Slovenski oktet

Slovenski oktet

Umetniški vodja

Jože Vidic

POPOLDANSKI PROGRAM

SSG v sodelovanju z Glasbeno matico

Popoldanski abonmajski program Slovenskega stalnega gledališča bo v nedeljo, pevsko obarvan z zgodovinsko najbolj reprezentančno slovensko skupino. Ob 17.00 bo na veliki oder Kulturnega doma stopil namreč Slovenski oktet, ki bo podal program slovenskih skladb, s posebnim poudarkom na opusih skladateljev dežele Furlanije Julijske krajine in Istre. Na sporedu bodo namreč dela Ubalda Vrabca, Walterja Lo Nigra, Danila Švare, Frana Venturinija, Pavleta Merkuja, a tudi Andreja Makorja, Ambroža Čopija, Rudija Bučarja. V drugem delu bo oktet prepotoval Slovenijo z odsevi ljudske glasbe, v prvem delu pa bo upošteval umetne skladbe po besedah in verzih Stanka Vuka, Ivana Minattija, Franceta Prešerna, Ferija Lainščka in Ivana Cankarja ob letošnji obletnici.
Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji. V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Nekateri so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po svetu, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino. V sedanji zasedbi okteta pojejo Tim Ribič, Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Janez Triler, Jože Vidic, Darko Vidic, Janko Volčanšek, Matej Voje.
Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do sodobnikov. Mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih. V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom ‘Slovenski oktet’, v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.
Za ogled koncerta, ki spada v popoldanski abonmajski program SSG, bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz iz okolice Trsta (Sesljan, Opčine, Milje).

slovenski oktet_2016_2_foto_janez kotar.jpg
   
VOZNI RED AVTOBUSOV SSG

SESLJAN
15.30 – Sesljan, parkirišče
15.40 – Nabrežina, trg
15.45 – Križ, avtobusna postaja
16.00 – Zgonik, pred županstvom
16.15 – Prosek, Kržada
OPČINE
16.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21
16.10 – Trebče, trg pri spomeniku
16.15 – Padriče, postaja pred športnim centrom Gaja
16.17 – Padriče, pred cerkvijo
16.20 – Bazovica, pred cerkvijo
MILJE
16.00– Milje, avtobusna postaja
16.05 – Žavlje, avtobusna postaja
16.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra
16.15 – Dolina, pred županstvom
16.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren
16.25 – Boršt, avtobusna postaja
16.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja  

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj