LANDS IN TRANSLATION-spremni dogodki ob premieri VELIKANOV Z GORE

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

v sodelovanju z Novinarskim krožkom

LANDS IN TRANSLATION

PIRANDELLO IN NJEGOVI VELIKANI

v sklopu projekta
Rediscovering Europe

Novinar Roberto Canziani v pogovoru z režiserjem Paolom Magellijem

petek, 9. marca, ob 17.30 – Narodni dom, Trst

Pogovor z režiserjem, kulinarično-kulturni trenutek, okrogla miza z umetniki bodo vsebine spremnega programa, s katerim bo tržaška premiera koprodukcije Velikani z gore postala razvejan dogodek, ki bo izrazil svoj mednarodni duh na več nivojih. Koprodukcija petih manjšinskih gledališč, ki bo na sporedu v Slovenskem stalnem gledališču v soboto, 10. in v nedeljo, 11. marca, spada namreč v evropski projekt Rediscovering Europe, ki predvideva širše vrednotenje vsebin in sporočil tega sodelovanja, ki je nastalo na pobudo in z režijo Paola Magellija. Nedokončano besedilo Luigija Pirandella je povezalo poklicna gledališča, ki bodo prinašala na oder svoje igralce in jezike (italijanščina, slovenščina, nemščina, albanščina in madžarščina) v predstavi, ki bo opremljena z italijanskimi in slovenskimi nadnapisi.

Uvodno srečanje bo v petek, 9. marca ob 17.30 v Narodnem domu v Trstu, ko se bo gledališki kritik Roberto Canziani pogovoril z režiserjem, da bi razkril ozadje tega zanimivega projekta in poglobil način dela v večkulturnem ansamblu, a tudi da bi obravnaval temo Pirandellove govorice in vsebin v današnjem gledališču, nenazadnje še vloge umetnosti danes. Srečanje z naslovom »Lands in translation: Pirandello in njegovi velikani« bo s prostim vstopom in je nastalo v sodelovanju z Novinarskim krožkom.

Niz spremnih dogodkov se bo nadaljeval na dan premiere oz. v soboto, 10. marca ob 19.30, s »kulinaričnim« uvodom v veži gledališča. Performative Kitchen bo srečanje med igralci in kuharji, na katerem bodo predstavljene specialitete držav, ki sodelujejo pri koprodukciji (Slovensko stalno gledališče, Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca, Nemško gledališče v Temišvaru, Madžarsko gledališče Kosztolányi Dezső iz Subotice, Narodna inštitucija Albansko gledališče v Skopju).

V nedeljo, 11. marca ob 11.00 pa bo sledilo srečanje v foajeju parterja Kulturnega doma, kjer bo nedeljsko kavo tokrat vodila novinarka in mednarodna dopisnica Patricija Maličev, ki bo moderirala srečanje publike z ekipo koprodukcije.

www.teaterssg.com

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj