Koprodukcije primorskih gledališč NA SPLETU!

Najuspešnejše koprodukcije primorskih gledališč prodirajo na splet

V NEDELJO, 8. NOVEMBRA, OB 18.00 BARUFE VITA TAUFERJA

 

Od Kopra prek Trsta do Nove Gorice iščejo primorska gledališča nove načine in možnosti, kako ohranjati stik s svojo publiko. Najnovejša zamisel so nedeljske Koprodukcije primorskih gledališč, spletni cikel z uspešnicami, ki so jih Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Gledališče Koper ustvarila v sodelovanju (v različnih kombinacijah).

Gledališča bodo na svojih profilih na družabnem omrežju facebook, vsako nedeljo istočasno objavila predstavo, ki je nastala v skupni produkciji. V nedeljo, 8. novembra, ob 18. uri se bo spletni zastor odprl s predstavo ki je leta 2018 prejela nagrado Tantadruj oz. Barufe v režiji Vita Tauferja. Izvirna severnojadranska različica Goldonijeve komedije Le baruffe chiozzotte (1762) govori o »hrupni druščini ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor, razen ulice«. Sladkorna pena, malo tobaka in talent za »dišpet« so tudi v priredbi komedije dovolj za medsosedski prepir, v katerem so vzkipljivi, hrupni, kričavi, jezikavi, zamerljivi, ljubosumni in pretepaški ribiči vedno pripravljeni vreči kamen ali poprijeti za nož. Njihove opravljive žene pa vedno najdejo dovolj časa in volje za grobo lasanje, začinjeno s psovkami, za katere se zdi, da v svoji sočnosti prav tekmujejo med seboj. V besedilu se prepletata hrvaško in slovensko istrsko narečje, barvitost pa mu dodajo še italijanske, nemške in madžarske jezikovne primesi.

Koprodukcije so vselej predstavljale pomembno vezivno tkivo primorskih gledališč. S skupnimi močmi so nastale številne odmevne predstave, ki so navduševale tudi zunaj meja slovenskega kulturnega prostora. S skupno spletno pobudo, ki znova povezuje tri primorska gledališča, bodo pot na medmrežje – ob že omenjenih Barufah– v prihodnjih nedeljah našle še Duohtar pod mus, Za blagor vseh ljudi, Gospa ministrica in Kralj Richard Tretji. Ogled predstav je brezplačen in bo mogoč tudi v naslednjih dneh, saj bodo posnetki ostali dostopni tudi v prihodnje. V mesecu decembru bodo gledališča obogatila ponudbo še s predstavami za otroke in mladino.

 

www.teaterssg.com

Barufe-foto Jaka Varmuž

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj