Lyman Frank Baum

ČAROVNIK IZ OZA

Lyman Frank Baum

ČAROVNIK IZ OZA

SNG Nova Gorica

Avtor priredbe in režiser
Miha Golob
Avtor songov
Jani Kovačič
Avtor glasbe in korepetitor
Boštjan Gombač
Dramaturginja
Tereza Gregorič
Lektor
Srečko Fišer
Kostumografinja
Jelena Proković
Scenografinja
Petra Veber
Koreografa
Nastja Bremec, Michal Rynia
Oblikovalec svetlobe
Samo Oblokar
Asistentka kostumografinje
Tea Bašić
Oblikovalec zvoka
Vladimir Hmeljak

Igrajo

Anuša Kodelja
Doroteja
Jože Hrovat / Žiga Saksida
Stric Henrik / Cmokec
Dušanka Ristić
Teta Ema / Cmokec
Peter Harl
Hladek / Strašilo / Cmokec
Matija Rupel
Zeko / Lev / Cmokec
Medea Novak / Romeo Grebenšek
Radko / Pločevinko / Cmokec
Ana Facchini
Dobra čarovnica Glinda
Arna Hadžialjević
Gospa Gulč / Hudobna čarovnica
Blaž Valič
Profesor doktor Popotnik / Čarovnik iz Oza

DRUŽINSKI ABONMA

Pravljični muzikal

Zgodba je postavljena v pozno 19. stoletje v ZDA in pripoveduje o siroti Doroteji, ki živi s teto in stricem v puščobni in dolgočasni deželi Kansas. Ujame jo tornado, ki jo odnese iz njene dežele in pripelje v čudovito deželo Oz. To je sanjska dežela, polna čudežev in raznolikih ljudi. Kljub očarljivosti omamne dežele čuti domotožje po ljubeči teti in stricu, zato se želi vrniti domov. A vrnitev ni tako preprosta. Najprej mora prepešačiti pol dežele do glavnega in najmogočnejšega čarovnika Oza, edinega, ki ji lahko pomaga. Na poti sreča še Strašilo, ki nima možganov, in ga povabi zraven. Nato se jima pridružita še Pločevinasti človek brez srca ter Lev brez poguma. Vsi trije gredo z junakinjo po tisto, kar jim manjka, da bi našli srečo in zadovoljstvo.

Eno najpopularnejših zgodb ameriške kulture je leta 1900 napisal Lyman Frank Baum. Knjiga o iskanju sebe in lepšega življenja je zaznamovala začetek vzpona mladostniške kulture ter vpeljala nov izraz, medgeneracijski prepad. Čez noč je postala uspešnica ter v obliki muzikala kmalu doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih, najbolj pa jo poznamo po filmu Čarovnik iz Oza režiserja Victorja Fleminga iz leta 1939 (z mlado Judy Garland) ter po pesmi Over the Rainbow.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj