KRČMARICA MIRANDOLINA od 18. oktobra v SSG Trst

Slovensko stalno gledališče

Carlo Goldoni

KRČMARICA MIRANDOLINA

od 18. oktobra v SSG Trst

mirandolina ssg foto luca quaia (112).jpg


Samostojna, močna ženska, ki vodi podjetje in osvaja z bistroumnostjo, liderka, ki nikoli ne pozabi na ženskost, je junakinja, ki bo v petek, 18. oktobra odprla abonmajsko sezono Slovenskega stalnega gledališča in z njo tudi niz ženskih resničnih in namišljenih portretov, ki bodo zaznamovali program 2019/2020 z naslovom Nedvomno čudovita. Krčmarica Mirandolina Carla Goldonija v narečni priredbi Patrizie Jurinčič bo vizitka sezone, ki jo podpisuje nov umetniški vodja Danijel Malalan.
Vajeti nove uprizoritve drži temperamentna ženska, režiserka Katja Pegan, ki se je v svoji karieri velikokrat soočila s tem besedilom in je o tem posebnem odnosu povedala: »Rada imam Mirandolino že vse svoje gledališko življenje, od takrat, ko sem z njo delala sprejemni izpit na akdemiji. Rada imam tudi moške like v Mirandolini, ker imajo pred očmi samo drug drugega in njihovo tekmovanje za posebno pozornost je otročje kot le kaj. Všeč mi je, kako se oklepajo zgodovinskih mitov o svoji spolni vlogi, všeč mi je njihova narcisoidna narava in njena smešna bolečina.  Rada imam Mirandolino, verjetno pa še bolj Goldonija, ki je v nekem davnem času ujel radost in strast življenja, ki zmoreta na odru zaživeti tudi danes, čeprav ju v svojih resničnih življenjih pogrešamo, ali pa smo nanju že popolnoma pozabili.«
Komedija iz leta 1752 govori o krčmarici in o treh gostih, ki ji vsak na svoj način dvorijo: prvi je premožni grof in skopuh, drugi je markiz brez denarja, tretji pa vitez, ki se ponaša s tem, da je sovražnik žensk in da se ga ženske manipulacije ne dotaknejo. Za Krčmarico postane demantiranje njegovih prepričanj izziv, ki se zaključi z uspehom.
Besedilo je v zgodovini italijanskega teatra in v opusu Carla Goldonija osrednjega pomena kot odraz prehodne faze. Emancipacija ženske je v tem primeru zrcalo vzpona novega vodilnega družbenega sloja, ki pridobiva oblast s trgovino in s trdim delom, za razliko od plemičev kot sta Grof in Markiz, ki sta vsak na svoj način dekadenčni znamenji preteklega časa. Drugi prehod pa je v stilu in v pripovedi, saj se izumetničeni svet mask dokončno prelevi v »gledališče sveta«, v realne osebe in situacije: na eni strani  ekscentrični igralki Dejanira in Hortenzija, na drugi stvarna Krčmarica in njen izvoljenec, služabnik Fabrizio, oba z nogami na trdnih tleh.

Njihove zgodbe in spletke bodo zaživele s kreacijami mnogih znanih obrazov gledališča in televizije. Glavno, komično, sentimentalno in tako zelo realno vlogo prve ženske Goldonijeve mojstrovine bo odigrala Nikla Petruška Panizon. Ob njej bo ljubeči sovražnik Vitez slovenski komik, voditelj in igralec Tadej Toš, ki prvič sodeluje s Slovenskim stalnim gledališčem. Njegov tekmec v ljubezni je preprosti Fabrizio, ki ga odigra Primož Forte, medtem ko plemiška snubca temeljita na komični žilici Vladimirja Jurca in Franka Korošca. Na oder SSG se vrača Lara Komar, tržaška igralka, ki se je v zadnjih letih uveljavila na slovenskih ekranih in bo tokrat igrala v vlogi Dejanire. Hortenzija pa bo prav tako medijsko prepoznavna Maja Blagovič.
Predstavo bo zaznamovala glasbena kulisa v živo: napisal jo je Mirko Vuksanović, igrali pa bodo Robert Vatovec, Aljoša Vuksanović in Vid Prinčič. Scene predstave, ki se dogaja na začetku prejšnjega stoletja, podpisuje Voranc Kumar. Kostumografinja je Vasilija Fišer, koreograf pa Miha Krušič.

Predstava je nastala s prispevkom Fundacije CRTrieste, ki si prizadeva za podporo kulturnim projektom mesta. Poslanstvo Fundacije je namreč gojiti, krepiti in razvijati tržaško naravno, izrazito pozornost do najrazličnejših kulturnih in umetniških pobud.
Z ogledom prve uprizoritve letošnje sezone se bo pričelo tudi glasovanje za Nagrado Primorskega dnevnika, ki vsako leto ovrednoti umetniški dosežek in podari srečnemu gledalcu abonma za novo sezono.

Slovesno otvoritev bo dodatno obogatilo odprtje razstave, ki bo tokrat posvečena opusu tržaške kostumografinje Marije Vidau, dolgoletne sodelavke Slovenskega stalnega gledališča, kateri je tudi Slofest letos posvetil razstavni kotiček v gledališkem muzeju Schmidl v Trstu. Razstava nosi naslov Nedvomno…Marija Vidau; pripravila sta jo Valentina Cunja in Peter Furlan. Odprtje bo ob 20.00.

S prvo premiero bo slovenski novinarski oddelek Deželnega sedeža RAI uvedel zanimivo novost, ki bo dala še večji lesk odprtju letošnje sezone: ob 20.30 je predviden namreč neposredni prenos slovenskega telednevnika, ki bo z intervjuji obeležil prvi večer gledališkega leta v SSG.
Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, ob nedeljah pa bodo imeli obiskovalci na voljo brezplačni avtobusni prevoz.

mirandolina tss foto luca quaia (4).jpg

Slovensko stalno gledališče
Carlo Goldoni
KRČMARICA MIRANDOLINA
 
režiserka: Katja Pegan
 
Narečna priredba: Patrizia Jurinčič
Dramaturg: Sandi Jesenik
Scenograf: Voranc Kumar
Skladatelj: Mirko Vuksanović
Kostumografinja: Vasilija Fišer
Frizerka in maskerka: Tina Humar
Koreograf: Miha Krušič
Asistentka scenografa: Noemi Zonta

Igrajo:
Krčmarica Mirandolina……………….………..Nikla Petruška Panizon
Vitez pl. Ripafratta …………………………..…..Tadej Toš
Markiz pl. Forlimpopoli………………….……..Vladimir Jurc
Grof pl. Albafiorita ……………………………….Franko Korošec
Hortenzija……..……………………………………..Maja Blagovič
Dejanira……….…………….…………………….…Lara Komar
Fabrizio……….…………….………………………..Primož Forte

Glasbeniki
Robert Vatovec
Aljoša Vuksanović
Vid Prinčič

PREMIERA IN PONOVITVE
petek, 18. oktober, ob 20.30 – premiera
sobota, 19. oktober, ob 20.30
nedelja, 20. oktober, ob 16.00
četrtek, 24. oktober, ob 19.00
petek, 25. oktober, ob 20.30
sobota, 26. oktober, ob 20.30
nedelja, 27. oktober, ob 16.00
petek, 8. november, ob 20.30
sobota, 9. november, ob 19.00
Velika dvorana

mirandolina tss foto luca quaia (13).jpg
foto: Luca Quaia

www.teaterssg.com
 

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj