Marius von Mayenburg

PES, NOČ IN NOŽ

Premiera: 15. januar 2016

Marius von Mayenburg

PES, NOČ IN NOŽ

Naslov izvirnika: Der Hund, die Nacht und das Messer

Režiser

Matjaž Farič

Prevajalec
Štefan Vevar
Dramaturginja
Staša Bračič
Lektorica
Laura Brataševec
Scenograf, koreograf in izbor glasbe
Matjaž Farič
Kostumografinja
Sanja Grcić
Oblikovalka maske
Ana Lazovski
Asistentka dramaturgije
Ana Obreza
Asistentka kostumografije
Kaja Hrovat
Foto
Tone Stojko

Pes, noč in nož je kafkovska groteska mladega bavarskega dramatika Mariusa von Mayenburga, prvič prevedena v slovenščino in bo krstno uprizorjena v SSG Trst, v režiji Matjaža Fariča. Na prvi pogled je to zgodba o post-apokaliptičnem svetu, kjer ni več nič hrane, kjer so vsi zelo lačni in to tako, da se jedo med sabo. Na drugi pogled spominja zgodba na sodoben svet zombijev in tistih zadnjih ljudi, ki se borijo za preživetje človeštva. Za nas ustvarjalce predstave pa je to zgodba slehernega človeka, ki se sprašuje, od kod prihaja, kdo je in kam gre. Intima posameznika, ki se v predsmrtni sanjski blodnji sooča s svojimi najhujšimi strahovi, predeluje svoje grehe in prebavlja školjke, s katerimi se je zastrupil, saj jih je jedel, v avgustu.
Tako  to vsi počnemo v našem vsakdanjem življenju; prebavljamo grotesknost sveta in se zvijamo v bolečinah…

Staša Bračič, dramaturginja

 

 

OD 14. DO 31. JANUARJA 2016 V SSG TRST
Volkovi so prišli globlje v mesto…

Slovensko stalno gledališče je začelo novo leto 2016 z nasmehom najmlajših, ki so si ogledali premiero nove otroške predstave, Male šole za klovne po motivih Friedricha Karla Waechterja, v režiji Renate Vidič. V istem tednu pa bo na vrsti že druga uprizoritev, prav tako iz zakladnice sodobne nemške dramatike, vendar namenjena odrasli publiki in bolj vznemirljivega predznaka. V petek, 15. januarja, bo namreč na sporedu abonmajska premiera sodobne drame Pes, noč in nož mladega bavarskega dramatika Mariusa von Mayenburga, ki jo je na oder postavil režiser in mednarodno priznani koreograf Matjaž Farič, v tandemu z dramaturginjo Stašo Bračič.

Grotesknost sveta, urbane nočne more in kafkovski absurd dobijo srhljive, v zaporedju kratkih in ostrih prizorov tudi filmske poteze. Gospod M se je nenadoma, ne da bi vedel kako in zakaj, znašel v nekem drugem svetu, ki pa mu pravzaprav niti ni popolnoma tuj. V tem praznem mestu psi grozeče lajajo, prebivalci so vsi po vrsti lačni in oboroženi ter tako vznemirljivo podobni drug drugemu, da se lahko tudi njihova smrt ponavlja v nedogled. Sosledje dogodkov je podobno sanjskemu, kot bi bilo vzeto iz nočne more, ki jo je spodbudila neprebavljena večerja. Lakota je metafora praznine, ki kliče po potešitvi, nasilje in upor pa postaneta njena posledica.

Marius von Mayenburg sodi med najbolj prevajane sodobne nemške gledališke avtorje. Rodil se je leta 1972 v Münchnu, leta 1999 je postal hišni dramski avtor in dramaturg v slovitem berlinskem gledališču Schaubühne.  Njegova kafkovska groteska Pes, noč nož je nastala leta 2008 in bo prvič uprizorjena v SSG Trst v slovenskem prevodu Štefana Vevarja. Drama predstavlja slehernika, ki je ujet v utesnjujoč mentalni labirint. Njegov brezizhodni položaj spominja na realizirano nočno moro, v kateri se mora sredi vrtinca srhljivih dogodkov boriti za golo preživetje. Igra je napisana za tri igralce: glavni lik je gospod M, ostala dva igralca pa odigrata vsak po pet vlog. V tržaški uprizoritvi bo M gostujoči igralec Tadej Pišek, ki ga je publika Slovenskega stalnega gledališča že spoznala v predstavi Trst, mesto v vojni, kot tudi v več uspešnih otroških uprizoritvah. Ostale like bosta spretno preigravala Vladimir Jurc in Tina Gunzek.
Kostume je podpisala Sanja Grčić z asistentko Kajo Hrovat, oblikovalka maske je Ana Lazovski. Za izbor in oblikovanje zvoka ter koreografije je poskrbel režiser Matjaž Farič. Sodelovali sta še asistentka dramaturgije Ana Obreza in lektorica Laura Brataševec.

Predstava bo na sporedu od 15. do 31. januarja v Mali dvorani SSG, 1. februarja pa bo gostovala v okviru Goriškega abonmajskega programa SSG. Predpremiera za novinarje in goste bo v četrtek, 14. januarja ob 20.30. Zaradi omejenega števila sedežev bo rezervacija vedno obvezna. Vse ponovite bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Pol ure pred začetkom vsake ponovitve bo v Klubskem prostoru kratka predstavitev uprizoritve. Pri nedeljskih ponovitvah bo gledališče poskrbelo za brezplačen avtobusni prevoz. Tudi po tej predstavi bo publika lahko glasovala za nagrado Primorskega dnevnika.

Pred premiero za novinarje in goste, v četrtek, 14. januarja ob 19. uri, bo na sporedu otvoritev razstave Slovenskega planinskega društva Med morjem in gorami. Med napovedovalcem Evgenom Banom in gosti se bo odvil živahen dialog, otvoritev pa bo popestril mladinski pevski zbor Anakrousis.

PREMIERA IN PONOVITVE:
v četrtek, 14. januarja, ob 20.30 (premiera za novinarje in goste)
v petek, 15. januarja, ob 20.30 (abonmajska premiera)
v soboto, 16. januarja, ob 20.30
v četrtek, 21. januarja, ob 20.30
v petek, 22. januarja, ob 20.30
v soboto, 23. januarja, ob 20.30
v nedeljo, 24. januarja, ob 16.00 (z avtobusnim prevozom)
v petek, 29. januarja, ob 20.30
v soboto, 30. januarja, ob 19.00
v nedeljo, 31. januarja, ob 16.00 (z avtobusnim prevozom)

BREZPLAČNI AVTOBUSNI PREVOZ:
nedelja, 24. januarja, ob 16.00
Vozni red brezplačnega avtobusa
14.30 – Sesljan, parkirišče
14.40 – Nabrežina, trg
14.45 – Križ, avtobusna postaja
15.00 – Zgonik, pred županstvom  
15.15 – Prosek, Kržada

nedelja, 31. januarja, ob 16.00
Vozni red brezplačnega avtobusa
 PRVI AVTOBUS
15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21
15.10 – Trebče, trg pri spomeniku
15.15 – Padriče, postaja pred športnim centrom Gaja
15.20 – Bazovica, pred cerkvijo 
 
DRUGI AVTOBUS
15.00– Milje, avtobusna postaja
15.05 – Žavlje, avtobusna postaja
15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
15.15 – Dolina, pred županstvom
15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren
15.25 – Boršt, avtobusna postaja
15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj