NEDELJA V SSG – MODERNE NÔ DRAME

NEDELJA V SSG – MODERNE NÔ DRAME

 

 

Yukio Mishima

MODERNE NÔ DRAME (KINDAI NOGAKU-SHU)

režiserka: Mateja Koležnik

 

NEDELJA, 21. FEBRUARJA OD 18.00

POVEZAVA: https://www.youtube.com/watch?v=RIJkWzPkg6E&feature=youtu.be

 

 

Nedelja 21. februarja bo imela eksotični predznak z novim spletnim dogodkom Slovenskega stalnega gledališča. Od 18. ure dalje (in v naslednjih 48 urah) bo na sporedu namreč predstava Moderne Nô drame Yukia Mishime. S to nenavadno uprizoritvijo je režiserka Mateja Koležnik prejela leta 2014 nagrado za najboljšo režijo na festivalu Borštnikovo srečanje. Produkcija SSG je na tem festivalu prejela tudi nagrado za dramaturgijo (Goran Ferčec), za vizualno in zvočno podobo. Poleg tega je bila predstava nagrajena z mednarodno nagrado Uchimura za najboljšo uprizoritev dramskega dela japonskega avtorja.

Nô igre so umetniška oblika, ki pripada veliki tradiciji klasičnega japonskega gledališča in jih v kanonizirani maniri uprizarjajo še vedno. Yukio Mishima, kontroverzni japonski avtor druge polovice 20. stoletja, je nekatere izmed teh iger leta 1956 prestavil v sodobno gledališče; pri tem mu je uspelo ohraniti njihov izvirni notranji duh, obenem pa jim je podelil toliko svežega življenja, da zvenijo moderno in neposredno, kot bi bile zasnovane danes. Tako so zmogle preseči zasidranost v Japonsko in se naseliti tudi na svetovnih odrih.

V seriji kratkih dramskih tekstov je Mishima prevzel teme in like nô gledališča in jih je postavil v sodobna okolja, ki bi lahko bila prepoznavna tudi za zahodno občinstvo. Njegov opus in slog zaznamuje namreč mešanica elementov modernih in tradicionalnih estetik, ki presega meje različnih kultur. Mishimo sta fascinirala tako klasična Evropa kot moderna Amerika, v primeru nô dram pa postane posebno izrazita povezava med skoraj mitično razsežnostjo japonske starodavne kulture in modernim načinom izražanja ter uprizarjanja določenih situacij, ki so močno zaznamovane s simboliko.

Znamenita francoska pisateljica Marguerite Yourcenar je 1985 objavila francoski prevod Mishimovih nô dram, po katerem je Marija Javoršek poskrbela slovensko različico. V predstavi igrajo Nikla Petruška Panizon, Lara Komar, Luka Cimprič, Romeo Grebenšek in Primož Forte.

 

 

foto: Luca Quaia

Yukio Mishima

MODERNE NÔ DRAME (KINDAI NOGAKU-SHU)

 

REŽISERKA: Mateja Koležnik

KOREOGRAF: Matija Ferlin

DRAMATURG: Goran Ferčec

SCENOGRAF: Mauricio Ferlin

KOSTUMOGRAF: Matija Ferlin

SKLADATELJ: Mitja Vrhovnik Smrekar

OBLIKOVALEC LUČI: Rafael Cavarra

LEKTOR: Jože Faganel

 

IGRAJO

Luka Cimprič

Nikla Petruška Panizon

Romeo Grebenšek

Primož Forte

Lara Komar 

 

 

VSEBINE TREH MODERNIH NO DRAM:

Sotoba Komachi je glavna junakinja devetindevetdesetletna starka, v kateri pesnik prepozna svojo mladostno ljubezen.

Yoroboshi je zgodba o mladeniču, ki je oslepel med bombardiranjem mesta, v katerem je videl konec sveta.

Svilenem bobenčku se stari vratar zaljubi v mlado in lepo gospo, ki mu obljubi poljub, če bo slišala udarec na bobenček, ki pa ne more zazveneti.

Aoi gospa Rokujo kot zlobni duh muči bolno ženo svojega nekdanjega ljubimca.

Hanjo: slikarka Jitsuko skrbi za blazno mlado gejšo Hanako, ki vztraja v čakanju na svojega izgubljenega ljubimca Yoshia.

 

O AVTORJU

Kimitake Hiraoka (znan s psevdonimom Yukio Mishima) je bil domoljubni pisatelj, dramatik in vsestranski kulturnik, ki je s svojim opusom in kontroverzno osebnostjo doživel svetovno priznanost in je bil trikrat nominiran za Nobelovo nagrado. Razmišljanje o smrti ga je obsesivno spremljalo celo življenje in se izrazito pojavlja tudi v njegovih delih. Mishima se je tudi sam odločil za konec svojega življenja, ko si je leta 1970 vzel življenje s krutim, obrednim samomorom.

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj