Astrid Lindgren

ERAZEM IN POTEPUH

Astrid Lindgren

ERAZEM IN POTEPUH

Naslov izvirnika: Rasmus på luffen

Režiserka

Ajda Valcl

Avtor dramatizacije
Staffan Götestam
Avtorja songov
Astrid Lindgren, Staffan Götestam
Prevajalec
Darko Čuden
Avtorica priredbe songov
Ana Duša
Dramaturginja
Tina Kosi
Scenografinja
Mateja Kapun
Kostumografinja
Mira Strnad
Avtor glasbe
Anders Berglund
Avtorji glasbe songov
Anders Berglund, Allan Edvall, Gösta Linderholm
Korepetitorja
Simon Dvoršak, Iztok Kocen
Koreograf
Tamás Tuza
Oblikovalec luči
Nikola Zavišić
Lektor
Jože Volk

Igrajo

Blaž Dolenc
Erazem
Jagoda
Kraguljevka, Gospa Hedberg, Tamala Sara
Živa Selan / Minca Lorenci k. g.
Albin, Služkinja Anastina
Manca Ogorevc
Greta, Kmetica, Točajka, Martina
Igor Sancin
Trgovec, Liander
David Čeh
Gunnar, Lif
Rastko Krošl
Taveliki Peter, Uradnik
Mario Šelih
Trgovčeva žena, Bergkvist

Gostujoča predstava SLG Celje

 

Ena najpomembnejših in najpopularnejših avtoric mladinske literature dvajsetega stoletja Astrid Lindgren (1907–2002) je napisala več kot šestintrideset knjig za mladino, poleg tega je tudi avtorica številnih slikanic, filmskih scenarijev, nekaj antologij in knjig za odrasle ter več gledaliških del. Za svoje pisanje je prejela številna visoka literarna priznanja: mednarodno nagrado za mladinsko književnost – Andersenovo medaljo, veliko zlato medaljo Švedske akademije za književnost, švedsko državno nagrado za književnost in druga najvišja priznanja v različnih državah. Njena najbolj znana mladinska dela so: Pika Nogavička (1945–1948), Detektivski mojster Blomkvist (1946), Bratec in Kljukec s strehe(1955), Erazem in potepuh (1956), Najboljši Kljukec na svetu (1968), Brata levjesrčna (1973), Ronja, razbojniška hči(1981).
Astrid Lindgren je v svoj realistični slog pisanja vpletala bujen domišljijski svet, pri pisanju pa je izhajala iz spominov na lastno otroštvo in globokega razumevanja potreb otrok v odnosu do sveta odraslih, ki je ustaljen, običajen in brez domišljije. Svoje knjige je pisala otrokom v tolažbo in zabavo, obenem pa upala, da bodo njene knjige prispevale k odgovornejšemu odnosu do otrok. Ostro je nasprotovala vsakemu nasilju odraslih nad otroki.
Svetovno slavo ji je prinesel že njen prvi mladinski roman Pika Nogavička, Erazem in potepuh pa je poleg Pike Nogavičkeeno najbolj branih del mladinske književnosti, ki ji je leta 1958 prineslo nagrado Hansa Christiana Andersena.
Erazem in potepuh je zgodba o devetletnem Erazmu, ki nima ne družine ne toplega doma, zato živi v sirotišnici, in o potepuhu Oskarju. Nad Erazmom bdi gospodična Kraguljevka, ki fanta nadzoruje pri delu in ga pogosto krega in zmerja. Erazem tako zelo hrepeni po ljubeči družini in toplem domu, da neke noči pobegne iz sirotišnice. Na svoji poti sreča potepuha Oskarja. Preživljata se s petjem in sekanjem drv. Skupaj preživita veliko nenavadnih, nevarnih pa tudi zanimivih dogodivščin. V mestu razkrinkata velika tatova Lifa in Liandra. Na koncu se vse dobro izteče in Erazem nepričakovano izve, da Oskar na svetu ni sam. Ima nekoga, ki ga čaka, medtem ko se on veselo potepa. Potepuh Oskar in njegova žena Martina z odprtim srcem sprejmeta Erazma v svoj dom in mu izpolnita največjo željo.
Erazem in potepuh v ospredje postavlja osamljenega dečka, ki si nadvse želi ljubezni družine in prijateljev. Neomajno verjame vase in se pogumno poda na popotovaje. Zgodba o iskanju ljubezni, pripadnosti in družine je vpeta v napeto, skoraj detektivsko zgodbo o dogodivščinah Erazma in Oskarja, ki jo pisateljica začini s svojim značilnim humorjem.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj