NEDVOMNO…MARIJA VIDAU Ob premieri Mirandoline odprtje razstave

NEDVOMNO…MARIJA VIDAU
Ob premieri Mirandoline odprtje razstave

Nova sezona Slovenskega stalnega gledališča se bo začela s predstavo in razstavo. V petek, 18. oktobra bo na odru zaživela Goldonijeva Krčmarica Mirandolina, v foajeju parterja pa bo ob 20.00 odprtje razstave z naslovom »Nedvomno…Marija Vidau«.
Kostumografka, ki je na najizrazitejši način in za daljši čas zaznamovala estetiko predstav tržaškega gledališča, je septembra počastila s svojo prisotnostjo postavitev dveh razstavnih kotičkov v gledališkem muzeju Schmidl v palači Gopčević v Trstu, kjer ji je Slofest posvetil poklon v najpomembnejšem arhivu mestne gledališke zgodovine. Ob tej priložnosti sta kuratorja razstave Valentina Cunja in Peter Furlan napovedala širšo razstavo kostumov Marije Vidau v prostorih Kulturnega doma v Trstu.
Nova razstava bo na ogled do 8. novembra in daje obiskovalcem možnost, da občudujejo njen smisel za kombinacijo različnih, tudi nenavadnih materialov. Valentina Cunja je o tej značilnosti umetniškega sloga Marija Vidau napisala: »Žameti in prosojnosti srečujejo perje in usnje, ki se usklajujejo s plastiko in kovinami ter se prelivajo v bogate, ekscentrične in ironične dialoge. Njeno vodilo je eksperimentiranje. Njena ustvarjalna in prilagodljiva narava pa ji je omogočila, da bi na najboljši način razbrala želje in zahteve režiserjev
Posluh za režiserjeve želje in pozornost do zahtev igralcev, za katere mora biti kostum pomoč, ne pa ovira, je druga značilnost kostumografke, ki se je umetniško izoblikovala med študijem na Akademiji za kostumografijo v Rimu in izpopolnjevanjem v Združenih državah Amerike, kjer je sodelovala z znamenitimi zvezdniki filmskega ekrana. Od leta 1966 je redno sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem v Tstu, leta 2019 pa je prejela nagrado ZDUS za življenjsko delo.

nedvomno marija vidau.jpg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj