William Shakespeare

Sezona na kavču Hamlet

William Shakespeare

Sezona na kavču Hamlet

Režiser

Matjaž Farič

V nedeljo, 3. maja ob 18.00 bo ponovno na vrsti Slovensko stalno gledališče, z eno najbolj markantnih uprizoritev zadnjih desetletij: Hamlet v režiji Matjaža Fariča. Shakespearjeva mojstrovina je v tej predstavi pridobila mladostne, rokovske poteze, z glasbo Laibachov in koreografskimi trenutki, a tudi z globoko analizo večne drame danskega princa, ki ga kreacija Klemna Janežiča postavlja v zgovorno razsežnost mladostniške strasti in idealizma. Hamlet je emblem dvomečega intelektualca, ki ga barbarska kultura sili v maščevanje očetove smrti in prestola. Glavni junak ustvari svojo strategijo, ki mu kmalu spolzi z rok. Verjetno najpopolnejše in najkompleksnejše Shakespearjevo besedilo sodi med stebre klasičnega gledališča; v njem sobivata univerzalnost tem in razmišljanje o družbi, ki je razpeta med političnimi in ideološkimi krizami. Nedeljska povezava na facebook strani in youtube kanalu SSG bo dostopna od 18. ure dalje in bo trajala 48 ur.

povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

Predstavitev produkcije

“Pomanjkanje. Zaletavost. Svetloba” so besede, s katerimi je Klemen Janežič opisal “do konca vznemirljivo” kreacijo naslovne vloge v Shakespearjevem Hamletu, letošnji prvi uprizoritvi nove sezone Slovenskega stalnega gledališča. Uprizoritev je nastala s podporo Fundacije CRTrieste.
Mračno, mladostno, estetsko dovršeno, rokovsko zaznamovano predstavo podpisuje režiser z izostrenim koreografskim znanjem Matjaž Farič, ki že tretjič sodeluje s tržaškim gledališčem in desetič z dragoceno sodelavko, dramatuginjo Stašo Prah. Skupaj sta postavila na oder Cankarjev prevod verjetno najbolj kultnega dramskega besedila vseh časov. Njun umetniški izziv so podprli glasba legendarne skupine Laibach, kostumi mednarodno priznanega, izvrstnega modnega oblikovalca Alana Hranitelja in energetsko nabite kreacije igralske zasedbe dramskih in filmskih igralcev mlajše generacije.
Razmeroma nizka starost zasedbe je eden od značilnih elementov uprizoritve, ki ima to posebnost, da se starost igralcev ne prilagaja starosti likov, temveč vabi dramske ustvarjalce najprej k raziskovanju odnosov in emocij med liki. Značilen je tudi pristop režiserja k ženskim likom, ki izstopajo s posebno suverenostjo in močnim temperamentom, vse do sklepnega presenečenja v duhu zelo aktualnega  vprašanja o oblasti in premoči.
Hamlet je kot rečeno priljubljeni igralec ljubljanske Drame Klemen Janežič, Ofelija je Sara Gorše, ki jo je tržaška publika že spoznala v predstavi Teorema. Oba sta znana tudi zaradi nastopov v filmih in podobni, filmski ter dramski uspehi zaznamujejo tudi kariero Jana Bučarja (Klavdij) in Primoža Forteja (Polonij). Kraljica Gertruda je Tina Gunzek, strastni Laert pa Jernej Čampelj. Zanimivo zasedbo sestavljajo še Vladimir Jurc, Tines Špik in Miranda Trnjanin.
Hamlet je emblem dvomečega intelektualca, ki ga barbarska kultura sili v maščevanje očetove smrti in prestola. Glavni junak ustvari svojo strategijo, ki pa mu kmalu spolzi z rok. Verjetno najpopolnejše in najkompleksnejše Shakespearjevo besedilo sodi med stebre klasičnega gledališča; v njem sobivata univerzalnost tem in razmišljanje o družbi, ki je razpeta med političnimi in ideološkimi krizami.
Nova uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča se osredotoča na glavne, nosilne like razvejane zgodbe, postavlja pod drobnogled njihovo emblematično naravo, saj predstavljajo veliko globoko človeških zgodb in čustev, ki se prepletajo v notranjih odnosih in povzročajo drame in tragedije v življenju. Zato je tudi zgodovinska zaznamovanost postavitve stranskega pomena. “Spoštujemo publiko in vemo, da je Hamlet lik, ki ga ni treba razlagati.”- je povedala dramaturginja predstave, ki je dodala: “Posvetili smo se intimnim aspektom zgodbe, saj se vse zgodi zaradi ljubezenskih in družinskih odnosov, slabe komunikacije in to v katerikoli družbi, tudi brez kraljev in plemičev. Temu lahko dodamo še generacijsko vprašanje, saj je zgodba mladih ljudi, ki se ne znajdejo v svetu odraslih, ki jih stalno manipulirajo, da bi živeli po njihovih načelih, ki kažejo na čisto drugačen pogled na življenje. Dejansko se nič ni spremenilo po tolikih stoletjih in zato je Hamlet klasik.”
Scena Petra Furlana, ki jo je poslikal Aleksander Starc, je del širšega prizorišča, saj je režiser dobil navdih tudi v samem prostoru, simbolično pomenljivi Veliki dvorani Kulturnega doma.

 

Zasedba

William Shakespeare
HAMLET

Prevod: Ivan Cankar
Režiser: Matjaž Farič

Dramaturg: Staša Prah

Igrajo: Klemen Janežič (Hamlet), Jan Bučar (Klavdij), Tina Gunzek (Gertruda), Primož Forte (Polonij), Jernej Čampelj (Laert), Sara Gorše (Ofelija), Tines Špik (Horacij), Vladimir Jurc (Duh starega Hamleta), Miranda Trnjanin (Fortimbras)

glasba: Laibach
kostumi: Alan Hranitelj
scene: Peter Furlan
maskerka: Inga Mijatovič
Scenska poslikava: Aleksander Starc

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj