Denis Novato s prijatelji narodnozabavne glasbe

POZDRAV SV. MARTINU

Denis Novato s prijatelji narodnozabavne glasbe

POZDRAV SV. MARTINU

Sodelujejo
Trio Denis Novato David Beletić Sandi Jug Aleksi Jercog s prijatelji Vokalni tercet Kresnice
Povezovalka
Elena Husu

Uvod v praznični vikend sv. Martina bo imel v Kulturnem domu v Trstu razposajen značaj narodnozabavne glasbe z enkratnim koncertom, ki je nastal na pobudo svetovno priznanega, tržaškega harmonikarja Denisa Novata. V sredo, 6. novembra ob 20.30 bo Elena Husu povezovala v Mali dvorani bogat glasbeni večer z mnogimi gosti, ki delijo z Novatom ljubezen do motivov iz domače zakladnice. Denis Novato bo nastopil v zasedbi tria, s katerim v zadnjih štirih letih nastopa na evropskih turnejah. Z njim igrata baritonist Alen Ojcinger in kitarist Daniel Schneider.
Večer z naslovom »Pozdrav sv. Martinu« bo izmenjava ustvarjalnih pogledov na narodnozabavno zakladnico v pisanem mozaiku različnih izrazov. Gost koncerta bo tudi Aleksi Jercog, ki je na narodnozabavni sceni verjetno še najbolj poznan v vlogi avtorja štirih knjig in dokumentarnega filma o Avsenikih. Med drugim je za založbo Avsenik, s katero je dalj časa sodeloval, uredil knjižni katalog Avsenikove glasbe, za Mladinsko knjigo pa napisal biografijo Slavka Avsenika. Kot harmonikar je igral pri zamejskih ansamblih Pomlad, Freeway in Veseljaki, letos pa je okrog sebe zbral nekatere med najboljšimi narodnozabavnimi glasbeniki s Krasa. Del njihovega programa bo obsegal projekt Olympiade in Musik Revisited, ki so ga prvič predstavili avgusta na Festivalu Avsenik. Projekt črpa iz istoimenskega Avsenikovega, nemškega albuma, ki ga je založba Telefunken objavila leta 1972, ko so se v Münchnu odvijale olimpijske igre in obsega čisto nova, slovenska prevoda dveh skladb. Pri projektu sodeluje priznani novogoriški, ženski vokalni tercet Kresnice, ki obstaja od leta 1995 in je izvedel veliko mednarodnih turnej: posnel je tudi štiri cd plošče različnih glasbenih zvrsti, med katerimi je zadnja nastala pod mentorstvom nekdanje Avsenikove pevke Jožice Svete. Omenjenim glasbenikom se bo pridružil še harmonikar in vsestranski glasbenik Sandi Jug. Gost večera bo tudi hrvaški harmonikar David Beletić, nekdanji učenec Denisa Novata, ki se lahko ponaša s številnimi nagradami, med katerimi zlato priznanje na 24. Svetovnem prvenstvu diatonicne Harmonike.
Koncert v Trstu bo priložnost za srečanje z odličnimi izvajalci, predvsem pa z Novatom, ki je redkeje prisoten v domačih krajih, saj ga mednarodna kariera vodi zelo pogosto na daljše poti: marca letos je tretjič gostoval v Avstraliji, junija drugič v Indiji, septembra petič v Hong Kongu, konec novembra pa se bo vračal v Cleveland (ZDA) kot častni gost Polka Hall of Fame. Konec avgusta mu je združenje European Confederation Accordion podelilo prestizno  nagrado Stella CEA.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj