Lela B. Njatin

Narod si bo pisal sodbo sam

Lela B. Njatin

Narod si bo pisal sodbo sam

Otvoritev razstave

Produkcija: Pokrajinski muzej Kočevje

Razstava

Lela B. Njatin: Narod si bo pisal sodbo sam

Produkcija: Pokrajinski muzej Kočevje

Avla SSG Trst, od 18. 12. 2015 do 10.01.2016

 

Razstava Pokrajinskega muzeja Kočevje Narod si bo pisal sodbo sam se navezuje na uprizoritev Cankarjeve drame Hlapci, ki je (ponovno) premiero doživela v SSG Trst v sezoni 2014/15. Razstava povezuje umetniško ustvarjanje Lele B. Njatin in zgodovinsko raziskovanje Vesne Jerbič Perko.

“Narod si bo pisal sodbo sam” je sloviti citat iz drame Ivana Cankarja Hlapci. Avtor ga je zapisal kot repliko na prve splošne volitve v Sloveniji, posebno vlogo za slovensko državno zgodovino pa je začel igrati potem, ko so ga nad oder v Sokolskem (današnjem Šeškovem) domu v Kočevju naslikali kot geslo med zasedanjem Zbora odposlancev slovenskega naroda (1. – 4. oktober 1943). Tam je ostal do danes in tudi prav ta zapis v Kočevju so kasneje v mestu še citirali. Reproducirali so ga na Spomenik osvoboditve v središču Kočevja (1953) in v park drevnin pred Osnovno šolo Zbora odposlancev v Kočevju (1973). V Ljubljani pa je napis iz Kočevja dvakrat reproduciran v preddverju velike dvorane Državnega zbora na freski Slavka Pengova Zgodovina Slovencev od naselitve do danes (1958).

Lela B. Njatin, ki je odraščala v Kočevju, je v zvezi s tem napisom med 2012 in 2014 ustvarila tri umetniške projekte: performansa Kočevje 1363-2013 in Strelišče. Plati plasti ter instalacijo Beseda velja. Umetnica napis doživlja kot samostojni vizualni znak, katerega vsebine skozi stavbo in skozi čas presevajo v življenje v Kočevju ter z različnimi življenjskimi kontekstualizacijami širijo pomen prvega zapisa v Cankarjevem rokopisu, podobno kakor ga širijo vse odrske uprizoritve. Z razstavo Narod si bo pisal sodbo sam opozarja na moč besede, ki se odmika od svojega prvotnega konteksta, ga pa nikoli ne zapusti, marveč ga krepi z avantgardnim premeščanjem oz. raztegovanjem v druge medije. B. Njatinova to demonstrira tako, da napis Narod si bo pisal sodbo sam vizualno in zvočno kontrapostira z napisi v urbanem eksterierju Kočevja – najdenimi in tistimi, ki jih je ustvarila sama.

Vesna Jerbič Perko, direktorica in kustodinja Pokrajinskega muzeja Kočevje, pa je za to razstavo re-interpretirala tisto, kar je nekoč prej (npr. na razstavi Narod si bo pisal sodbo sam. Slovenija od ideje do države – stalna razstava Pokrajinskega muzeja Kočevje) že bilo predmet različnih znanstvenih disciplin v duhu osvetljevanja zgodovine slovenskega državništva. Tokrat Jerbič Perkova predstavlja kulturnozgodovinski okvir ne le nastanka, pač pa predvsem kasnejšega življenja napisa kot vizualnega elementa spomeniško zaščitene stavbe ter dejavnika kulturne identitete Kočevja.

Razstava je bila prvič postavljena v Pokrajinskem muzeju Kočevje poleti 2014, jeseni istega leta pa v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani. Obe ustanovi skupaj sta ob razstavi izdali katalog, za katerega sta spremni besedili prispevala dr. Oto Luthar, ZRC SAZU in dr. Miklavž Komelj. Razstava bo iz Trsta odšla gostovat še naprej, saj leta 2015 praznujemo 140. obletnico rojstva Ivana Cankarja, razstava pa je poklon moči njegove literature.

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj