LABORATORIJ BODOČNOSTI

LABORATORIJ BODOČNOSTI

ZSŠDI

partnerji: ZKB Mladi, SSG, SSO, SKGZ, Slovenski dijaški dom Srečko Kosovel, SDGZ/URES, SLOV.I.K, Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, pokrovitelji ZKB, podjetja Samsa in Seven Refractories ter potovalna agencija Aurora Viaggi in medijska partnerja RAI Furlanija Julijska krajina in Primorski dnevnik.

LABORATORIJ BODOČNOSTI

VSE KAR VIDIŠ, SE POMIKA NAPREJ

#LABOD18

Laboratorij bodočnosti je sklop kakovostnih predavanj in okroglih miz, ki je namenjen mladini. Gre za delovni seminar, na katerem se mladi Slovenci v Italiji izobražujejo in razmišljajo o prihodnosti družbe, v kateri živimo.

 

PROGRAM

8.00 Prihod udeležencev in otvoritev

Predavanje: Walter Klinkon (Impara a stupire con le intenzioni/Naučite se

presenetiti z nameni)

Predavanje: Vuk Cosić (Naprej v lepo prihodnost. Auč!)

Glasbeni nastop: Smartphone Orchestra

Predavanje: Christian Tosolin (Le trappole della rete / Spletne pasti)

Predavanje: Žan Zupančič (E-šport: prihodnost športa ali le prostočasna aktivnost?)

Intervju: Prof. Stefano Fantoni (Esof 2020 – Trst evropska prestolnica znanosti)

13.30 Zaključek prvega dela Laboratorija bodočnosti

15.00 Delavnice za zaključene skupine

17.30 Odmor

18.00 Pogovorni šov “Vse kar vidiš, se pomika naprej” in podelitev priznanj “Nagrada šport in šola”. Sodeluje: Lea Sirk

19.30 Druženje in zabava bodočnosti s skupino Love Guns

 

PREDAVATELJI

-WALTER KLINKON
Impara a stupire con le intenzioni / Naučite se presenetiti z nameni
WALTER KLINKOV je eklektična in karizmatična osebnost, ki je znal iz svojih dveh največjih strasti ustvariti nekaj resnično enkratnega. Walter ni zgolj čarodej, ampak tudi predavatelj in motivator pri velikih italijanskih in mednarodnih podjetjih.
»Verjemi vase!« je njegovo načelo, še več, prava mantra. Prav zaradi tega je Walter tako izjemen. Vera v samega sebe je iztočnica za vse nadaljnje dejavnosti. Začudenje je sredstvo, ki pomaga človeku iztisniti iz sebe kar največ, da se prikaže v svoji najboljši luči.

– VUK COSIČ
Naprej v lepo prihodnost. Auč!
Preteklosti ne poznamo, sedanjosti ne razumemo, in pripravljamo se za prihodnost. Nič lažjega. Sproščeno predavanje je fokusirano na tehnološke in družbene trende, ki bodo nepovratno določili nadaljnji razvoj našega delavnega in življenskega okolja. Poudarek bo na Umetni inteligenci, aktivnem državljanstvu in podobnem, zagotovo pa ne bo strašenja z roboti, ki jedo človeško meso;) Udeležba obvezna, ni opravičil.
Vuk Ćosić, digitalni umetnik in strateg, mednarodno priznani novomedijski umetnik, avtor in svetovalec pri velikem številu korporativnih, političnih in kulturnih projektov.

-CHRISTIAN TOSOLIN
Le trappole della rete / Spletne pasti
Splet nam nudi veliko priložnosti, saj gre za pravo vesolje, ki ga moramo odkrivati. Vendar je v njem tudi veliko črnih lukenj, v katere se mimogrede lahko pogreznemo. Preden prižgemo pametne telefone, moramo zato najprej vključiti firewall – naše možgane.
Oglejmo si skupaj obe strani medalje spleta, družbenih omrežij in spletnih klepetalnic.
Christian Tosolin se že preko 15 let ukvarja s tehnološkimi inovacijami v javni upravi. Je docent komunikacije v javni upravi, časnikar, spiker, Social media manager pri Občini Trst, svetovalec in docent pri ANCI – Državni zvezi občin v Furlaniji Julijski krajini.

-ŽAN ZUPANČIČ
E-šport: prihodnost športa ali le prostočasna aktivnost?
Kaj se skriva pod sodobnim fenomenom imenovanim E-šport. Kako neustavljivo raste krivulja zanimanja ter zaslužka. Kdo so profesionalni E-športniki. Bo čez 10 let E-šport bolj priljubljen od tradicionalnih športnih disciplin? E-šport je fenomen, ki ga enostavno ne moremo več prezreti.
Žan Zupančič, 25 let star gostinec, ki je po končanem študiju gostinstva in delu v organizaciji dogodkov spremenil svoj hobi v poklic. Pridružil se je ekipi GewdGame, ki ponuja spletno platformo za E-športnike in se aktivno vključil v posel storitev za
 profesionalno igranje iger.

-PROF. STEFANO FANTONI
Dijaki slovenskih višjih srednjih šol, ki sodelujejo v televizijski oddaji Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino z naslovom 
Vklop, bodo skupaj z voditeljico Mairim Cheber intervjuvali svetovno znanega fizika in glavnega moža projekta ESOF 2020 v Trstu, profesorja Stefana Fantonija.
Predsednik Mednarodne fundacije Trst za napredek in svobodo znanosti (FIT)

DELAVNICE

– ANTONIO GIACOMIN: “Ustvarite svoj svet – ustvarjalna orodja za virtualno resničnost – Create your own world – the creative tools for virtual reality”
– TONI GOMIŠČEK IN TOM OBERDAN: “Prehrana prihodnosti”
– DAMIANA KRALJ in ANDREJ ŠIK (SDGZ/URES – Slov.I.K.): “Podjetništvo kot umetnost oblikovanja bodočnosti”
– MITTELAB: “Line follower robot workshop – Osnove robotike in programiranja line follower robota”

OB LABORATORIJU SODELUJEJO

-BridA/ Jurij Pavlica, Sendi Mango, Tom Kerševan
Kolektiv je bil ustanovljen leta 1996 na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, kjer so člani Jurij Pavlica, Sendi Mango in Tom Kerševan tudi doštudirali. Njihovo delo temelji na razmišljanju o procesih in vlogah v okviru sodobne umetnosti, na načelu umetniškega povezovanja in skupinskega delovanja, na raziskovanju in projektih, ki vključujejo sodelovanje z raznimi drugimi umetniki, strokovnjaki, ustvarjalci. Označuje jih angažirano delo v lastnem kraju, številne povezave z raziskovalnimi inštituti in univerzami, uspešni nastopi v tujini ter lasten program artist in residence v Šempasu.www.brida-kud.si

-SMARTPHONE ORCHESTRA

Smartphone Orchestro je zasnoval Michele Seffino jeseni 2017, zaživela je poleti 2018 v okviru pobude Blue Notte Gorizia Festival. Razlogov za ustanovitev orkestra takega tipa je več, vsi pa so zelo enostavni:
1) vsi imamo pametne telefone;
2) vsi pametni telefoni so danes izredno zmogljivi;
3) vsi znamo upravljati pametne telefone in vemo, česa so sposobni;
4) zakaj ne bi pametne telefone uporabljali za proizvajanje nečesa lepega in zabavnega? Nečesa, kar bi nas resnično zadovoljilo in bi ne šlo zgolj za zapolnitev mrtvega časa, ko smo na avtobusu, ko čakamo v vrsti na pošti, ko se dolgočasimo.
Trenutno so člani ansambla Smartphone Orchestra Michele Seffino (glasbenih in multimedijski umetnik, ustanovitelj), Giulia Brustia (diplomirana v diplomatskih znanostih) in Matteo Colautti (diplomirani muzikolog)

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj