Peter Handke

LEPI DNEVI V ARANJUEZU

Premiera: 12. januar 2018

Peter Handke

LEPI DNEVI V ARANJUEZU

Naslov izvirnika: Die schönen Tage von Aranjuez

Režiser

Igor Pison

Prevod
Štefan Vevar
Scenografija
Igor Pison
Kostumografija
Belinda Radulović
Asistentka režiserja
Gioia Battista
Lektor
Jože Faganel
Foto
Luca Quaia

Igrata

Ivo Ban
MOŠKI

Slovenska praizvedba

V eno telo in eno dušo prehaja čas in vse, kar šteje, vzdihuje po večnosti

Slovenska praizvedba dramskega »dialoga« LEPI DNEVI V ARANJUEZU koroškega avtorja Petra Handkeja bo odprla novo leto 2018 v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča. Besedilo je izbral in režiral umetniški koordinator SSG Igor Pison, protagonista pa bosta prvaka slovenskih gledaliških scen, gostujoča igralca Nataša Barbara Gračner in Ivo Ban.
Handke je za svoje besedilo izbral preprost podnaslov »poletni dialog«, da bi poudaril usmeritev tega pogovora, ki ne želi razvijati in skleniti zgodbe, a se dotakne mnogih zgodb, ki lahko spadajo v življenjsko izkušnjo vsake ženske in moškega.
Protagonista odločita, da bosta preživela sončni popoldan ob pogovoru o ljubezni, ki postane temeljna in subtilna refleksija o življenju v dvoje. Protagonista se poglabljata v filigranske detajle tega dialoga okrog čustev, ki se sprašuje o večnih temah privlačnosti med spoloma. Leta 2016 je besedilo doživelo filmsko adaptacijo v režiji Wima Wendersa (film je bil predstavljen na filmskem festivalu v Benetkah). Protagonistka v vlogi Ženske je bila igralka Sophie Semin, življenjska sopotnica pisatelja, kateri je Handke posvetil tale dramski dialog leta 2012. Izvirno je besedilo nastalo v francoščini, iz nemškega prevoda pa je Štefan Vevar podpisal slovenski prevod, ki bo prvič doživel uprizoritev v petek, 12. januarja 2018 v Trstu. Naslov namiguje na verz iz Schillerjevega Don Carlosa in na konec dobe, kot je pogovor o preteklosti dialog med Moškim in Žensko, njuna poletna igra na nekem vrtu, v kateri pridejo na dan spomini in čustva osebne, predvsem pa univerzalne narave. Moški in Ženska nimata imen, protagonista sta dejansko nedoločena in nezaznamovana: o njiju vemo le, da se že dolgo poznata, da je njuno razmerje prijateljsko, dovolj intimno, da Ona lahko pripoveduje o detajlih svojih avantur. Pravili igre sta odkritost in iskrenost, dialog pa ne cilja na vnaprej določen zaključek tega sproščenega, a intenzivnega srečanja.
Režiser Igor Pison je o vsebinah in obliki tega dramskega besedila napisal: »Pri poslušanju in dojemanju poetičnih besedil je gledalec hitre družbe vedno pod pritiskom, da je poetiziranje izguba časa. A prav danes so takšna besedila prepotrebna, da ne izgubimo svojih človeških lastnosti, naše humanosti.« Uprizoritev je torej izziv, ki sloni v dobri meri na besedi in torej na karizmi igralcev. Sprejela sta ga dva izredna umetnika slovenskega prostora. Gračnerjeva je na začetku kariere opozorila nase z izredno izrazno močjo v predstavah Slovenskega mladinskega gledališča, nakar se je zaposlila v ljubljanski Drami. Prejela je štiri Borštnikove nagrade za vlogo in, med drugimi nagradami, tudi nagrado Prešernovega sklada in Severjevo nagrado za igralske stvaritve. Ivo Ban je bivši ravnatelj ljubljanske Drame in priznani igralec, ki spada med vodilne ustvarjalce te osrednje slovenske gledališke ustanove že od leta 1975. Prejel je osem Borštnikovih nagrad za igro, Borštnikov prstan in Sterijevo nagrado. Oba sta nastopila tudi v več filmih in televizijskih nadaljevankah.
Igor Pison je ob režiji podpisal tudi zamisel za sceno, kostumi so delo Belinde Radulović.
Predpremiera predstave za novinarje in goste bo v četrtek, 11. januarja v Mali dvorani SSG. Abonmajska premiera bo sledila v petek, 12. januarja in ponovitve se bodo nadaljevale do 4. februarja v Trstu, medtem ko bo goriška ponovitev na sporedu v ponedeljek, 5. februarja. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Ob nedeljah bo deloval brezplačni avtobus, ki bo pripeljal abonente in obiskovalce v gledališče iz okolice Trsta. Gledalci bodo s svojo oceno o uprizoritvi, po vsaki predstavi lahko glasovali za nagrado Primorskega dnevnika.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj