William Shakespeare, avtorji priredbe so ustvarjalci uprizoritve

Ukročena trmoglavka

Premiera: 16. marec 2018

William Shakespeare, avtorji priredbe so ustvarjalci uprizoritve

Ukročena trmoglavka

Naslov izvirnika: The Taming of the Shrew

Režiser

Juš A. Zidar

Prevajalec
Milan Jesih
Dramaturginja
Eva Kraševec
Scenografinja
Petra Veber
Kostumografinja
Mateja Fajt
Avtor glasbe
Jurij Alič
Asistent dramaturgije
Sandi Jesenik
Lektorica
Tatjana Stanič
Foto
Luca Quaia

Zgodba o ženski, o položaju tistih, ki se ne podrejajo konvencijam, predvsem pa o ljubezni, v sodobnem komedijskem tonu in v znamenju klasične mojstrovine, bo pospremila gledalce Slovenskega stalnega gledališča v pomladanski del letošnje sezone. Režiser Juš A. Zidar in člani uigrane umetniške ekipe so namreč priredili in uprizorili komedijo Ukročena trmoglavka Williama Shakespearja.
Besedilo iz druge polovice 16. stoletja pripoveduje zgodbo o Katarini, ki je zaradi nenavadno ostrega in agresivnega značaja nihče ne snubi. Mlad plemič Petruccio pa se odloči, da jo bo poskušal ukrotiti. Njegova robatost najde pravo pot do »vzgojnih« načrtov, ki naj bi spremenili neukrotljivo žensko v ubogljivo ženo.
Shakespeare je ustvaril lik, ki s svojim uporom odpira vprašanje položaja žensk (pred stoletji kot tudi danes), čeprav obstajajo različne teorije glede avtorjevega mnenja. Na eni strani komedija prikazuje znane in še vedno obstoječe mehanizme za ohranjanje družbenega »reda«, v katerem je samoumevna prevlada moških nad neenakopravnimi ženskami, tako pri očetu Battisti, ki je po takratnih običajih dejansko »oddal« svoji hčeri »najboljšemu kupcu«, kot tudi pri Petrucciu, ki si zastavi cilj ukrotitve, ker Katarinino obnašanje ne odgovarja družbenim standardom.
Nova uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča izpostavlja »trmoglavke« kot nosilke progresivne družbene misli, ne glede na spol. Kot je napisala dramaturginja Eva Kraševec v gledališkem listu predstave, je »moč klasične komedije v tem, da v marsičem presega zgodovinski okvir, v katerega je postavljena, in omogoča, da se v njeno osnovno strukturo umešča nov razmislek. Trmoglavka v svojem bistvu predstavlja paradigmo drugačnosti, neuklonljivosti in neprilagojenosti. Drugačnost pa v sodobnem svetu povzroča velik strah. In če je v današnjem času potrebno karkoli ukrotiti, je to prav strah pred drugačnostjo.«
Režiser Juš A. Zidar naredi korak naprej in poleg feminističnega tolmačenja besedila postavi v ospredje predvsem enakopravnost in ljubezen. Tako Katarina kot Petruccio se v njegovem branju obnašata »neuravnovešeno« predvsem zaradi negotovosti in strahu, ki jo daje ljubezen in posledično želje, da bi nas drugi sprejeli take kot smo. Oba sta zato trmoglava, oba neukročena, ljubezen pa je odgovor na njune komične prepire.
Izvirno besedilo so v sodobnejše pripovedi in dialoge prelili sami ustvarjalci predstave. Vlogi prepirljivih zaljubljencev igrata gostja Iva Babić in Tadej Pišek, oba zelo znana slovenskemu občinstvu tako na odrih kot na malih ekranih. Zasedbo, v kateri večina igralcev nastopa v več vlogah, sestavljajo še Vladimir Jurc, Tina Gunzek, nov član umetniškega jedra SSG Jernej Čampelj, tržaški gost Ilija Ota. Tržaško komponento utrjuje še nastop živahnega Andreja Rismonda, ki se po nepozabnem uspehu predstave SSG Ta veseli dan ali Matiček se bo uoženu vrača na oder Kulturnega doma z nespremenjeno energijo.
Priredba je nastala na osnovi prevoda Milana Jesiha, dramaturgijo je kot rečeno podpisala Eva Kraševec, ki je že večkrat sodelovala pri uprizoritvah SSG. Scenografijo, v kateri se spogledujejo zgodovinske in umetniške asociacije, podpisuje Petra Veber. Kostumi so delo Mateje Fajt, avtor izvirne glasbe je Jurij Alič, za sodobno govorno podobo in Shakespearov verz pa je poskrbela lektorica Tatjana Stanič.
Abonmajska premiera bo v petek, 16. marca v Veliki dvorani SSG in ponovitve se bodo nadaljevale do 8. aprila v Trstu, medtem ko bo goriška ponovitev na sporedu v ponedeljek, 9. aprila. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Ob nedeljah bo brezplačni avtobus pripeljal abonente in obiskovalce v gledališče iz okolice Trsta. Gledalci bodo s svojo oceno o uprizoritvi, po vsaki predstavi lahko glasovali za nagrado Primorskega dnevnika.

 

9 X NEUKROČENA
RAZSTAVA JASNE MERKÙ

ob premieri nove uprizoritve SSG Ukročena trmoglavka

V SOBOTO, 17. MARCA, OB 19.45 V AVLI KULTURNEGA DOMA V TRSTU

Razstavo bo predstavil umetnostni zgodovinar dr. Ivan Žerjal.

Vsebine: 13 unikatnih del na podlagi različnih papirjev kvadratne oblike. Izdelani so s kombinirano tehniko: lepljenke, otiranke (frottage), monotipije (enkratni tisk) in drugimi slikarskimi posegi. Dela so nastala marca letos in niso bila še razstavljena.

Koncept: ukročena in trmoglavka sta dve plati iste celote, ki se v vsaki ženski bijeta za premoč. V teh abstraktnih delih se to kaže v kontrastih med nasprotji: črno/belo in barva; ostri robovi in mehki; kontrasti med barvami; oblika in protioblika; figura in ozadje.

Jasna Merkù se je rodila v Trstu leta 1958. Diplomirala je iz grafičnega oblikovanja na Visokem zavodu za industrijsko umetnost -ISIA v Urbinu leta 1981. Leta 2002 je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani iz Vizualnih komunikacij. Od leta 1982 poučuje likovni pouk, zgodovino umetnosti in multimedijsko izražanje na slovenskih šolah v Trstu. Od leta 2001 je prejela status časnikarja publicista Furlanije Julijske krajine. Piše tekste za dnevnike, strokovne revije, radio in televizijo ter sodeluje z raznimi kulturnimi društvi. Posveča se mladinski knjižni ilustraciji, slikarstvu in grafiki. Za sabo ima 50 samostojnih in preko 150 skupinskih razstav ter je sodelovala na številnih mednarodnih likovnih simpozijih.

 

Avtobusni prevoz

Vsi abonenti popoldanskih predstav lahko koristijo brezplačni avtobusni prevoz z Opčin, iz Sesljana in Milj. Prevoz je na voljo tudi obiskovalcem brez abonmaja.

 

Ukročena trmoglavka

nedelja, 18. marec 2018

nedelja, 8. april 2018

 

VOZNI RED

 

PRVA NEDELJA – C1

14.30 – Sesljan, parkirišče

14.40 – Nabrežina, trg

14.45 – Križ, avtobusna postaja

15.00 – Zgonik, pred županstvom

15.15 – Prosek, Kržada

 

DRUGA NEDELJA – C2

PRVI AVTOBUS

15.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

15.10 – Trebče, trg pri spomeniku

15.15 – Padriče, postaja pred športnim centrom Gaja

15.17- Padriče, pred cerkvijo

15.20 – Bazovica, pred cerkvijo

 

DRUGI AVTOBUS

15.00 – Milje, avtobusna postaja

15.05 – Žavlje, avtobusna postaja

15.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

 15.15 – Dolina, pred županstvom

15.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

15.25 – Boršt, avtobusna postaja

15.30 – Ricmanje (Barde), avtobusna postaja

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj