Razstava Cankar v stripu (originali in povečave)

Razstava Cankar v stripu (originali in povečave)

Vodja projekta CANKAR V STRIPU (Zavod Škrateljc)
dr. Uroš Grilc
Likovna urednica projekta in kustosinja razstav ilustracij CANKAR V STRIPU
Lena Jevnik

Otvoritev razstave Cankar v stripu (originali in povečave)
Petek, 11. 1. 2019 ob 20h ( pol ure pred premiero Cankarjeve drame Kralj na Betajnovi)
Slovensko stalno gledališče, Petronio 4, 34141 Trst

Razstava bo na ogled do vključno 30.1.2019.
Odprto: od torka do petka od 10. do 15. ure in uro pred predstavo.

Trije izjemni likovniki – ilustratorji, slikarji, striparji – povezani z literati oz. umetniki besede, so našli moč in draž za prestavitev Cankarjevih večno aktualnih besedil v strip, ki bo napol filmsko, a vseeno statično stripovsko, približal jedkost predelanih Cankarjevih opažanj in karakterizacij nas samih. Ta razstava je prva, ki želi preseči neprimernost politizacije Cankarjeve literature, ki je v obliki prekomerne pozabe zajela naše šolstvo ter v manjši meri tudi teater, in ji spet vrniti njeno pravo in bistveno vrednost – ogledalo slovenske duše, ki se je v času pred, med in po Cankarju, kaj malo spremenila.

Tako nastali literarno – likovni dvojci poustvarijo Cankarjeva besedila, ki jih za stripovsko izvedbo tudi na novo poimenujejo:
Boštjan Gorenc – Pižama in Tanja Komadina naredita »Moj lajf«, Žiga X Gombač, mladinski pisatelj in Igor Šinkovec »Hlapca Jerneja in pasjo pravico« ter Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič »Hlapce – ko angeli omagajo«.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj