Mario Uršič – in memoriam

BREZMEJNA MEDITERANSKOST

Mario Uršič – in memoriam

BREZMEJNA MEDITERANSKOST

Mario Uršič je režiser, ki je pustil globoko sled v zgodovini Slovenskega stalnega gledališča. Seznam predstav, ki jih je podpisal za tržaški oder, šteje na desetine naslovov v širokem razponu, od grške tragedije do lahkotne zabave.

Slovensko stalno gledališče mu bo v soboto, 24. aprila posvetilo video poklon, mozaik spominov kolegov in prijateljev z naslovom »Brezmejna mediteranskost«.

Uršičev doprinos k podobi slovenskega tržaškega teatra je neprecenljiv. Njegove velike gledališke strasti so bile ameriška dramatika, slovenski avtorji tržaškega okolja in italijanska dramatika dvajsetega stoletja. Najraje se je spominjal predstav Chicchignola Ettoreja Petrolinija (sezona 1984-85), Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja (sezona 1986-87), Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja (sezona 1987-88), Slehernik Huga von Hofmannsthala (sezona 1988-89) in predvsem Tetovirana roža Tennesseeja Williamsa (sezona 1989-90). Z gledališčem je sodeloval do leta 2009, ko je za Mirando Caharija napisal in uprizoril monolog Jaz in one, skratka me: ženske.

V sedemdestih in osemdesetih letih je pustil pečat svojega ustvarjalnega duha tudi v novogoriškem gledališču kot režiser šestih predstav, a tudi kot umetniški vodja. Sodeloval je z italijanskimi umetniki, od pisatelja Fulvia Tomizze do performerja Claudia Misculina. Režiral je v italijanskem gledališču na Reki, v Križu pa je olepšal veliko poletnih večerov na Festivalu morja. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Borštnikovega srečanja 1988 in dve nagradi Prešernovega sklada.

Danijel Malalan je s tehnično podporo Diega Sedmaka pripravil scenarij in režijo videopoklona, ki bo skušal zaobjeti te izkušnje in bo na poseben način spregovoril o trajni povezavi Uršiča s tržaškim gledališčem. S svojimi spomini so pri poklonu sodelovali Breda Pahor, Vladimir Jurc, Barbara Cerar, Miroslav Košuta, Angela Pianca, Marjan Kravos, Marija Vidau, Bogomila Kravos, Franko Košuta, Nataša Sosič, Srečko Fišer, Jana Radovič, Boris Cavazza in Maja Blagovič. Video bo opremljen z mnogimi arhivskimi fotografijami in video posnetki uspešnih predstav. Dostopen bo tudi za italijansko govoreče gledalce s podnapisi Matejke Grgič. Videopoklon bo na sporedu od 20. ure dalje na youtube kanalu SSG.

Povezava:

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj