Marko Kravos

ZAJEC ZVITOREPEC

Premiera: 27. maj 2023

Marko Kravos

ZAJEC ZVITOREPEC

Priredba in režija

Gregor Geč

Kostumografija in zasnova lutk
Mateja Čibej
Asistentka kostumografinje
Helena Hafner
Scenografija in avtor idejne ilustracije
Vasko Vidmar
Asistentka scenografa
Veruš Villangò
Glasba
Davide Coppola
Luč
Martin Peca
Maska
Tina Humar
Foto
Luca Quaia

SREČA – DRUŽINSKI ABONMA

Bliža se poletni čas, dejavnost Slovenskega stalnega gledališča pa sploh ni počitniško razpoložena: v prihodnjih tednih bodo na sporedu premiera otroške predstave v okviru Družinskega abonmaja, premiera predstave za odrasle izven abonmaja, slovesnost ob podelitvi primorskih gledaliških nagrad Tantadruj in še predstavitev nove abonmajske sezone.

Prvi, praznični dogodek, bo mladostno praznovanje življenjskega jubileja pesnika in pisatelja Marka Kravosa z uprizoritvijo njegove pravljice Zajec Zvitorepec. V soboto, 27. maja ob 17.00 bo na velikem odru SSG zaživela predstava, ki govori o iskanju sreče, kot tudi o tem, da ljubezni se ne da kupiti.

Uhati protagonist se zvito reši iz lisičinih krempljev, začne prodajati deteljo za srečo, obogati in kupi ladjo, s katero odpotuje v daljno Ameriko, nakar spozna cirkuški svet, kjer se zaljubi v zapeljivo Mirando. Avtor priredbe in režiser Gregor Geč je postavil zgodbo v otroško sobo in se je pri uprizoritvi namerno izognil tehnologiji, da bi s primarnimi gledališkimi elementi potrdil magično moč domišljije. O konceptu uprizoritve je povedal: »Premiera bo na velikem odru, zato pripravljamo enkratno gledališko doživetje. Otroci so danes bombardirani z digitalnimi vsebinami, zato raje uporabljamo predmete, ki jih lahko najdemo v otroški sobi. Igrače postanejo lutke in zaživijo. Gledalci prepoznajo posamezne elemente in razumejo, da z domišljijo lahko potujemo do Amerike in nazaj znotraj čisto običajne sobe, ki lahko postane ladja, travnik ali cirkus

Čarovnijo gledališke pustolovščine omogočajo scene slikarja Vaska Vidmarja, kostumi in lutke Mateje Čibej, luči Martina Pece in izvirna glasba, ki jo je napisal Davide Coppola.

Zajec Zvitorepec je ena od pravljic zbirke »Hiša selivka« in je na poseben način pritegnila pozornost avtorja priredbe zaradi aktualnih sporočil  (predvsem v zvezi z individualizmom in vlogo materialnih dobrin) in uprizoritvenega potenciala. Vsebine na odru posredujeta igralca Nikla Petruška Panizon in Romeo Grebenšek, ki odigrata vloge otrok in vseh nastopajočih živalic. Kot glas off sodeluje tudi Tina Gunzek. Sodelovale so tudi asistentki za kostume in scene Helena Hafner in Veruš Villangò ter maskerka Tina Humar.

S to predstavo se program Družinskega abonmaja še ne zaključi: večkrat odpovedana predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, pričakovana uspešnica Bi se gnetli na tej metli? bo po raznih dogodivščinah gostujočega gledališča prispela na oder SSG 30. septembra. Abonenti letošnjega Družinskega abonmaja bodo za ogled te predstave lahko izkoristili svojo abonmajsko izkaznico.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj