NA VALOVIH – predpremiera v okviru festivala Trieste Estate

Slovensko stalno gledališče in ŠKUC gledališče
v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana

Saša Pavček
NA VALOVIH
režiser: Alen Jelen  

sobota, 13. julija, Grad sv. Justa
(v primeru slabega vremena v Mali dvorani SSG)

na valovih web.jpg

Slovensko stalno gledališče bo v soboto, 13. julija ob 21.00 ponudilo predogled nove sezone v okviru občinske poletne pobude Trieste Estate. Na gradu sv. Justa  bo namreč na sporedu predpremiera nove uprizoritve, predstave Na valovih priznane slovenske igralke in dramatičarke Saše Pavček. Na niti ženske tematike, ki bo v celoti obarvala repertoar sezone, je predstava zgodba o operni divi, v kateri bo v glavni vlogi nastopila bivša članica ansambla SSG, priljubljena igralka Barbara Cerar. 
Režijo podpisuje Alen Jelen, ki se je že soočil s tem besedilom leta 2007 v obliki radijske igre. Takrat je bil glas operne dive prepoznaven glas same avtorice Saše Pavček. Radijska uprizoritev je prejela nagrado Mir in prijateljstvo med narodi (pod pokroviteljstvom Unesca) na 9. mednarodnem radijskem festivalu v Esfahanu. 
Tokratna uprizoritev je koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in Škuc gledališča Ljubljana, v sodelovanju s Cankarjevim domom. Saša Pavček je besedilo poglobila in spremenila v intimno dramo, v kateri bo »na valovih« z že omenjeno protagonistko plaval še Jurij Drevenšek v vlogi Novinarja. 
Zgodba se dogaja v studiu radia Ljubljana, kjer mlad prekarni novinar gosti slavno operno divo. Humoren in provokativen pogovor prenašajo tudi na spletu, da bi razprodali pevkin koncert. Ko pa maske padejo, se odpirajo vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. MM je samovšečna, kot vse dive; med on in off pogovorom razkriva hinavščino svoje javne podobe. Pogovor se stvarno in kruto vije okrog komercialnih trendov, ki jih je treba sprejeti za vzlet v sijajno kariero, idealov, ki so koristni kot propaganda bolj kot resnično prepričanje, globaliziranega sveta, kjer postane Slovenija manjšinska niša, nenazadnje okrog sodobne družbe popolnega videza in nujnega preverjanja lajkov. V pogovoru pa pride do izraza tudi veliko več in sicer osebni odnosi med govornikoma, medtem ko diva postane žrtev prave medijske manipulacije. Za gledališki list je Barbara Zemljič napisala: »Intimna drama se zgodi med posameznikoma, ki sta zaznamovana s preteklostjo, ta ju definira in ji ne moreta ubežati. (…) Radijski intervju, posnet tudi za splet, se iz profesionalnega intervjuja o življenju in delu Dive MM ter o njenem koncertu sprevrže v osebni obračun dveh ljudi, za katera se izkaže, da nimata več česa izgubiti.« Predpremiera bo s prostim vstopom. Večer v sklopu Festivala Trieste Estate nastaja tudi s sodelovanjem Primorskega poletnega festivala, saj se bo prvič publika PPF-a organizirano udeležila tržaškega festivala v duhu čezmejnega sodelovanja med dvema festivaloma na obali.

V primeru slabega vremena bo predstava ob isti uri v Mali dvorani SSG.

Slovensko stalno gledališče, ŠKUC gledališče v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana

Saša Pavček
NA VALOVIH

Režiser: Alen Jelen
Scena:Davide Cocetta
Kostumi: Tina Kolenik
Glasba: Daria Hlavka Godina
Dramaturgija: Barbara Zemljič, Sandi Jesenik
Lektorica: Barbara Rogelj
Radijski posnetki: Jasna Rodošek, Danijel Malalan
Ton in montaža posnetkov: Sonja Strenar

IGRATA:

Barbara Cerar
Jurij Drevenšek

 Slovensko stalno gledališče 
web. www.teaterssg.com
Stiki z javnostmi : T. +39 040 2461369 
mail: press@teaterssg.com  

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj