ISMENA in JUDA prvič v diptihu v soboto 30. marca

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

ISMENA IN JUDA, PRVIČ V DIPTIHU V SSG
v soboto, 30. marca ob 19.00

Tržaški režiser Igor Pison je v prejšnjih sezonah postavil na oder SSG dve monodrami dramatičarke Lot Vekemans, ki izvirno obravnavata zgodbi dveh »problematičnih« likov. V obeh primerih gre za odprti apologiji oseb, ki sta prepotovali stoletja z negativnim pečatom. Na eni strani je navidezno bleda »normalnost« Ismene, ki kot večina ljudi na tem svetu nima junaškega temperamenta in poguma, a je kot sestra junakinje Antigone močneje občutila, da so njene čisto človeške šibkosti lahko napaka. Protagonist druge monodrame pa je Juda, ki mu je usoda naklonila bližino Mesije in ga je zaradi prav tako usodnega dejanja obsodila na večno prekletstvo, saj je njegovo ime sinonim za izdajstvo. Nizozemska dramatičarka si v tej drami predstavlja srečanje z Judo in z njegovo verzijo zgodbe, ki ponuja vznemirljive iztočnice za razmišljanje o antijunaku, ki pa je s svojim dejanjem postal sredstvo za uresničitev posledic, na katerih temelji katoliška vera. Obe monodrami je v slovenščino prevedla Mateja Seliškar.
V soboto, 30. marca ob 19.00 bosta predstavi, prvič zaživeli v Kulturnem domu v Trstu v obliki diptiha, kot prvi in drugi del večera v znamenju bistrega pogleda dramatičarke Lot Vekemans in hudomušnih, globokih bivanjskih vprašanj njenih antijunakov.
Ismena je igralka Nikla Petruška Panizon, ki s protagonistko, prijazno provocira gledalce: »lahko sodite o meni, zakaj pa ne…« in je po večtisočletnem čakanju srečna, da lahko pripoveduje svojo zgodbo, svojo plat slavne medalje o konfliktu med državno in etično držo.
Juda pa je igralec Primož Forte in si prav kot Ismena želi nekaj trenutkov pozornosti, da lahko o sebi spregovori, ne da bi se opravičeval, ne da bi ga drugi zasovražili. Dramsko besedilo prikazuje svetopisemska dejstva, ponuja možne odgovore na nezapisana poglavja in nazadnje prepušča svobodno mnenje vsakemu gledalcu posebej. »Nekdo je moral to naredit.«


foto: Luca Quaia  
20151105_ssg_ismena_splet_01.jpg

1t0a0137-1440x960.jpg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj