Maja Gal Štromar

KDO JE VIDEL COCO? Moi, Gabrielle Chanel

Premiera: 21. maj 2021

Maja Gal Štromar

KDO JE VIDEL COCO? Moi, Gabrielle Chanel

Koproducent: SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE, ŠKUC GLEDALIŠČE LJUBLJANA

Režiserka

Yulia Roschina

Dramaturginja
Maja Gal Štromar
Scenografka in kostumografka
Vasilija Fišer
Koreografinja
Ana Pandur
Glasba
Branko Rožman
Oblikovalec svetlobe in videa
Jaka Varmuž
Lektorica
Alida Bevk
Foto
Jaka Varmuž

Osnovni abonma

 

Abonmajska sezona Slovenskega stalnega gledališča predstavlja od petka, 21. maja praizvedbo predstave Maje Gal Štromar Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel. Občinstvo bo doživelo stik s karizmatično žensko v simbolično, bolj kot dokumentarno naravnani uprizoritvi, ki ponuja pristop k skriti, intimni podobi modne oblikovalke Coco Chanel.

Prvič bo na tržaškem odru režirala Yulia Roschina, ena najbolj iskanih in zanimivh ustvarjalk slovenske gledališke scene. Njen pogled na javno in zasebno podobo znamenite vzornice na področju ženske emancipacije bo vodil preplet notranjega dialoga med dvema igralkama. Psevdobiografski portret, sestavljen iz vtisov, spominov, strasti, misli, ki namigujejo na resnične dogodke iz življenja gospe Chanel, bosta namreč orisali Maja Blagovič in Lara Jankovič. Zgodbo bosta pripovedovali skozi okruške izvirnega dramskega besedila Maje Gal Štromar, glasbo Branka Rožmana in podtekst, ki ga ponujajo koreografski gibi Ane Pandur. Zahtevno nalogo ustvarjanja kostumov za predstavo, ki govori o legendarni modni oblikovalki, je prevzela Vasilija Fišer, ki podpisuje tudi scenografijo. Svetlobo in video pa je oblikoval Jaka Varmuž. Predstava je koprodukcija s ŠKUC Gledališčem Ljubljana.

 

Coco Gabrielle Bonheur Chanel je bila najbogatejša poslovna ženska 20. stoletja, kontroverzna javna oseba, ki je s svojo ekstravaganco, neprilagodljivostjo in samosvojo držo navduševala milijone sledilcev, a je hkrati razbijala tabuje, osvobajala žensko, ne le steznikov, temveč tudi mnogih predsodkov. Osuplost nad zgodbo ženske, deklice sirote, ki se ji je uspelo iztrgati iz objema revščine in se zalučati v sam vrh uspešnih, je za mnoge nit navdihujoče pravljice. Njena prefinjena izraznost skozi kreacijo oblek pa je le ena plat medalje. Druga je snov te predstave, kot je pojasnila režiserka Yulia Roschina: »Ko zaslišimo njeno ime, se pred nami nariše slika, ki jo je sama vse življenje slikala za nas. Malokdo pa ve, kaj se skriva pod zunanjo podobo, ki jo je tako zelo pretkano stkala in jo tako skrbno varovala. Pod urejeno, skoraj uniformirano podobo, izčiščeno vsakršne odvečnosti, ki je žensko osvobodila, ji vrnila lahkotnost in spontanost, se namreč skriva deklica, ki je vse življenje hrepenela po ljubezni in se vse življenje, na vse načine,  borila proti njej.«

Osišče poglabljanja v psihološko izmuzljivost lika, iz katerega izhaja tudi zamisel za dramsko besedilo, so besede same Coco Chanel o sebi: »Spodletelo mi je kot ženski.« Maja Gal Štromar si je tako zamislila obračun uspešne ženske z lastnim življenjem in predvsem z vsem, kar je bilo treba žrtvovati za uresničitev otroških sanj. Razvila ga je v obliki pogovora protagonistke z zvesto služkinjo, ki pa postane bolj solilog. O strukturi besedila je avtorica napisala: »Dramski lok se v besedilu nikoli ne izšpiči v trikot, nikoli ne zavozlja do konca, zato se tudi ne more odvozljati v grande finale, ne izteče se v katarzični aha, temveč se iz prizora v prizor zdaj kruto, zdaj tiho, zdaj spet surovo izteka/zaletava brez apoteoze, brez fanfar in za seboj pušča neodgovorjene priprtosti.« Prav tako bodo mnoga vprašanja ostala večno odprta, sklenil pa se bo krog smisla besedila in predstave, ki je »poklon ženski in ženstvenemu, psevdoportret ikone Coco in hkrati portret nekega časa, našega časa, vseh nas, onkraj spola

 

Nova uprizoritev SSG Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel bo na sporedu na velikem odru tržaškega Kulturnega doma do 30. maja, nakar bo 31. maja odprla nadaljevanje goriške sezone v Kulturnem domu v Gorici. V sredo, 14. julija pa bo gostovala v gledališču Koper v sklopu Primorskega poletnega festivala.

Vse ponovitve v Trstu in v Gorici bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Večerne predstave se bodo pričele ob 20.00, popoldanske pa ob 16.00. Ob nedeljah je potrjen brezplačni avtobusni prevoz. Na youtube strani Slovenskega stalnega gledališča so objavljeni zanimivi pogovori (tudi v tem primeru z italijanskimi podnapisi) z avtorico, režiserko in igralkama o vsebinah besedila in o konceptu uprizoritve.

 

AVTOBUSNI PREVOZ – Vsi abonenti popoldanskih predstav lahko izkoristijo brezplačni avtobusni prevoz z Opčin, iz Sesljana in Milj.

Prevoz je na voljo tudi obiskovalcem brez abonmaja.

 

 

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00 

 

Vozni red

AVTOBUSA- SESLJAN- NEDELJA, 23.MAJ

 

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 30.MAJ

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15 – Padriče, pred cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 30.MAJ

15.00– Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj