K(O)RONSKE ZDRAHE-VSE o novi uprizoritvi SSG

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

 

Igor Pison

K(O)RONSKE ZDRAHE

 

 

v četrtek, 30. julija, ob 21.uri

v petek, 31. julija, ob 21.uri

SKD Barkovlje (ulica Bonafata 6)

 

V primeru slabega vremena bo predstava ob isti uri v Veliki dvorani SSG

 

 

Paola in Mitja se ločujeta. Vsak naj bi zdaj šel svojo pot in življenje naj bi se vrnilo v mirnejše tirnice. Pandemija pa jima prekriža načrte in ju naenkrat prisili v večmesečno sobivanje 24/24. Zgodba je resnična, a je tudi idealna osnova za dramatizacijo, zato je Igor Pison priredil in postavil na oder dogodivščine neke prijateljice in njene zaenkrat »obvezne« polovice. Scenarij je postal najprej radijska igra za slovenske programe RAI, a je kmalu našel tudi pot do odra Slovenskega stalnega gledališča, kjer bo zabaval kot prijetna poletna noviteta. Krstna izvedba nove uprizoritve z naslovom K(o)ronske zdrahe bo na sporedu v četrtek, 30. julija, ob 21.uri na dvorišču SKD Barkovlje, tokrat brez italijanskih nadnapisov. Na istem dvorišču ob isti uri bo v petek, 31. julija sledila prva ponovitev, 7. avgusta, ob 20.30 pa bo predstava gostovala na Sokolovem igrišču v Nabrežini.

V vlogah zakoncev komično problematičnega para, ki se sooča z vsakdanjimi težavami, z analizo storjenih napak, z negotovostjo trenutka in s pogledom v (neznano) prihodnost, igrata Nikla Petruška Panizon in standup komik Žan Papič. Glasbeno kuliso v živo podpisujeta dva dj-ja, Peter Siares Sturman in Erik Kofol (v alternaciji). Avtor in režiser, ki podpisuje tudi kostume in efektno sceno, je o strnjeni, odrski različici izvirne radijske igre povedal: »Želel sem si nežno in ironično predstavo, sestavljeno iz desetih slik, kjer liki dialog namerno iščejo, da bi nekaj razčistili ali razumeli. Režijsko se mi je zdelo zanimivo, da sprejmem vse omejitve sedanje situacije in jih prelevim v koncept predstave. Razdalja je v tem primeru prisotna na dveh nivojih: na čustvenem in na čutnem. Tako, da je “družbena razdalja” med igralci naravni odvod same zgodbe. Scensko pa se mi je zdelo pomembno podpreti občutek deformacije vsakodnevnega, saj je med karateno marsikdo opazil, da tudi samoumevne stvari lahko pridobijo drugo težo in prostor v našem življenju

Predstava je namenjena gledalcem vseh generacij in bo ponujala sproščene trenutke pod poletnim nebom. V primeru dežja se bo premiera odvijala pod streho tržaškega Kulturnega doma.

Premiero bo obogatil tudi pomenljiv dodatek in sicer krajša slovesnost s podelitvijo letošnjih primorskih gledaliških nagrad Tantadruj. Zaradi nastale situacije je razglasitev potekala maja meseca v spletni obliki, nagrajenci pa dejansko še niso prejeli diplom in nagrad. Letos je nagrado za najboljšo predstavo prejela uprizoritev SNG Nova Gorica Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija (predstava spada tudi v program nove sezone Slovenskega stalnega gledališča). Nagrado za življenjsko delo je žirija podelila dolgoletni kostumografki SSG Mariji Vidau, nagrado za igralsko stvaritev pa Juriju Drevenšku za vlogo radijskega novinarja v drami Na valovih Saše Pavček v režiji Alena Jelena (koprodukcija SSG Trst in ŠKUC gledališče v sodelovanju s Cankarjevim domom); Vrsto nagrad sklene še skupinski dosežek Gledališča Koper z nizom spletnih bralnih uprizoritev Cankarjevih dram v projektu Gledališče za maturo.

V skladu z veljavnimi preventivnimi predpisi je rezervacija vstopnic obvezna pri blagajni SSG (telefonsko na št.040 2452616, od 10.00 do 14.ure), saj je število sedežev omejeno zaradi nujne razdalje med gledalci.

 

Cena vstopnice: 6 €

 

www.teaterssg.com

 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj