Nov cikel Glasbenih matinej v SSG-začetek 24. novembra s kvartetom GOFFRILLER

NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE V SSG

v sodelovanju z Glasbeno matico

umetniški vodja: Črtomir Šiškovič

 

ZAČETEK NOVEGA CIKLA GLASBENIH MATINEJ

V NEDELJO, 24. NOVEMBRA S KVINTETOM GOFFRILLER

 

Zasedba klavirskega kvinteta bo v nedeljo, 24. novembra ob 11.00 odprla letošnji cikel Glasbenih matinej v Slovenskem stalnem gledališču. Ensemble Goffriller iz Sicilije je skupina, ki bo imela častno nalogo, da uvede občinstvo teh prijetnih nedeljskih srečanj v letošnji program, ki ga je umetniški vodja Črtomir Šiškovič sestavil kot običajno s smislom za raznolike zvrsti in barve. Od najbolj klasičnega godalnega kvarteta do originalne zasedbe ustnih harmonik, od dua kitar do orgelskega koncerta izven sedeža, bodo koncerti kot običajno nagovorili radovednost zvestega občinstva s široko paleto zvočnosti in repertoarjev. Glasbena matica je od ustanovitve pobudnik in soorganizator tega cikla, ki letos praznuje šesto izvedbo. Že prvi, poskusni cikel matinej je potrdil, da so ljubitelji komorne glasbe sprejeli z velikim zanimanjem novo priložnost, s katero je povezana tudi prijetna navada pogovorov z umetniki na aperitivu, ki sledi vsakemu koncertu.

Ensemble Goffriller (po imenu izdelovalca godal, ki je živel v baročnem času) sestavljajo glasbeniki, ki poučujejo na konservatoriju v Catanii, so se izoblikovali v najboljših italijanskih akademijah in so dejavni tako v simfoničnih kot v komornih zasedbah. Od leta 2018 so člani skupine odgovorni za visoke izpopolnjevalne tečaje, ki jih Akademija Rachmaninov v Catanii namenja zasedbi godalnega kvarteta. Glasbeniki igrajo na štiri vrhunska in dragocena glasbila: violini sta izdelala Matteo Goffriller (Benetke, 1710) in Luigi Mingazzi (Ravenna, 1922), violo Joannes Florenus Guidantus (Bologna, 1692 – prejšnji lastnik glasbila je bil dirigent Bruno Giuranna), violončelo Fausto Cacciatori (Cremona, 1993). Zaigrali bodo kvintet v es duru op.44 Roberta Schumanna in kvintet v a duru op.81 Antonina Dvořàka.

Tik pred božičničnimi prazniki (22. decembra) bo drugi koncert niza dobil duhovno noto z orgelsko matinejo, ki se bo izjemoma odvijala v cerkvi sv. Jerneja na Opčinah (igral bo Enrico Viccardi), novo leto se bo 12. januarja pričelo nenavadno, s slovenskim kvartetom ustnih harmonik Sorarmonica, 2. februarja bo sledil duo kitar Marko Feri – Janoš Jurinčič, nakar se bodo matineje zaključile 8. marca s koncertom nadarjenih učencev Glasbene matice.

 

goffriller.jpeg

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj