Jean Giraudoux

ONDINA

Jean Giraudoux

ONDINA

SNG Nova Gorica

Režiser
Janusz Kica
Prevajalca
Jaka Fišer, Srečko Fišer
Dramaturginji
Ana Kržišnik Blažica, Martina Mrhar
Lektor
Srečko Fišer
Scenograf
Marko Japelj
Kostumografinja
Bjanka Adžić Ursulov
Skladatelj
Arturo Annecchino
Oblikovalec svetlobe
Samo Oblokar
Asistent režiserja
Daniel Day Škufca
Asistentka lektorja
Laura Brataševec
Asistent scenografa
Valentin Tribušon

Igrajo

Nejc Cijan Garlatti
Vitez Hans
Matija Rupel
Pesnik Bertram
Helena Peršuh
Kraljica Izolda
Jože Hrovat
Kralj Herkul
Blaž Valič
Komornik
Kristijan Guček
Intendant, Prvi sodnik
Žiga Udir
Igralec, Drugi sodnik
Ana Facchini
Evgenija
Radoš Bolčina
Ondinski kralj
Marjuta Slamič
Ondinska kraljica

MODRI PROGRAM

 

V Slovensko stalno gledališče prihaja sugestivna, sporočilna pravljica v izvrstni uprizoritvi SNG Nova Gorica. Ondina francoskega dramatika Jeana Giraudouxa je zgodba o vodni vili, ki s prikazom soočenja dveh svetov veliko pove o omejenosti človeške duše. Besedilo je nastalo leta 1939 in je bilo tokrat prvič uprizorjeno v Sloveniji, v režiji priznanega poljskega režiserja Januzsa Kice.
Ondina temelji na srednjeveški nemški pravljici o vitezu, ki se zaljubi v morsko nimfo, Giraudoux pa raziskuje plime in oseke človeških strasti ter romantične predstave o možnosti idealne in trajne ljubezni ter tematizira razdvojenost človeka med svobodnim duhom, ki ga pooseblja Ondina, in uklenjenostjo v družbene konvencije, v kakršnih junakinja nikakor ne more zaživeti.
Zgodba se začne, ko Avgust in Evgenija, siromašna zakonca, ki živita v ribiški koči ob jezeru, najdeta na bregu jezera nenavadno deklico, ki jo poimenujeta Ondina. Impulzivno, iskreno, čarobno bitje vode s svojo muhavostjo in nepredvidljivostjo povzroča krušnima staršema velike skrbi, a s prihodom viteza v bleščečem oklepu se vse spremeni. Ondina se zaljubi in se kljub opozorilom svojih vodnih prijateljev odloči, da se bo poročila. Tako se začne strastna ljubezenska zgodba, v kateri eterično bitje trči ob človeške zdrahe in bedne prevare. Giraudoux je inteligentno izpisal poetično, a teatrsko izzivalno besedilo. Inventivna, pravljična, radostna, a tudi otožna igra razgalja na videz nenavadno resna stremljenja pritlehnih figur in tako odraža avtorjev pogled na absurdnost človeškega bivanja.
Ta čarobna igra je bila nekaj desetletij pozabljena tako v Franciji kot drugod. Morda zato, ker je njena izvorna zasedba preobsežna, ali ker je preveč sanjava, čeprav se njen beg v pravljični svet pomenljivo dogaja v času druge svetovne vojne in je njena konfrontacija z nasiljem navidezno eterična, saj se besedilo prodorno in boleče dotakne eksistencialnih in družbenih vprašanj.
Vlogo Ondine v tej predstavi odigra Arna Hadžialiević, Vitez Hans je Nejc Cijan Garlatti, ki je za to kreacijo prejel lani nagrado Sklada Staneta Severja. Veliko zasedbo sestavljajo še Urška Taufer, Matija Rupel, Helena Peršuh, Jože Hrovat, Blaž Valič, Kristijan Guček, Žiga Udir, Ana Facchini, Ivo Barišič, Radoš Bolčina, Marjuta Slamič, Medea Novak, Andrijana Voškova in Andrej Zalesjak. Kostume, scene, glasbo in svetlobo so podpisal priznani umetniki Bjanka Adžič Uršulov, Marko Japelj, Arturo Annecchino in Samo Oblokar.
Enkratna ponovitev v Veliki dvorani SSG bo v sredo, 18. januarja ob 20.30 v okviru Modrega programa in bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj