Carlo Goldoni

KRČMARICA MIRANDOLINA

Carlo Goldoni

KRČMARICA MIRANDOLINA

Naslov izvirnika: LA LOCANDIERA

Režiserka

Katja Pegan

Narečna priredba
Patrizia Jurinčič
Scena
Voranc Kumar
Asistentka scenografa
Noemi Zonta
Kostumi
Vasilija Fišer
Glasba
Mirko Vuksanović
Koreografija
Miha Krušič
Frizerka in maska
Tina Humar
Dramaturgija
Sandi Jesenik
Foto
Luca Quaia

Osnovni abonmaSamostojna, močna ženska, ki vodi podjetje in osvaja z bistroumnostjo, liderka, ki nikoli ne pozabi na ženskost, je junakinja, ki bo v petek, 18. oktobra odprla abonmajsko sezono Slovenskega stalnega gledališča in z njo tudi niz ženskih resničnih in namišljenih portretov, ki bodo zaznamovali program 2019/2020 z naslovom Nedvomno čudovita. Krčmarica Mirandolina Carla Goldonija v narečni priredbi Patrizie Jurinčič bo vizitka sezone, ki jo podpisuje nov umetniški vodja Danijel Malalan.
Vajeti nove uprizoritve drži temperamentna ženska, režiserka Katja Pegan, ki se je v svoji karieri velikokrat soočila s tem besedilom in je o tem posebnem odnosu povedala: »Rada imam Mirandolino že vse svoje gledališko življenje, od takrat, ko sem z njo delala sprejemni izpit na akdemiji. Rada imam tudi moške like v Mirandolini, ker imajo pred očmi samo drug drugega in njihovo tekmovanje za posebno pozornost je otročje kot le kaj. Všeč mi je, kako se oklepajo zgodovinskih mitov o svoji spolni vlogi, všeč mi je njihova narcisoidna narava in njena smešna bolečina.  Rada imam Mirandolino, verjetno pa še bolj Goldonija, ki je v nekem davnem času ujel radost in strast življenja, ki zmoreta na odru zaživeti tudi danes, čeprav ju v svojih resničnih življenjih pogrešamo, ali pa smo nanju že popolnoma pozabili.«
Komedija iz leta 1752 govori o krčmarici in o treh gostih, ki ji vsak na svoj način dvorijo: prvi je premožni grof in skopuh, drugi je markiz brez denarja, tretji pa vitez, ki se ponaša s tem, da je sovražnik žensk in da se ga ženske manipulacije ne dotaknejo. Za Krčmarico postane demantiranje njegovih prepričanj izziv, ki se zaključi z uspehom.
Besedilo je v zgodovini italijanskega teatra in v opusu Carla Goldonija osrednjega pomena kot odraz prehodne faze. Emancipacija ženske je v tem primeru zrcalo vzpona novega vodilnega družbenega sloja, ki pridobiva oblast s trgovino in s trdim delom, za razliko od plemičev kot sta Grof in Markiz, ki sta vsak na svoj način dekadenčni znamenji preteklega časa. Drugi prehod pa je v stilu in v pripovedi, saj se izumetničeni svet mask dokončno prelevi v »gledališče sveta«, v realne osebe in situacije: na eni strani  ekscentrični igralki Dejanira in Hortenzija, na drugi stvarna Krčmarica in njen izvoljenec, služabnik Fabrizio, oba z nogami na trdnih tleh.

 

Predstava je nastala s prispevkom Fundacije CRTrieste, ki si prizadeva za podporo kulturnim projektom mesta. Poslanstvo Fundacije je namreč gojiti, krepiti in razvijati tržaško naravno, izrazito pozornost do najrazličnejših kulturnih in umetniških pobud.
Z ogledom prve uprizoritve letošnje sezone se bo pričelo tudi glasovanje za Nagrado Primorskega dnevnika, ki vsako leto ovrednoti umetniški dosežek in podari srečnemu gledalcu abonma za novo sezono.

Slovesno otvoritev bo dodatno obogatilo odprtje razstave, ki bo tokrat posvečena opusu tržaške kostumografinje Marije Vidau, dolgoletne sodelavke Slovenskega stalnega gledališča, kateri je tudi Slofest letos posvetil razstavni kotiček v gledališkem muzeju Schmidl v Trstu. Razstava nosi naslov Nedvomno…Marija Vidau; pripravila sta jo Valentina Cunja in Peter Furlan. Odprtje bo ob 20.00.

S prvo premiero bo slovenski novinarski oddelek Deželnega sedeža RAI uvedel zanimivo novost, ki bo dala še večji lesk odprtju letošnje sezone: ob 20.30 je predviden namreč neposredni prenos slovenskega telednevnika, ki bo z intervjuji obeležil prvi večer gledališkega leta v SSG.
Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz.

 

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj