PREMEJEVAJE

PREMEJEVAJE

Koproducent: SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE, GLEDALIŠČE LA CONTRADA, BONAWENTURA-GLEDALIŠČE MIELA
Izbor besedil in glasbe
Miran Košuta
Režiser
Lino Marrazzo
Video
Maurizio Bressan

Igralci Ariella Reggio, Nikla Petruška Panizon, Danijel Malalan, Ivan Zerbinati bodo protagonisti tega potovanja okrog meje, ki je po besedah sodobnega slovenskega pesnika Borisa A. Novaka tudi “usoda”. Uvodna predstava z naslovom Sconfinarrando-Premejevaje dvojezično zarisuje namreč literarni portret edinstvene usode ljudi, narodov, kultur, jezikov, držav v stiku prek štirinajstih slovenskih in italijanskih leposlovnih besedovanj o meji in obmejnosti, zlasti o sobivanju Slovencev in Italijanov na skupni, večkulturni jadranski zemlji v srcu Evrope.

Pod režijsko taktirko Lina Marrazza, ob povezovalni kritiški besedi Mirana Košute in z video kreacijami Maurizia Bressana igralke in igralci prirediteljskih gledališč v izvirniku oblikujejo zdaj bolečo, tragično, protislovno, baladno, zdaj ironično, šegavo ali navdušeno pripoved o meji, kot so jo v odbranih besedilih slovensko izperesili Boris A. Novak, Marica Nadlišek Bartol, Boris Pahor, Alojz Rebula, Marko Sosič, Miroslav Košuta in David Bandelj, italijansko pa Umberto Saba, Italo Svevo, Fulvio Tomizza, Claudio Magris, Paolo Rumiz, Diego Marani in Roberto Dedenaro.

V predstavo Sconfinarrando-Premejevaje spleteno leposlovje kljub raznorodnemu podoživljanju in ubesedenju mejnosti pa sozvočno prišepetava, kako mejna ločnica globoko pogojuje in sorodno oblikuje krajevno književno izpoved, ki v slovenski kakor v italijanski jezikovni podobi najčešče borovsko hrepeni po premejevanju, preseganju meja, medkulturni empatiji in evropsko tvornem, mirnem, harmoničnem sožitju različnosti.

 

 

 

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj