Thomas Mann

MARIO IN ČARODEJ

Premiera: 21. april 2023

Thomas Mann

MARIO IN ČARODEJ

Avtorica dramatizacije

Tatjana Doma

Režiserka
Ivana Djilas
Dramaturginja
Tatjana Doma
Kostumografinja
Jelena Proković
Scenografinja
Sara Slivnik
Skladatelj
Boštjan Gombač
Koreografinja
Maša Kagao Knez
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektorica
Barbara Rogelj
Asistentka kostumografinje
Saša Dragaš
Maska
Iryna Neveza, Tina Lovrič
Foto
Luca Quaia

Igrajo

Nikla Petruška Panizon
Čarodej, Cavaliere Cipolla
Primož Ekart
Thomas Mann
Primož Vrhovec
Inšpektor
Franko Korošec
Direktor hotela
Primož Forte
Mario, natakar
Lučka Počkaj
Gospa Angiolieri
Tina Gunzek
Silvestra
Francesco Borchi
Guiscardo

OSNOVNI ABONMA

Nova uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča Mario in čarodej bo srečanje z evropsko književnostjo, italijansko zgodovino, prefinjeno gledališko estetiko in večno aktualnim sporočilom. Režiserka Ivana Djilas je postavila na oder dramatizacijo novele Thomasa Manna, kateri je dramaturginja Tatjana Doma dala gledališko razsežnost.

Mario und der Zauberer. Ein tragisches Reiseerlebinis (Mario in čarodej. Tragično potovalno doživetje) je prvo delo, ki ga je Mann objavil po prejemu Nobelove nagrade leta 1929. Novelo je napisal na družinskih počitnicah na Baltski obali, avtobiografska pripoved pa je opisala letoviščarje na italijanski obali, točneje vzdušje ob naraščajočem nacionalizmu in ksenofobiji v času vzpona fašizma. Kot večina zgodb, ki jih je Mann napisal pred letom 1930, je tudi Mario in čarodej navdahnjen z osebnimi izkušnjami Thomasa Manna. Poletje 1926 je z družino preživel v italijanskem letoviškem mestecu Forte dei Marmi, kjer je tudi njegova družina doživela več neprijetnih dogodkov. Novela je napisana v prvi osebi, zato Thomas Mann s svojo družino postane eden od likov zgodbe, ki se v dogaja v izmišljenem italijanskem obmorskem mestecu, kjer nemška družina nemočno opazuje, kako se njihove počitnice obračajo v nepravo smer.

Velika zgodovina se sicer zrcali v malih, navidezno nepomembnih in vsakdanjih detajlih. Sredi splošnega, neotipljivega nelagodja, se zgodi umor Čarodeja, ki je s hipnozo manipuliral ljudi in iz njih potegnil njihove najbolj umazane skrivnosti.

Mann je opisal skrite in skoraj neopazne poti, skozi katere se določene ideologije in strahovi širijo med ljudi, njegovo razmišljanje pa govori tudi sodobnemu človeku, saj je metafora o grožnjah vseh diktatur ter o nevarnostih politične retorike.

Novela je doživela prvo »dramsko« preobrazbo leta 1956, ko je režiser Luchino Visconti, v sodelovanju s samim avtorjem in s skladateljem Francom Manninom ustvaril koreografsko predstavo, ki jo je sooblikoval priznani koreograf Léonide Massine.

V novi uprizoritvi SSG, ki bo na sporedu od 21. aprila do 7. maja, bo praizvedba dramske različice ohranila odseve tega glasbenega in koreografskega navdiha, saj bodo izvrstno gledališko govorico dopolnile izvirna glasba Boštjana Gombača in koreografije Maše Kagao Knez. Priznano ustvarjalno ekipo sestavljajo še dramaturginja Tatjana Doma, kostumografinja Jelena Proković, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž in scenografinja Sara Slivnik, ki je na sugestiven način pričarala italijansko plažo iz tridesetih let prejšnjega stoletja, na kateri ob igralcih nastopa harmonikarka Ivana Kresevič. V predstavi igrajo člani umetniške ekipe SSG in gostujoči igralci. Čarodej-iluzionist je Nikla Petruška Panizon, v vlogi pisatelja Thomasa Manna igra Primož Ekart. Direktor hotela je Franko Korošec, natakar Mario pa Primož Forte. V vlogah inšpektorja in gospe Angiolieri nastopata Primož Vrhovec in Lučka Počkaj. Med letoviščarji sta tudi Silvestra in Guiscardo, oz. Tina Gunzek in Francesco Borchi.

Predstava bo kot običajno opremljena z italijanskimi nadnapisi. Po abonmajskih ponovitvah v Veliki dvorani SSG bo 8. maja obiskala še goriške abonente v Kulturnem domu Gorica. 

 

AVTOBUSNI PREVOZI

NEDELJSKE PREDSTAVE Z ZAČETKOM OB 16.00

Vozni red

AVTOBUS- SESLJAN- NEDELJA, 23.APRILA

14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred občino
15.15 – Prosek, Kržada

 

AVTOBUS- OPČINE- NEDELJA, 7.MAJA

14.55- Opčine, avtobusna postaja na Dunajski cesti 11/A (picerija Rino)

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, pred cerkvijo
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

AVTOBUS- MILJE- NEDELJA, 7.MAJA

15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred občino
15.20 – Boljunec, pred Gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj