Koprodukcija BARUFE! od 1. decembra v SSG

Slovensko stalno gledališče
sezona 2017/2018
OSNOVNI ABONMA

Carlo Goldoni, Predrag Lucić
BARUFE
režiser: Vito Taufer
koprodukcija
Slovensko stalno gledališče, SNG Nova Gorica, Gledališče Koper, INK Pula

 

petek, 1. 12, ob 20.30 A1, A2, prosti
sobota, 2. 12, ob 20.30 B1, B2, prosti
nedelja, 3. 12, ob 16.00 C1, C2, prosti
četrtek, 14. 12, ob 20.30 D1, prosti
petek, 15. 12, ob 20.30 A3
sobota, 16. 12, ob 19.00 B3, prosti
v Mali dvorani
VEČJEZIČNA PREDSTAVA – BREZ NADNAPISOV!V Slovensko stalno gledališče prihaja mednarodna produkcija BARUFE, večjezična predstava, ki ne potrebuje nadnapisov in ponuja gledalcem enkratno gledališko doživetje. Od 1. do 16. decembra bo občinstvo vabljeno, da stopi v osrčje istrske ribiške vasi, kjer bo lahko opazovalo zelo avtentično podobo slikovitega vsakdana in zelo viharnih značajev njenih prebivalcev. Predstava v režiji Vita Tauferja je koprodukcija štirih primorskih profesionalnih gledališč iz treh držav: pri uprizoritvi sodelujejo namreč igralci in osebje Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Istrskega narodnega gledališča-Mestnega gledališča Pulj in SNG Nova Gorica. Gre za priredbo znane komedije Carla Goldonija Le baruffe chiozzotte, zgodbe o o »hrupni druščini ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor, razen ulice«, ki je v predelavi Predraga Lucića pridobila novo težo, saj prikazuje (zelo realistično) življenjske razmere teh preprostih ljudi, predvsem pa, kako vse njihove male in velike »ribarije in barufe služijo politikom, ki ta predal odprejo, ko jim pride prav«.
Sladkorna pena, malo tobaka in talent za »dišpet« so v tej komediji dovolj za medsosedski prepir, v katerem so vzkipljivi, hrupni, kričavi, jezikavi, zamerljivi, ljubosumni in pretepaški ribiči vedno pripravljeni vreči kamen ali poprijeti za nož. Njihove opravljive žene pa vedno najdejo dovolj časa in volje za grobo lasanje, začinjeno s psovkami, za katere se zdi, da v svoji sočnosti prav tekmujejo med seboj. Besedilo, v katerem se prepletata hrvaško in slovensko istrsko narečje, barvitost pa mu dodajo še italijanske, nemške in madžarske jezikovne primesi, s svojo jezikovno babilonsko pestrostjo ne želi le zabavati in nasmejati. Je tudi metafora današnjega multietničnega in multikulturnega sveta in prikaže, kako oblast izkorišča malega človeka, na rob odrinjenega ribiča, s katerim manipulira kot s kmetom na svoji politični šahovnici.
V veliki in zelo temperamentni zasedbi, ki združuje igralce iz vseh sodelujočih gledališč, igrajo Gojmir Lešnjak Gojc, Marjuta Slamič, Patrizia Jurinčič, Rok Matek, Iztok Mlakar, Nataša Tič Ralijan (v alternaciji s Petro Blašković), Elena Brumini, Nika Ivančić, Luka Cimpreič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec, Izidor Čok.
Ponovitve bodo na sporedu od petka do nedelje in od četrtka, 14. do sobote, 16. decembra in so vse že zelo dobro zasedene. Zainteresirani in abonenti prostega reda so zato vabljeni, da pravočasno rezervirajo svoj sedež in sicer vsaj tri dni pred izbranim terminom. V nedeljo bo kot običajno na voljo avtobusni prevoz (odhodi: Milje, Sesljan, Opčine).

barufe_repriza-kp_lowrest-Öpeteruhan_019.jpg

barufe_repriza-kp_lowrest-Öpeteruhan_203.jpg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj