Peter Iljič Čajkovski

LABODJE JEZERO

Peter Iljič Čajkovski

LABODJE JEZERO

Naslov izvirnika: Лебединое озеро

Koreograf

Marius Petipa

Izvenabonmajski dogodki

Gostovanje baleta iz Sankt Peterburga

 

Labodje jezero je brez dvoma tista baletna mojstrovina, ki je še danes sinonim za klasični “beli” balet in pravi magnet za občinstvo, kar se vedno znova potrjuje v izredno velikem zanimanju javnosti. Glasbo na pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka ljubosumnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je za moskovsko gledališče Bolšoj ustvaril eden najvidnejših skladateljev ruske romantike, Peter Iljič Čajkovski. Snov za baletni libreto, v katerem lahko začarano princeso odreši le zvesta ljubezen mladega princa Siegfrieda, je Čajkovski povzel po več pravljičnih motivih, denimo iz nemške pravljice Ukradena tančica Johanna Musäusa ali iz ruske ljudske pravljice Bela račka. Največji navdih za to nesmrtno baletno upodobitev romantičnega hrepenenja in ljubezni pa naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II., katerega zaščitni znak je bil labod in katerega sanjaška narava in senzibilnost sta zajeti v liku princa Siegfrieda.  Klasična baletna produkcija plesnega gledališča iz Sankt Petersburga bo z bleščečimi kostumi in pravljično scenografijo očarala gledalce.

 

 

Vsebina baleta

 

Prvo dejanje

Na kraljevem dvoru daljne dežele priredijo svečano zabavo ob rojstnem dnevu princa Siegfrieda. Kraljica ga opozori, da je počasi že nastopil čas, da si izbere nevesto. Prav tako mu pove, da bo naslednji dan priredila ples, na katerega je povabila številne princese, med katerimi bo Siegfried moral najti svojo izvoljenko. Ko kraljica odide, dvorni norček s svojimi burkami zabava princa in njegove prijatelje, dvorni vzgojitelj pa s strogim očesom bdi nad veselo druščino. V nekem trenutku princ ostane sam in se zamišljeno sprehaja po grajskem parku. Nenadoma se na nebu prikaže jata labodov, Siegfried pa se zaželi odpraviti na lov. Čeprav ga vzgojitelj poskusi zadržati, princ pograbi samostrel in puščice ter steče v gozd.

 

Drugo dejanje

Ob bregu jezera Siegfried ponovno zagleda jato labodov, ki se nepričakovano spremeni v množico deklet. Princ kar ne more verjeti svojim očem. Plešoči labodi se mu približajo, njihova kraljica Odette pa mu razodene skrivnost, da jih je začaral zlobni čarovnik Rothbart in spremenil v labode. V svojo človeško podobo se lahko spremenijo samo ponoči. Siegfried takoj ponudi svojo pomoč in želi pregnati Rothbarta, Odette pa mu razloži, da lahko urok premaga le zvestoba mladeniča, ki ji bo obljubil večno ljubezen.

Odettina lepota in milina Siegfrieda popolnoma očarata. Princ izpove dekletu svojo ljubezen in jo povabi na ples, da jo bo lahko predstavil materi in prijateljem kot svojo izvoljenko, toda Odette vabila ne more sprejeti, saj ji urok preprečuje, da bi se pred ljudmi prikazala v svoji pravi podobi. Tudi če bi svoje družice pustila same in se odpravila na ples, bi jim Rothbart v njeni odsotnosti gotovo storil kaj hudega. Odette in Siegfried preživita skupaj celo noč, vendar niti ne slutita, da ju zlobni čarovnik ves čas pritajeno opazuje in že kuje svoje načrte. Princ se na koncu le s težavo loči od Odette, dekleta pa se ponovno spremenijo v labode in poletijo v nebo.

 

Tretje dejanje

Na dvoru se pripravlja veliko slavje, na katerem se zbirajo ugledni gostje iz različnih dežel. Princu Siegfriedu se predstavijo tuje princese: španska delegacija zapleše ognjeviti domači ples, neapeljski gostje se predstavijo s tarantelo, Madžari s čardašem, Poljaki pa z mazurko. Na koncu se zasliši lahkoten valček, vse princese pa se nato zvrstijo pred Siegfriedom, da bi se princ lahko bolje seznanil z njimi in si izbral svojo bodočo ženo. Toda Siegfried zavrne vse kandidatke, kajti njegovo srce bije samo za Odette.

Slavnostni zvok trobent napove prihod skrivnostnega in nepričakovanega gosta v spremstvu dekleta, odetega v črne tančice. Dekle, ki je na videz enaka Odette, je v resnici Rothbartova hčerka Odile. Ta je od očeta prejela nalogo, naj princa osvoji in mu s tem prepreči, da bi izpolnil ljubezensko zaobljubo, ki jo je dal Odette. Princ je prepričan, da stoji pred njim labodja princesa, ki se ji je nekako le uspelo izmuzniti zlobnemu Rothbartu in se tako odzvati njegovemu vabilu na ples. Odile s strastnim plesanjem očara princa, ta pa jo imenuje za svojo nevesto. Šele tedaj mu Rothbart razkrije zvijačo in dekle predstavi kot svojo hčerko Odile. Osuplemu Siegfriedu se nenadoma prikaže podoba Odette, ki je zaradi njegove nezvestobe zdaj zapisana smrti, princ pa nemudoma steče proti jezeru, da bi poiskal svojo izvoljenko.

 

Četrto dejanje

Tudi Rothbart se odpravi k jezeru in zaman išče Odette. Nenadoma se prikažejo labodi, ki objokujejo svojo žalostno usodo. Naposled se jim pridruži še Odette in svojim družicam sporoči novico o nedavnih dogodkih v kraljevem gradu. Njenih upov, da bi jo Siegfried lahko odrešil zlobnega uroka, je tako za vedno konec. Ko prispe Siegfried do brega jezera, sredi širne jate labodov poišče Odette in ji razkrije Rothbartovo ukano. Ko ji princ ponovno izpove svojo ljubezen, mu Odette oprosti. Rothbart tedaj iz maščevanja pričara silno nevihto, s katero ponovno skuša ločiti ljubimca, toda njuna ljubezen je močnejša od čarovnikove hudobije. Rothbart izgine, z njim pa tudi neurje. Sončni žarki obsijejo Odette in Siegfrieda, ki sta z močjo ljubezni premagala zlobni urok in našla življenjsko srečo.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj