Jean de Brunhoff

Slonček Babar

Premiera: 5. marec 2018

Jean de Brunhoff

Slonček Babar

Koproducent: SSG in GM v sodelovanju s SKD Tabor

Režiser

Tadej Pišek

Glasba
Francois Poulenc
Režija, priredba in besedilo pesmi
Tadej Pišek
Avtorska glasba uspavanke
Igor Zobin
Harmonika
Igor Zobin
Vodja predstave in ton
Marko Škabar
Foto
Luca Quaia

Igra

Slovensko stalno gledališče bo v ponedeljek, 5. marca ob 9.30 krstilo novo otroško predstavo. V Mali dvorani si bodo mlajši abonenti ogledali zgodbo znanega Slončka Babarja, ki jo je za oder SSG priredil in režiral Tadej Pišek. Protagonistka predstave bo nekdanja članica umetniškega jedra SSG Lara Komar, ki je zaslovela na televizijskih ekranih v uspešni nadaljevanki, v kateri igra tudi režiser te predstave in sedanji član tržaškega igralskega ansambla Tadej Pišek. Glasbo francoskega skladatelja Françoisa Poulenca in lastno avtorsko glasbo bo v živo zaigral Igor Zobin. Nova predstava je nastala kot koprodukcija z Glasbeno matico in s sodelovanjem SKD Tabor.
Slonček Babar se je prvič pojavil v slikanici francoskega pisatelja in slikarja Jeana de Brunhoffa leta 1931, osnovan pa je po zgodbi, ki si jo je za otroke domislila njegova žena Cecile. Pripoveduje o slončku, ki mu lovci ubijejo mamo, zato zbeži v veliko mesto, kjer spozna prijazno starko. Ta ga obleče v elegantne obleke, nauči lepega obnašanja in ga tudi primerno izobrazi. Babar se nato vrne nazaj v džunglo in ko slonji kralj po nesreči poje strupeno gobo, ga Babar kot najbolj izobraženi in omikani slon v kraljestvu nasledi na prestolu. Skladatelj Francis Poulenc je glasbo k slikanici napisal na pobudo svoje mlajše sestrične, ki ji ni bila všeč atonalna glasba, s katero se je skladatelj ukvarjal v tistem času. Na klavir je postavila slikanico o slončku Babarju, mu naročila naj “raje zaigra tole” in nastala je glasbena pripoved, ki jo bosta na tržaškem odru interpretirala harmonikar Igor Zobin in igralka Lara Komar.
Uprizoritev Slonček Babar bo s preprostimi, a učinkovitimi gledališkimi sredstvi pripovedovala pravljico skozi besedo in glasbo. Ne gre za klasično gledališko predstavo, ampak za koncertno pravljico z glasbo v živo. Tako tekst kot glasba sta dopolnjena z avtorskimi, sodobnimi elementi, izvirna glasba, pisana za klavir, violino in klarinet, je zaigrana na harmoniko, tekst pa je posodobljen in dopolnjen s sanjsko uspavanko.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj