KOPRODUKCIJSKI TRIPTIH ZA JANUARSKE NEDELJE

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

KOPRODUKCIJSKI TRIPTIH ZA JANUARSKE NEDELJE

 

V pričakovanju ponovnega odprtja gledaliških dvoran je Slovensko stalno gledališče pripravilo nekaj novih spletnih ciklov. Prvi se bo začel 17. januarja ob 18.00 in bo Koprodukcijski triptih za januarske nedelje. V lanskem letu je tržaško gledališče poudarilo predvsem sodelovanja s primorskimi gledališči, novo leto pa se začenja z mislijo na mnoge koprodukcije v širšem razponu oz. s primorskimi in ljubljanskimi, sorodnimi ustanovami.

Prav gotovo bodo mnogi uživali ob ogledu Evripidovih Bakhantk, saj je šlo za eno največjih (in najbolj efektnih) uprizoritev tržaškega gledališča v zadnjem dvajsetletju. Koproducent je bilo SNG Nova Gorica. Predstavo z režijo Vita Tauferja je zaznamovala sugestivna alternacija govorjenih in koreografsko-glasbenih prizorov (izvirno glasbeno kuliso po starogrškem besedilu je podpisal Saša Lošić), v katerih je bila ob skupini »bakhantk« protagonistka priznana pevka Helena Blagne v vlogi Agave. Drama izpostavlja človekovo zmedenost v neobvladljivem svetu ter njegovo tavanje v labirintu strasti, iluzij in naključij v tragediji o pogubi, ki se zgrne nad tebanske smrtnike ob prihodu Dioniza.

Drugačno družbeno nelagodje zaznamuje drugo predstavo na spletnem sporedu in sicer koprodukcijo z Mestnim gledališčem ljubljanskim Zimski sončev obrat (24. januarja ob 18.00). Tema dramskega besedila sodobnega nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga je prihod novih, radikalnih ideologij v mirno zavetje družinskega okolja. Juš Zidar je režiral to novodobno meščansko dramo, v kateri izobražena, dobrostoječa zakonca »prenašata« obisk nepričakovanega gosta z radikalnimi političnimi nazori, kar je simbol za nove totalitarne ideologije, ki skoraj brezodzivno prihajajo v naše domove.

Še dodatne nianse bolezni duha pa se bodo pojavljale 31. januarja v predstavi Čarobna gora, ki je bila koprodukcija z ljubljansko Dramo. Roman Thomasa Manna je zgodba o mladem inženirju ladjedelništva Hansu Castorpu, ki preživi sedem let v mondenem višinskem zdravilišču. Slika dekadentne družbe z začetka dvajsetega stoletja postane v uprizoritvi režiserke Mateje Koležnik podoba (tudi našega) bolnega sveta vprašljivih in propadajočih vrednot. Vse predstave bodo na facebook strani in youtube kanalu SSG dostopne 48 ur.

V zadnjih dneh meseca januarja bo spletno dejavnosti gledališča dopolnila še serija literarnih srečanj, nakar bosta v naslednjem mesecu sledila dogodek ob dnevu slovenske kulture (v sodelovanju s primorskimi gledališči) in še niz pravljic za najmlajšo publiko.

Foto Bakhantke: Žiga Koritnik

Foto Zimski sončev obrat: Peter Giodani (zgoraj)

Foto Čarobna gora: Peter Uhan (spodaj)

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj