Gledališka sezona 2018/19

Gledališka sezona 2018/19

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE
SEZONA 2018/19

Kulturni dvom je tema nove sezone Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Besedna igra namiguje na sedež gledališča, ki bo v letu 2019 doživel temeljito obnovo, kot tudi na bistveno vprašanje o vlogi umetnosti v današnjem času. Umetniški vodja Igor Pison je podpisal zelo raznolik repertoar hišnih uprizoritev in gostujočih predstav, ki bo letos, s sodelovanjem Dežele Furlanije Julijske krajine, vseboval nadpovprečno število izjemnih dogodkov. Številna pa so tudi druga sodelovanja s kulturnimi ustanovami na deželnem teritoriju in v Sloveniji, ki potrjujejo povezovalno vlogo SSG in njegova prizadevanja, da bi oder postal kraj dialoga, spoznavanja in odkrivanja sorodnih in drugačnih kultur.

aa-6x3-sezonski-web-.jpg

podoba sezone (A.Pisani)

OSNOVNI PROGRAM

Slovensko stalno gledališče bo v sezoni 2018/2019 podpisalo pet produkcij. Odmevna otvoritev 21. septembra bo v znamenju ikonskega besedila, iz katerega črpa navdih vezna nit sezone: Matjaž Farič bo postavil namreč na oder Hamleta Williama Shakespearja v prevodu Ivana Cankarja in z uprizoritvijo, ki ubrano povezuje tradicijo in sodobnost. Slovenski književnik bo prisoten v programu tudi s politično dramo Kralj na Betajnovi, s katero bo režiser Tomaž Gorkič prvič sodeloval s tržaškim gledališčem. Slovenska praizvedba zbadljive komedije Videz vara Thomasa Bernharda bo priložnost za občudovanje umetnosti dveh izkušenih igralcev (Vladimir Jurc in Ivo Ban), s katerima se bo na oder SSG vrnil priznani režiser Dušan Mlakar. Premiera bo v Gorici, saj bo predstava uvrščena tudi v abonmajski program SSG za Gorico. Robert Waltl pa bo oblikoval poteze jidiš humorja, ki jih ponuja komedija Goldbergove variacije madžarskega avtorja Georgeja Taborija.

Dva priljubljena tržaška igralca, Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič, bosta protagonista posebnega umetniškega izziva letošnje sezone, uprizoritve komornega off-Broadway muzikla Zadnjih pet let, ki ga bo podpisala goriška režiserka Jasmin Kovic. Glasbeno gledališka predstava je koprodukcija s SNG Nova Gorica in bo nastala v sodelovanju z Glasbeno matico. Osnovni abonmajski program, ki si ga bodo ogledali vsi abonenti, bo dopolnila še gostujoča predstava Galeb Antona Pavloviča Čehova, uspešna uprizoritev SNG Nova Gorica, ki jo je režiral Paolo Magelli.

kazimir in karolina (6).jpg
Kazimir in Karolina

VEČERNI IN POPOLDANSKI SKLOP

Kot vsako leto bodo abonenti lahko nadgradili osnovni sklop predstav z večernim in popoldanskim izborom gostujočih dramskih, glasbenih in plesnih predstav. Trije veliki dogodki bodo kot rečeno nastali s podporo Dežele FJK in bodo zaživeli na odrih treh gledališč dežele Furlanije Julijske krajine. V gledališču Giovanni da Udine v Vidmu bo na sporedu najnovejša plesna stvaritev Prešernove nagrajenke Valentine Turcu: mednarodna koprodukcija SNG Maribor in HNK Zagreb Smrt v Benetkah. Enkratna ponovitev v sklopu abonmajskega programa SSG bo zaživela s pokroviteljstvom Generalnega konzulata Republike Hrvaške v Trstu. Opera Ljubljana pa bo prisotna v popoldanskem sklopu z diptihom Ksenija/ Carmina burana, ob 160-letnici rojstva tržaškega skladatelja Viktorja Parme (kot sopobudnik dogodka bo sodelovala tudi Glasbena matica). Opera, v kombinaciji z efektno uprizoritvijo scenske kantate Carla Orffa (obe z režijo južnotirolskega režiserja Manfreda Schweigkoflerja), bo na sporedu na velikem odru Kulturnega doma v Trstu. Tretje gostovanje v okviru projekta Dežele FJK za vrednotenje manjšin je koncert, uvrščen v goriški abonma, ki bo dostopen tudi tržaškim abonentom kot nagradna predstava. Gledališče Verdi v Gorici bo prizorišče prikupnega večera z enim najbolj znanih vokalnih orkestrov: Perpetuum jazzile.

Izven tega sodelovanja pa bo posebno bogat repertoar ponudil še dodatno, odmevnejšo poslastico in sicer najnovejšo glasbeno-gledališko pustolovščino družbe Prospot, ki bo po velikem uspehu predstave Mamma mia uprizorila Briljantino (Grease). Tudi v tem primeru je gostovanje nastalo v sodelovanju z Glasbeno matico.

Ne gre zamuditi niti sugestivne dramske predstave, ki bo na svoj način spregovorila o manjšinskih jezikih in je prejela prestižno gledališko nagrado Ubu, to je Macbettu gledališča Sardegna Teatro. Predstava bo v sardinščini, s slovenskimi in italijanskimi nadnapisi.

Gledališče Koper bo zabeležilo svojo prisotnost v večernem abonmajskem sklopu s poklonom tržaškemu dramatiku Furiu Bordonu, z njegovim mednarodno priljubljenim besedilom Zadnje lune, v katerem glavno vlogo odigra Boris Cavazza.

Sodelovanje z deželnim združenjem ERT in z društvom Artisti Associati se bo nadaljevalo tudi v tej sezoni s pisanim folklornim večerom, tokrat v znamenju moldavskih akrobatskih plesov, z naslovom Moldovenianska.

Izbira reškega dramatika Ödona von Horvátha bo ponovno znak pozornosti gledališča do primorskega in obalnega, večjezičnega prostora, tokrat z uprizoritvijo SNG Maribor Kazimir in Karolina, neverjetno aktualno zgodbo o medčloveških odnosih v okviru rastoče brezposelnosti mlajših generacij. Med dramskimi predstavami, ki si jih bo občinstvo lahko ogledalo, bo tudi predstava Slovenskega mladinskega gledališča Hitchcock poljske dramatičarke Agnieszke Jakimiak, ki postavlja v središče pozornosti »vse, kar se v filmih znanega režiserja izmika nadzoru«.

Vse dramske predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.

pj_cd_2015-135_preview.jpeg

Perpetuum jazzile

ABONMA ZA GORICO

Abonma za Gorico bo ob uprizoritvah SSG vseboval kot rečeno glasbeni dogodek Perpetuum jazzile in še dva koncerta v izvedbi Kulturnega doma Gorica in Kulturnega centra Lojze Bratuž.

Za vse nedeljske abonmajske predstave v Trstu in vse dramske predstave v Gorici bo kot vsako leto na voljo brezplačni avtobusni prevoz. Vse dramske predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.

IZVEN ABONMAJA…

Izvenabonmajski program bo obsegal več dogodkov, med katerimi sta dve uprizoritvi Slovenskega stalnega gledališča: Rujno kot rujno ob 75-letnici tržaškega pesnika Marka Kravosa, ki je že doživela premiero v Kraški hiši in je namenjena nekonvencionalnim komornim odrom, in Sluga dveh gospodarjev, komedija po Goldoniju v režiji Igorja Pisona, ki bo od septembra gostovala v društvenih dvoranah.

SSG bo sodelovalo tudi pri koprodukciji PG Kranj, Zavod Senzorium in SMG Ljubljana Prerok, ki je uprizoritev mistične poezije Kahlila Gibrana.
Izven abonmaja so potrjene tudi nedeljske matineje v sodelovanju z Glasbeno matico po zamisli Črtomira Šiškoviča, sodelovanje s festivalom Raz/seljeni, branje in analiza dramskih besedil rezidenčnega Pen Cluba, sodelovanje z univerzitetnim središčem CUT in s Festivalom Dance Project.

ZA ŠOLE

Kot vsako leto bo Slovensko stalno gledališče poskrbelo tudi za abonmajske programe za šole vseh stopenj, celotni program pa bo deležen posebne predstavitve septembra meseca ob začetku šolskega leta.

ABONMAJSKA KAMPANJA IN POPUSTI

Abonmajska kampanja se bo pričela 19. junija in se bo končala 6. oktobra (kasneje bodo na voljo še Prosti in Mini abonmaji). Kot je že tradicija, bo nakup abonmajev s poletnim popustom možen do 31. julija.

NOVO VODSTVO SSG

Podoba sezone predstavlja misleca v okviru sodobne pop kulture. “Pop” bo tudi zasnova sezone, ki nagovarja s prikupnimi dogodki zelo raznoliko občinstvo. S to sezono se umetniški vodja Igor Pison poslavlja od Slovenskega stalnega gledališča. Nasledil ga bo z mandatom do konca leta Tržačan Danijel Malalan. Upravni svet SSG je sklenil, da bo jeseni objavil razpis za imenovanje novega umetniškega vodje.

Danijel Malalan
Rojen v Trstu. Je gledališki in filmski igralec, pevec, voditelj in režiser. Živi in dela razpet med Trstom, Ljubljano, Krasom in Primorsko nasploh. Študiral je na AGRFT, Akademija za gledališče, film in televizijo, Ljubljana (Slo), FM, Fakulteto za management, Koper (Slo), ESE, European School of Economics, London (UK) Med leti 1997 in 2001 ter v sezoni 2017/18 član SSG. Kot svobodni umetnik je sodeloval z vsemi primorskimi in nekaterimi osrednjeslovenskimi gledališči in je oblikoval do zdaj več kot sedemdest gledaliških vlog. Nastopil je tudi na več pevskih festivalih. Vodi in oblikuje različne dogodke in prireditve. Redno sodeluje z raznimi televizijskimi in radijskimi postajami. Odigral je tudi že kar nekaj filmskih vlog. Za svoje delo je prejel tudi več nagrad. Že več let deluje tudi na pedagoškem področju z vodenjem gledaliških in lutkovnih delavnic, tečajev lepe govorice in vsega, kar je povezano z gledališko-pedagoškim delom v šolah, vrtcih in društvih. Umetniško stokovno delo je opravljav v Cankarjevem domu v LJ in SSG TS.

Slovensko stalno gledališče
Stiki z javnostmi
T. +39 040 2461369 – mail: press@teaterssg.com
web. www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj