William Shakespeare

HAMLET

William Shakespeare

HAMLET

Režiser

Matjaž Farič

Prevajalec
Ivan Cankar
Dramaturginja
Staša Prah
Glasba
Laibach
Kostumograf
Alan Hranitelj
Scenograf
Peter Furlan 
Maskerka
Inga Mijatović
Lektorica
Tatjana Stanič 
Scenska poslikava
Aleksander Starc
Foto
Luca Quaia

Igrajo

Jan Bučar
Klavdij
Tina Gunzek
Gertruda
Primož Forte
Polonij
Sara Gorše
Ofelija
Tines Špik
Horacij
Vladimir Jurc
Hamlet duh
Miranda Trnjanin
Fortinbras

“Pomanjkanje. Zaletavost. Svetloba” so besede, s katerimi je Klemen Janežič opisal “do konca vznemirljivo” kreacijo naslovne vloge v Shakespearjevem Hamletu, letošnji prvi uprizoritvi nove sezone Slovenskega stalnega gledališča. Uprizoritev je nastala s podporo Fundacije CRTrieste.
Mračno, mladostno, estetsko dovršeno, rokovsko zaznamovano predstavo podpisuje režiser z izostrenim koreografskim znanjem Matjaž Farič, ki že tretjič sodeluje s tržaškim gledališčem in desetič z dragoceno sodelavko, dramatuginjo Stašo Prah. Skupaj sta postavila na oder Cankarjev prevod verjetno najbolj kultnega dramskega besedila vseh časov. Njun umetniški izziv so podprli glasba legendarne skupine Laibach, kostumi mednarodno priznanega, izvrstnega modnega oblikovalca Alana Hranitelja in energetsko nabite kreacije igralske zasedbe dramskih in filmskih igralcev mlajše generacije.
Razmeroma nizka starost zasedbe je eden od značilnih elementov uprizoritve, ki ima to posebnost, da se starost igralcev ne prilagaja starosti likov, temveč vabi dramske ustvarjalce najprej k raziskovanju odnosov in emocij med liki. Značilen je tudi pristop režiserja k ženskim likom, ki izstopajo s posebno suverenostjo in močnim temperamentom, vse do sklepnega presenečenja v duhu zelo aktualnega  vprašanja o oblasti in premoči.
Hamlet je kot rečeno priljubljeni igralec ljubljanske Drame Klemen Janežič, Ofelija je Sara Gorše, ki jo je tržaška publika že spoznala v predstavi Teorema. Oba sta znana tudi zaradi nastopov v filmih in podobni, filmski ter dramski uspehi zaznamujejo tudi kariero Jana Bučarja (Klavdij) in Primoža Forteja (Polonij). Kraljica Gertruda je Tina Gunzek, strastni Laert pa Jernej Čampelj. Zanimivo zasedbo sestavljajo še Vladimir Jurc, Tines Špik in Miranda Trnjanin.
Hamlet je emblem dvomečega intelektualca, ki ga barbarska kultura sili v maščevanje očetove smrti in prestola. Glavni junak ustvari svojo strategijo, ki pa mu kmalu spolzi z rok. Verjetno najpopolnejše in najkompleksnejše Shakespearjevo besedilo sodi med stebre klasičnega gledališča; v njem sobivata univerzalnost tem in razmišljanje o družbi, ki je razpeta med političnimi in ideološkimi krizami.
Nova uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča se osredotoča na glavne, nosilne like razvejane zgodbe, postavlja pod drobnogled njihovo emblematično naravo, saj predstavljajo veliko globoko človeških zgodb in čustev, ki se prepletajo v notranjih odnosih in povzročajo drame in tragedije v življenju. Zato je tudi zgodovinska zaznamovanost postavitve stranskega pomena. “Spoštujemo publiko in vemo, da je Hamlet lik, ki ga ni treba razlagati.”- je povedala dramaturginja predstave, ki je dodala: “Posvetili smo se intimnim aspektom zgodbe, saj se vse zgodi zaradi ljubezenskih in družinskih odnosov, slabe komunikacije in to v katerikoli družbi, tudi brez kraljev in plemičev. Temu lahko dodamo še generacijsko vprašanje, saj je zgodba mladih ljudi, ki se ne znajdejo v svetu odraslih, ki jih stalno manipulirajo, da bi živeli po njihovih načelih, ki kažejo na čisto drugačen pogled na življenje. Dejansko se nič ni spremenilo po tolikih stoletjih in zato je Hamlet klasik.”
Scena Petra Furlana, ki jo je poslikal Aleksander Starc, je del širšega prizorišča, saj je režiser dobil navdih tudi v samem prostoru, simbolično pomenljivi Veliki dvorani Kulturnega doma.
Premiera predstave bo v petek, 21. septembra ob 20.30, ponovitve se bodo nadaljevale do 6. oktobra. Vse predstave bodo kot vedno opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bo deloval avtobusni prevoz.
Od 21. septembra do 6. oktobra bo v SSG Trst gostoval del razstave Hamlet na Slovenskem. Kulturnozgodovinsko razstavo ob 400-letnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara (1564-1616) je pripravili Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju s Cankarjevim domom in je bila med 11. januarjem in 14. marcem 2016 na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani.
 

s podporo Fundacije CRTrieste
 
«Od nekdaj je Fundacija CRTrieste pozorna do kulturnih dejavnosti na našem teritoriju in do inštitucij, med katerimi ima Slovensko stalno gledališče pomembno mesto in katerega bomo tudi letos podprli eno od uprizoritev in sicer nesmrtnega Hamleta Williama Shakespearja. Želimo si, da bi bila predstava začetek sezone, ki bo polna velikih zadoščenj in uspehov ter bo privabila vedno večji krog ljudi, da bodo pristopili z navdušenjem in ljubeznijo k svetu umetnosti.«
 
Tiziana Benussi
Podpredsednica Fundacije CRTrieste        

 

Avtobusni prevoz

Vsi abonenti popoldanskih predstav lahko koristijo brezplačni avtobusni prevoz z Opčin, iz Sesljana in Milj. Prevoz je na voljo tudi obiskovalcem brez abonmaja.

 

Hamlet

nedelja, 23.september 2018

 

PRVI AVTOBUS

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

DRUGI AVTOBUS

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15- Padriče, pred Cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

TRETJI AVTOBUS

15.00– Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj