Prosto po Prešernu

Prosto po Prešernu

Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom

Koncept
Maruša Kink, Simona Hamer, Mija Špiler
Režija
Maruša Kink
Dramaturgija
Simona Hamer
Lektura
Maja Cerar
Scenografija
Vasilija Fišer
Idejna zasnova in napis na scenografiji
Jure Engelsberger
Kostumografija
Tina Bonča
Asistenca kostumografije
Anja Esih
Avtor glasbe
Boštjan Gombač
Oblikovanje svetlobe
Marko Čeh
Foto
Žiga Koritnik
Izvršna producentka
Mija Špiler

Vsem znane Prešernove pesnitve, ki so tudi del rednega učnega programa, so v predstavi Prosto po Prešernu izhodišče za napeto zgodbo. Junake pesnitev Turjaška Rozamunda, Povodni mož, Lepa Vida, Krst pri Savici (in še nekaterih drugih) preigravajo trije mladi igralci. Zgodbo in nepredvidljivo, sveže interpretirano dogajanje rišejo z inovativnimi življenjskimi, humornimi in abstraktnimi vložki.

S Prešernom se posameznik sreča že zelo zgodaj. Včasih že v vrtcu, zagotovo pa v prvih razredih osnovne šole. V višjih razredih ga učenci že dobro poznajo in bolje razumejo ter začnejo sami prepoznavati njegovo mojstrskost. Se pa zagotovo večina današnjih mladostnikov na prehodu v odraslo življenjsko obdobje težko vživi v arhaičen jezik in način življenja v času nastanka Prešernovih del. Uprizoritev jasno pokaže, da imajo Prešeren oz. njegovi liki in najstniki več skupnega, kot se jim morda zdi, ko se morajo o njem učiti v šoli.

Natančno analiziranje Prešernovega življenja in ustvarjanja je avtorje tako pripeljalo do zanimive in poučne uprizoritve. Duha časa, v katerem nastaja, pomagajo slikati moderna kostumografija in scenografija, avtorska glasba in trije zanosa polni izvajalci, ki drzno oživijo lik in delo Franceta Prešerna. Spoštljivo do njegovega dela, človeško do njegovih likov, raziskujoče do njegovega življenja. Prosto po Prešernu.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj