Primož Suhodolčan

Živalske novice

Primož Suhodolčan

Živalske novice

Gledališče Koper, SNG Nova Gorica

Režiserka in avtorica dramatizacije
Ajda Valcl
Scenograf
Marco Juratovec
Kostumograf
Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe
Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe
Alen Hrvatin
Foto
Jaka Varmuž

Igrajo

Andrej Zalesjak
Fant, Sodnik
Rok Matek / Gorazd Žilavec
Muha 1, Ovca, Racak, Papagaj Pepi
Igor Štamulak
Muha 2, Krava, Benjamin, Oče, Stric, Ravnatelj, Policaj
Medea Novak
Mama, Sodni sluga, Teta, Učiteljica, Šofer, Novinarka

Živalske novice na oder postavljajo junake in zgodbe, ki jih je pisatelj Primož Suhodolčan ustvaril kot serijo kratkih pripovedi za najmlajše bralce; napisal jih je kar za štiri knjižice. Primož Suhodolčan, zelo priljubljen sodoben otroški in mladinski pisatelj, ki je za svoja dela prejel vrsto nagrad, med njimi večkrat zapored tudi priznanje Moja najljubša knjiga (za deli Košarkar naj bo! in Pozor, pravljice!), je med bralci znan predvsem po svojem razigranem humorju in akcijski komiki, ki jo uporablja za pripovedovanje svojih zgodb.

V predstavi je uprizorjenih pet njegovih kratkih »akcijskih komedij«, in sicer: Dolgčas okužil muhe, Trave ni, krave znorele, Vojna za travo, Raca spet padla z neba in Lepo je biti papagaj. V vseh omenjenih epizodah kot glavni junak nastopa simpatičen, včasih neroden, a vseskozi originalen fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v napete, nepredvidljive in zabavne peripetije. Predstava je polna situacijske komike in karikiranih karakterjev, ki so poleg obilja zabave poskrbeli tudi za kako poučno poanto.

Priredbo je pripravila režiserka Ajda Valcl, ki je uspešno oblikovala že več predstav za otroke in mladino, nazadnje predstavo Emil in detektivi (Lutkovno gledališče Ljubljana), ki je bila v letu 2015 nagrajena kot najboljša na Pikinem festivalu v Velenju in festivalu Zlata paličica v Ljubljani.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj