George Tabori

GOLDBERGOVE VARIACIJE

George Tabori

GOLDBERGOVE VARIACIJE

Režiser

Robert Waltl

Prevajalka
Mojca Kranjc
Dramaturg
Ivica Buljan
Scenografa
Ben Cain in Tina Gverović
Kostumografinja
Ana Savić Gecan
Skladateljica
Tamara Obrovac
Koreografinja
Selma Banich
Oblikovanje svetlobe
Sonda57 & Toni Soprano Meneglejte 
Lektor
Jože Faganel
Foto
Luca Quaia

Igrajo

Vladimir Jurc
MR. JAY, ARON
Tadej Pišek
GOLDBERG, MOJZES
Nikla Petruška Panizon
MRS. MOPP, HELL`S ANGEL
Saša Pavlin Stošić
TERESA TORMENTINA, ZLATO TELE, SARA
Maja Blagovič
ERNESTINA VAN VEEN, HELL`S ANGEL
Primož Forte
RAGMA, HELL`S ANGEL, ABRAHAM
Jernej Čampelj
MAŠ, HELL`S ANGEL, IZAK
Jose
JAFET, HELL`S ANGEL
Franko Korošec
TEHNIK, HELL`S ANGEL

GOLDBERG: Je to najboljši vseh svetov?
MR. JAY: Poznaš boljšega?
GOLDBERG: V svoji glavi.

»Istočasno gledališka Geneza, Pasijon in »backstage«-komedija« – take so Goldbergove variacije Georgeja Taborija v besedah Ivice Buljana, ki je podpisal dramaturško obdelavo nove uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča. Režiser te hudomušne komedije, ki z židovsko bistroumnostjo obravnava gledališče, svet in verske dogme, je Robert Waltl, ki ga je občinstvo SSG že spoznalo v vlogi igralca v predstavah Svinjak Pierpaola Pasolinija in Striček Vanja Nejca Gazvode po Čehovu.
Njegova prva režija v Trstu bo posredovala ostro satirično govorico avtorja groteskne in provokativne drame Mein Kampf, ki v tem tekstu obravnava zgodbe iz Stare in Nove zaveze na gledališkem odru.
Tekst iz leta 1991 razkriva »naravo gledališča, ki je pomembno heretična« (I. Buljan): v nekem jeruzalemskem gledališču se je Jay odločil postaviti delo svojega življenja. Tabori nam najprepoznavnejše motive iz Svetega pisma, predstavlja z neverjetno dozo rušilnega humorja. Izbere prizore od Adama in Eve, Kajna in Abela, Abrahama, Sare in Izaka, knjige o Joni, pa vse do Mojzesa in Arona do križanja Jezusa na križu. Napake in spodrsljaji se pojavljajo skorajda na vsakem koraku in premiera se bliža. Odnos med gospodovalnim režiserjem in izčrpanim asistentom pa jasno in humoristično namiguje na bivanjsko vprašanje odnosa med človekom in višjim »Režiserjem« življenja.
George Tabori in Heiner Muller sta dva najpomembnejša nadaljevalca gledališča Bertolta Brechta. Medtem, ko je Muller dekonstruiral in radikaliziral učiteljevo pozicijo, je Tabori prevzel razigranost Brechtovega popularnega teatra, elemente kabareta, in jih združil z edinstvenim humorjem. O vsebinah in konceptu predstave Goldbergove variacije je Robert Waltl napisal: »S potovanjem skozi scenske prizore iz katerih je oblikovana judovsko-krščanska civilizacija, Tabori prikazuje svojo verzijo usode izbranega naroda. Paralelno spremljamo duhovite zaplete okoli nastanka predstave, odkrivamo Jayeve erotske pustolovščine s čistilko v gledališču, z znano scenografinjo in na koncu s “femme fatale”, igralko Tereso Tormentina. Istočasno je predstava poučna in “woodyallenovska” in spaja starozavezne elemente s slikami iz pop-kulture, kot so recimo Angels of Hell.«
V tem norem gledališkem zakulisju ima ne ravno »vsemogočni« režiser poteze Vladimira Jurca, njegovo žrtveno jagnje Goldberg pa je igralec Tadej Pišek. Na odru se v raznih vlogah kretajo Primož Forte, Jernej Čampelj, Maja Blagovič, Saša Pavlin Stošić, Nikla Petruška Panizon, Jose in Franko Korošec.
Tekst v prevodu Mojce Kranjc zaživi s scenografijami tandema Ben Cain in Tina Gverović, oblikovanje svetlobe pa podpisujeta sonda57 & Toni Soprano Meneglejte. Koreografije Selme Banich se povezujejo z glasbenimi izbirami Tamare Obrovac, kostumi pa so delo Ane Savić Gecan.
Abonmajska premiera predstave bo v petek, 15. marca ob 20.30 v Veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu, ponovitve pa bodo sledile do 23. marca. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz.

Paralela s Heinerjem Müllerjem je neizbežna. Oba sta Brechtova učenca, podedovala sta nalogo, da pisatelj istočasno ustvarja avtentični fikcijski svet, obenem pa eksperimentira, raziskujoč meje nove dramaturgije.  Tako kot Müller tudi Tabori piše variacije ene in iste velike drame. Če je prvi posvečen radikaliziranju medija gledališča, Tabori z radostjo in humorjem odpira njegovo histrionsko obličje.
Gospod Jay je režiser in gledališki bog, zato je njegov oder tudi slika sveta. Premiera je predvidena čez sedem dni, toda vse gre narobe – tako kot je šlo tudi Bogu, se šali Tabori, saj se svet ni pokazal tak, kot ga je načrtoval njegov tvorec. Müller se sprašuje, ali se po Auschwitzu lahko še piše poezija, George Tabori pa v »Goldbergovih variacijah« dokazuje, da se po Auschwitzu lahko pišejo ne le pesmi, marveč tudi vici.
Ivica Buljan
(iz gledališkega lista)

Pomočnik Brechta, scenarist za Hitchcocka, prijatelj Charlieja Chaplina in ljubimec Grete Garbo, madžarski dramski pisec, ki piše v nemškem jeziku, Jud, agent britanske tajne službe, je uporabil svojo razkošno avtobiografijo za pisanje dram, s svojo fantastično kariero pa organsko izpisuje zgodovino scenskih umetnosti, gledališča in filma 20. stoletja.
Odkar sem ustanovil Judovski kulturni center v Ljubljani, poskušam na beli mapi začrtati pozabljena imena in dogodke, ki na poseben način pišejo zgodovino 20. stoletja in nam zapuščajo smerokaz za prihodnost.
George Tabori je velik dramatik, ki je danes najbolj prepoznaven po protihitlerjevski farsi »Mein Kampf«, ki jo je napisal, režiral in sam v njej tudi igral. Njegova ideja je bila, da je publiko treba nasmejati z monstrumi iz nacistične ere, da bi jih tako pomanjšali in ponižali. To sporočilo, poslano od judovskega človeka, ki je izgubil skoraj vse člane svoje družine v Auschwitzu, je močno odmevalo v devetdesetih letih, ko se je zdelo, da je nova Evropa, osnovana na časti, za zmeraj zakopala travme preteklosti.
Robert Waltl
(iz gledališkega lista)

 

Avtobusni prevoz

Vsi abonenti popoldanskih predstav lahko koristijo brezplačni avtobusni prevoz z Opčin, iz Sesljana in Milj. Prevoz je na voljo tudi obiskovalcem brez abonmaja.

 

Goldbergove variacije

nedelja, 17.marec 2019

PRVI AVTOBUS

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

DRUGI AVTOBUS

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15- Padriče, pred Cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

TRETJI AVTOBUS

15.00– Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj