GLASBENE MATINEJE in opereta NETOPIR – glasbena nedelja v SSG

Image

GLASBENI (IN GLEDALIŠKI) DAN V SSG

V NEDELJO, 10. DECEMBRA DOGODKI OD JUTRA DO VEČERA…

 

OB 11.00 ZAČETEK NOVEGA NIZA GLASBENIH MATINEJ

OB 17.00 OPERETA NETOPIR

 

Nedelja bo zelo pester dan v Slovenskem stalnem gledališču, kjer bo izjemno glasbeno dogajanje spremljalo gledalce od jutra do večera.

10. decembra ob 11.00 se bo namreč pričel nov cikel Glasbenih matinej s potovanjem med življenjem in delom baročnega »mojstra narodov«, popoldne ob 17.00 pa bo popoldanski abonmajski sklop ponudil praznično poslastico in sicer Straussovo operetno mojstrovino Netopir.

Glasbene matineje, ki jih gledališče prireja v sodelovanju z Glasbeno matico po zamisli Črtomira Šiškoviča, bo odprl zanimiv poklon piranskemu skladatelju Tartiniju. Glasbenika Črtomir Šiškovič in Luca Ferrini, ki sta leta 2020 praznovala 25. obletnico sodelovanja, se s Tartinijevimi deli ukvarjata v bistvu od začetka njunega delovanja s skrbno filološko reprodukcijo njegovih sonat, tako za violino solo kot za violino in čembalo. Ob 330. obletnici Tartinijevega rojstva je nastal koncert oz. predstava, med katero njegove najlepše skladbe za violino in čembalo spremlja branje nekaterih skladateljevih pisem. V nedeljo bo predstava dvojezična, saj bosta Tartinijeva pisma (slovenske prevode je podpisala Vera Tuta Ban) prebrala igralca Francesco Gusmitta in Danijel Malalan.

Popoldne pa se bo publika zabavala s popolnoma drugačnim glasbenim doživetjem v sozvočju z decembrskimi prazniki. Zavod Novo Mesto bo gostoval namreč z enkratno ponovitvijo operete Johanna Straussa Netopir (Die Fledermaus).

Zapletena zgodba pretvarjanj, preoblačenj, spletkarjenja in sprenevedanja govori o tem, da vsi v življenju igramo različne vloge, se v njih prikrijemo ali izpostavimo, vendar pridemo do točke, ko se moramo spet oblikovati, poiskati samega sebe v vseh vlogah, ki jih igramo.

Novomeška uprizoritev ostaja zvesta izvirnemu libretu (v slovenskem prevodu Otona Župančiča), hkrati pa zgodbo aktualizira z namenom odpiranja novih možnosti njene interpretacije. Protagonisti zgodbe v tej uprizoritvi postanejo »igralci«, ki vstopajo v različne vloge, se pod »maskami« takih in drugačnih stereotipov zabavajo ter sami sebi ustvarjajo gledališko predstavo.

Režijo Netopirja je prevzela Eva Hribernik, koreografinja pa je Mojca Horvat. Instrumentalno zasedbo vodi dirigent Jakob Barbo. Na odru nastopa enajst solistov, zbor in plesni ansambel.

Blagajna gledališča bo odprta uro pred začetkom predstave. Abonenti in gledalci se bodo lahko pripeljali v gledališče z brezplačnim avtobusom (urniki in postaje so objavljeni med novicami na spletni strani www.teaterssg.com).

NETOPIR – foto Boštjan Pucelj

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj