavah, v širokem razponu vlog  in z vsemi najbolj znanimi režiserji slovenskega prostora.

V spomin na vse njene ženske like je Slovensko stalno gledališče pripravilo video poklon, ki ga bo predvajalo v soboto, 15. maja od 20. ure dalje na youtube kanalu SSG. O delu in življenju Bogdane Bratuž bodo spregovorile predsednica SSG Breda Pahor, teatrologinja Bogomila Kravos in nekdanja urednica slovenskega otroškega in mladinskega programa Radia Trst A Dorica Žagar. Scenarij in režijo je tudi tokrat podpisal direktor SSG Danijel Malalan, za montažo in posnetke pa je poskrbel Dejan Mahne Kalin. Video je opremljen s fotografijami iz mnogih nastopov Bogdane Bratuž na tržaškem odru in z arhivskimi posnetki.

V gledališkem listu, ki je počastil štiridesetletnico gledališke kariere Bogdane Bratuž lahko preberemo, da je preživela svojo umetniško pot na dveh skrajnostnih področjih slovenskega nacionalnega prostora, v Trstu in v Mariboru. Z možem, igralcem Antonom Petjetom, je bila najdlje zvesta tržaškemu odru. Prejela je tudi več pomembnih nagrad; med temi je tudi Borštnikova nagrada za igro (1980). Sodelovala je pri snemanju radijskih oddaj tako na RTV kot tudi na Radiu Trst A in je vodila tečaje za kulturo govora ter gledališko vzgojo.

Videopoklon bo tudi tokrat spomin in hkrati priložnost za boljše poznavanje dela igralke, ki je sooblikovala zgodovino tržaškega gledališča v mnogih, nepozabnih uprizoritvah.

Povezava:

 

 

 

 

 

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj