MIROSLAV PENGAL – otvoritev razstave v sredo, 17. maja v SSG

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE vabi…

ENIGMA
MIROSLAV PENGAL

Otvoritev razstave
v sredo 17. maja 2017 ob 19:45

Slovensko stalno gledališče
Ulica Petronio 4, Trst

Gabriella Valera, Concorso Internazionale di Poesia e Teatro Castello di Duino
Felipe José Kopušar Prenz, violina 
Prof. dr. Mitja Novak, predstavitev slikarja

Ogled razstave v času gledaliških predstav, do 27.maja 2017

Slovensko stalno gledališče Trst
La Casa de Kamna – Kamna Gorica

Enigma je ciklus skrivnostnih in nenavadnih slik, v katerih je Miroslav Pengal pokazal eksperimentalni pristop k slikarskemu mediju.
V likovno bogatih slikah se odraža močna ustvarjalna energija, skladnost in harmonizacija barv ter večplastnih nanosov. Brez želje po opisovanju stroge kompozicijske usmeritve dovoljuje barvi, da vodi, potezi, da ustvari lastno logiko in naključju, da sooblikuje kompozicije. Ponekod se iz abstraktne globine slike porodi tudi predmetni motiv.
Včasih slike spominjajo na zasnovo vesolja ali na eksplozijo. Ta vtis je še posebej izrazit v delih velikih dimenzij. Vselej pa so v ospredju likovni elementi, ki v samosvoji likovni igri ponujajo vtise neskončnosti in skrivnosti. Avtor posamezne slike sestavlja tudi v triptihe, kjer združene slike zazvenijo v posebni resonanci.

Miroslav Pengal se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Po poklicu je ekonomist in je bil zaposlen na občini v Radovljici. Že v najstniških letih je postal član in kasneje predsednik likovnega društva Dolik Jesenice, praznuje že sedemdesetletnico ustanovitve.
S pomočjo umetnostnega zgodovinarja dr. Ceneta Avguština mu je uspelo ustanoviti Likovno skupino 6+4, v kateri so bili združeni akademski in ljubiteljski slikarji.
V letu 2011 je prejel priznanje Občine Radovljica, Plaketo Antona Tomaža Linharta, za dosežke na področju kulture.
V Radovljici je ustanovil Likovno društvo Linhart, preko katerega so se predstavili številni priznani umetniki, študenti likovne ter glasbene umetnosti, fotografi in gledališčniki.
V letu 2016 je prejel Zlato značko Javnega sklada Republike Slovenije za kulturno dejavnost na Jesenicah.

img_3299.jpg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj