SEZONA 2022/2023 SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA

NAD OBLAKI

SEZONA 2022/2023 SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA

NAD OBLAKI

NAD OBLAKI

SEZONA 2022/2023 SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA

 

»Nad oblaki« je moto sezone 2022/2023 Slovenskega stalnega gledališča. Po lanskih vzletih se bo tržaško gledališče podalo na nova, »zračna« umetniška potovanja s programom, ki se bo po obliki, končno vrnil v običajne tire z osnovnim abonmajem pretežno hišnih uprizoritev, tremi izbirnimi sklopi in mnogimi sodelovanji.

 

Na sporedu bo pet uprizoritev in koprodukcij, ki bodo skupaj z gostujočo predstavo sestavljale osnovni program. Abonenti pa bodo lahko zbirali še med tremi sklopi večernih, popoldanskih, monodramskih predstav, ki bodo ponujali devet uspešnih uprizoritev slovenskih gledališč.

Po velikem uspehu prejšnjih izvedb bo tudi letos na voljo Družinski abonma s štirimi predstavami za otroke. Gorica bo kot običajno imela svoj abonma, ki obsega osem dogodkov. Ob tem bo Slovensko stalno gledališče prisotno na odrih slovenskih kulturnih društev z novo izvenabonmajsko predstavo in bo nadaljevalo vrsto plodnih sodelovanj na gledališkem, glasbenem in plesnem področju.

Podoba nove sezone Slovenskega stalnega gledališča prikazuje modro nebo in oblake, med in nad katerimi letijo misli, želje, sanje gledališčnikov in njihovih gledalcev. Nenavadno zrcalo je simbol in metafora ključnega elementa gledališke naracije, pahljača in cilinder pa izstopajoči, moški ali ženski element, ki v stilu 19. stoletja namiguje na »rekvizite« gledalcev. »Za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovosti.« – je napisal direktor SSG Danijel Malalan o konceptu programa, ki ga je sestavil za novo sezono.

Moto dobi navdih predvsem v naslovu koprodukcije, s katero se bo program začel: Kakor v nebesih Kaya Pollaka. Režiser Samo M. Strelec bo uprizoril priredbo scenarija istoimenskega filma “As It Is in Heaven” iz leta 2004, ki je bil nominiran za Oscarja kot najboljši tuji film. Je zgodba o uspešnem dirigentu, ki prekine svojo kariero in se vrne v rojstno vas, na severnem delu Švedske, kjer se njegovo življenje spremeni ob stiku z lokalnim cerkvenim zborom. Predstava bo sodelovanje s SNG Nova Gorica in z Glasbeno matico.

Jaka Andrej Vojevec pa je napisal tekst in bo režiral predstavo Pina in Pierpaolo, ki počasti stoletnico rojstva Pier Paola Pasolinija z zgodbo njegovega prijateljstva z violinistko Josipino Kalc, rojeno na Opčinah.

Novela Vladimira Bartola pa bo snov naslednje uprizoritve, z režijo Andželke Nikolić (ki bo prvič sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem). Predstava z naslovom Nekaj v zraku se bo poigrala z različnimi uprizoritvenimi žanri in bo obravnavala dinamike poslovno-privatnih odnosov.

Režiserka Ivana Djilas pa bo postavila na oder zanimivo besedilo Mario in Čarodej po romanu Thomasa Manna. Zgodba s političnim ozadjem govori o čarovniku, ki uporablja svoje mentalne spretnosti za nadzor svojega občinstva tako kot oblast, ki obstaja zaradi neracionalnosti občinstva.

Niz hišnih uprizoritev bo sklenila pravljica za odrasle Cesarjeva nova oblaćila Milana Jesiha po Andersenu. Režiser Luka Marcen bo v tej koprodukciji z MG Ptuj in Cankarjevim domom raziskoval razmerja med videzom in resnico ter odnos do avtoritete.

Osnovni abonmajski program bo vseboval kot običajno tudi gostujočo predstavo, ki bo tokrat segla v starogrško klasiko z Evripidovimi Trojankami. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje. Predstavo SNG Nova Gorica je režiral Jaša Kocelj.

 

IZBIRNI SKLOPI

 

Gledalci Slovenskega stalnega gledališča si bodo lahko ogledali enajst gostujočih uprizoritev osrednjih slovenskih gledališč (devet v izbirnih sklopih, dodatni dve v osnovnem abonmaju za Trst in v abonmaju za Gorico). Sklop nedeljskih, popoldanskih predstav, ki ga zaznamuje zelena barva in naslov »Upanje« se bo začel z glasbo Vlada Kreslina in Tea Collorija na koncertu romske in swing glasbe Momento cigano, ki bo nastal v sodelovanju z Glasbeno matico. Slovenska glasbena ustanova bo partnerka SSG tudi pri prvi uprizoritvi sezone, »Kakor v nebesih« in bo glavna pobudnica nove serije Glasbenih matinej.

Prešernovo gledališče Kranj pa je producent predstave Kons: Novi dobi, ki dobi navdih v poeziji Srečka Kosovela in v njegovem prepričanju, da se bo iz pepela vojne lahko rodila nova Evropa. Koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča Paloma pa bo z humorističnim in hkrati nostalgičnim pogledom predstavila zgodbo tovarne, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo

Večerni sklop, ki nosi podnaslov »Mir« bo najprej predstavil projekt Branka Završana za SLG Celje Bodi gledališče!. Glasbeno-gledališka pripoved spregovori o temah, ki so relevantne za usodo gledališča. Predstava bo gostovala tako v Trstu kot v Gorici, kjer bo oktobra odprla novo sezono.

SNG Nova Gorica in Anton Podbevšek Teater se bosta nato ukvarjala s Kocbekom na osnovi monografije Andreja Inkreta. Kompleksna biografija soutemeljitelja gibanja Osvobodilne fronte nosi naslov In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek. Severnojadranska sodelovanja se bodo širila še do Hrvaške, saj bo HNK Ivana Zajca na Reki gostovalo s plesno predstavo Mediteranska trilogija, ki vsebuje tri različne koreografije po glasbi Stravinskega, Pergolesija, Debussyja in Ravela.

»Svoboda« je podnaslov sklopa, ki bo v celoti posvečen monodramsim uprizoritvam. Začel se bo s projektom igralke Polone Vetrih za SNG Drama Ljubljana Ne pozabite na rože, ki obravnava misli in čustva igralke v pokoju, ki se spominja mnogih trenutkov sijajne kariere. Helena Peršuh pa bo protagonistka znane monodrame Človeški glas francoskega dramatika Jeana Cocteauja. Govori o zapuščeni ženski, ki ob telefonu pričakuje poslednji klic bivšega ljubimca. Uprizoritvi SNG Nova Gorica bo nazadnje sledila zabavna predstava Špas Teatra Večno samska, v kateri bo Tina Gorenjak  pospremila gledalce čez svojo tragikomično odisejado iskanja ljubezni.

Abonma v Gorici predvideva še dodatno gostujočo predstavo v znamenju izmenjave med jezikovnimi skupnostmi naše dežele. Prvič bo Slovensko stalno gledališče gostilo predstavo furlanskega gledališča Teatri Stabil Furlan. Se vivrò, dovrò pur tornare je besedilo, ki raziskuje navezanost Pier Paola Pasolinija na zemljo, ki ga je sprejela v poletjih njegove mladosti in odnos do jezika njegovih prvih izdanih peniških stvaritev. Goriško sezono bosta dopolnila še dva posebna dogodka v izvedbi Kulturnega doma in KC Lojze Bratuž.

 

IZVEN ABONMAJA

 

V sezoni 2022/2023 bo Slovensko stalno gledališče potrdilo dolgoletna sodelovanja. Ob Glasbeni matici bo povezava z društvom Razseljeni in Gledališčem Miela prinesla nove dogodke na aktualne teme. Društvo Actis bo poskrbelo za niz gostujočih plesnih predstav, medtem ko bodo o dramskih predstavah sezone spregovorile delavnice tržaškega Pen Cluba. Poletje pa je že prineslo drugo izvedbo nove tradicije kot je cikel Let’s Play na vrtu muzeja Sartorio v Trstu, ki ga SSG soprireja z gledališčema La Contrada in Miela v okviru širšega projekta Občine Trst Trieste Estate.

Sredi poletja bo zaživela tudi premiera izven abonmaja, ki bo tokrat poklon SSG 120-letnici Dramatičnega društva in stoletnici smrti Jake Štoke. Režiserka Jasmin Kovic bo priredila in uprizorila burko kontovelskega vsestranskega ustvarjalca Anarhist. Koralna predstava, ki uprizarja zasedanje vaškega odbora, bo doživela premiero na Proseku 27. julija.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj