Riccardo Tabilio

VERGILOV IN BEATRICIN SPEV (DANTE NA PEČINAH)

Riccardo Tabilio

VERGILOV IN BEATRICIN SPEV (DANTE NA PEČINAH)

Produkcija Quarantasettezeroquattro in Karsiart v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem

Avtor in sound design
Riccardo Tabilio
Glasovi
Danijel Malalan, Nikla Petruška Panizon, Michael Siska, Eva Loss
Prevod
Sara Terpin

Kaj pravzaprav ustvarja poetičnost nekega kraja? Lepota ali nenavadnost? Kaj pa oseba? Kaj naredi pesnika? V Vergilovem in Beatricinem spevu se občinstvo sprehaja v naravi po Rilkejevi pešpoti v Devinu s pogledom na morje. Vzpon spremlja glas, ki spominja na Dantejevega Vergila in nas vabi, da se poglobimo v poezijo, njeno identiteto in mogočnost izražanja.

Pripoved, ki jo publika spremlja prek slušalk je obogatena z izvirno zvočno zasnovo. Povzema Dantejevo zemeljsko pot: večno pregnanstvo in vandranje po italijanskih dvorih. In še potovanje v Dantejevo intimo: ljubezen in bolečina do ljubljene in izgubljene ženske, emocionalni naboj pesnikovanja, njegov vzpon iz mračnega gozda v raj. Njegovo dojemanje Boga.

Vergil, vodi in spodbuja gledalce, presega klasičnost in srednjeveškost svojega lika: navaja Dantejeve speve, navaja Rilkeja, ki je svoje slavne Elegije posvetil Devinu, nato Borgesa in Brechta ter druge velikane poezije in književnosti. In tako kot v Božanski komediji, se na koncu, v raju, ki ga predstavlja najvišja in najbolj veličastna točka sprehoda, umakne Beatrice, ki angelsko uteleša poezijo.

 

Predstava bo na voljo v italijanskem, slovenskem in nemškem jeziku.

– Udeleženci naj s seboj prinesejo zvezek ali beležko in pisalo.

-Priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj