Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturem prazniku in 25-letnici STV RAI ter 75-letnici Radia Trst A

Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturem prazniku in 25-letnici STV RAI ter 75-letnici Radia Trst A

Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino, točneje slovenski programski oddelek in redakcija slovenskih informativnih oddaj, sta v nizkem štartu, praznujemo namreč dvojni rojstni dan: Radio Trst A praznuje 75, slovenska televizija na Deželnem sedežu RAI pa 25 let oddajanja. Praznovali bomo to nedeljo, 9. februarja, v tržaškem Kulturnem domu, v sklopu Praznika slovenske kulture. Naslov prireditve je – po verzu Gustava Janoša – “Dokler veter ne menja svojega jezika”, po besedah režiserke Patrizie Jurinčič Finžgar bo šlo za sprehod po slovenski pesniški pokrajini. Deželni sedež RAI za FJK je letos nosilec prireditve ob obeh krovnih organizacijah, Slovenski kulturno gospodarski zvezi in Svetu slovenskih organizacij, ki sta ju na današnji tiskovni konferenci zastopala predsednika Ksenija Dobrila in Walter Bandelj.  Uradna predstavitev dogodka je bila na sedežu RAI v Trstu, na njej pa je pozdravil direktor sedeža, Guido Corso, nato sta spregovorila predsednika SKGZ Ksenja Dobrila in SSO Walter Bandelj, prireditev pa so predstavili nekateri snovalci in ustvarjalci, začenši z odgovorno na slovenskem programskem oddelku Martino Repinc. Za izbiro tekstov je poskrbel pesnik, prevajalec in novinar Miha Obit, za režijo – kot rečeno – Patrizia Jurinčič Finžgar, ki se je oglasila preko skype-ja. Na odru se bodo zvrstili številni glasbeniki pod vodstvom Andrejke Možina, ki je tudi avtorica glasbe. Zanimiva je napovedana prisotnost likovnega umetnika Cosima Miorellija, ki sicer živi in ustvarja v Berlinu. Preko projekcije bo mogoče v živo spremljati njegovo ustvarjanje, “livepainting”. Osrednji govorec bo letos pesnik, glasbenik in profesor David Bandelj. Pri odrski postavitvi bo soudeleženo tudi veliko številko radijskih in televizijskih koleogv z Deželnega sedeža RAI-FJK.
Predsednika krovnih organizacij bosta ob zaključku umetniškega programa podelila priznanji za življenjsko delo dvema osebnostima iz našega prostora, ki imata poseben pomen za naše kulturno področje.
Prireditev v Kulturnem domu bo Radio Trst A prenašal v živo, mogoče ji bo prisluhniti tudi preko spleta s strani www.sedezfjk.rai.it  Med prireditvijo bo potekalo tudi televizijsko snemanje, posnetku pa bo mogoče slediti v nedeljo, 16. februarja ob 20.55 na mreži RAI3bis.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj