Po motivih H.C. Andersena

Kdo je sešil Cesarju nova oblačila?

Po motivih H.C. Andersena

Kdo je sešil Cesarju nova oblačila?

Režiser

Tadej Pišek

Avtor priredbe
Tadej Pišek
Glasba
Marjan Peternel
Lutke
Dennis Katzman
Foto
Luca Quaia
Inspicient
Marko Škabar

Resnica in predvsem pogum resnice bo tema nove otroške uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča, priredbe ene najbolj znanih pravljic vseh časov. Cesarjeva nova oblačila Hansa Christiana Andersena je zgodba o hinavščini dvorjanov in ljudstva, politična satira o laskanju oblasti, tudi ko je hvala popolnoma in očitno absurdna.
Danski velikan mladinske in otroške literature je napisal to pravljico leta 1837 po motivih španske srednjeveške pripovedi. Govori o nečimrnem cesarju, ki si želi nove obleke, vredne največjega občudovanja. Dva goljufa ga prepričata, da sta sposobna tkati najlepšo obleko na svetu, z najdražjo in najdragocenejšo tkanino, ki pa ima zelo posebno lastnost: vidi jo le, kdor je dovolj pameten. Cesar si zato ne upa reči, da ničesar ne vidi, njegovi dvorjani mu seveda dajejo vedno prav, da ne bi izgubili njegove naklonjenosti in torej službe. Brez obleke se cesar odpravi na sprevod po mestnih ulicah v upanju, da bo ljudstvo občudovalo, kar sam ne vidi.  Vzklik otroka, ki razkrije hinavščino ljudstva in cesarjevega spremstva, »Kralj je nag!«, je postal obče znana izreka.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj