Nova sezona SSG – VZLET v Gorici

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

ABONMAJSKA SEZONA 2021/22 ZA GORICO

 

»Letenje. Danes realnost, v davnini stremljenje, ko je letenje vzbujalo in še vedno vzbuja očaranost in obenem strah. A ko se govori o vzletih v umetniškem smislu, se misel nanaša na vzlete duha, notranje energije, čutenja, čemur se prepuščajo sanjači, filozofi, umetniki, pa tudi alpinisti, ki visoko v gorah iščejo dotik vsemogočnega, vseobsegajočega.« – tako je direktor Slovenskega stalnega gledališča Danijel Malalan opisal v uvodni besedi programske knjižice geslo nove abonmajske sezone s pomenljivim naslovom Vzlet. Želja, da bi z umetniškim vzletom presegli mnoge ovire, ki jih je pandemija postavila razvoju gledaliških dejavnosti, je namreč temelj letošnje sezone.

Kot vsako leto bo goriška sezona potekala v dvoranah Kulturnega doma in Kulturnega centra Lojze Bratuž. Obsegala bo tako kot tržaška šest predstav: štiri produkcije in koprodukcije SSG ter dve gostujoči predstavi.

Odprtje sezone bo v znamenju dveh znamenitih in karizmatičnih žensk, kot sta bili Edith Piaf in Marlene Dietrich. V ponedeljek, 6. decembra ob 20.00 bosta priznani pevki Stefania Seculin in Graziana Borciani podali svojo glasbeno in gledališko pripoved o življenju, umetnosti in skupnih poteh teh dveh likov v burnih časih prejšnjega stoletja. V predstavi MarlenEdith bo v vlogi recitatorja med pevskimi točkami nastopil igralec Danijel Malalan.

februarja bo sledila koprodukcija SSG s PGK Kranj Meja sneženja. Besedilo tržaškega pisatelja Marka Sosiča o družinskih vezeh in odnosih v dobi odtujenosti in osamljenosti bo postavil na oder režiser Goran Vojnovič, ki je zelo priznan kot pisatelj in scenarist ter v filmskem okolju, a bo tokrat prvič režiral dramsko predstavo.

Partnerski odnosi so vedno zanimiva snov za dramske intrige in bodo tokrat obarvali predstavo Laž francoskega sodobnega dramatika Floriana Zellerja. Režiser Jernej Kobal je za SLG Celje postavil na oder zgodbo dveh zakonskih parov na večerji, ki bi lahko bila čisto običajna, ko ne bi gostiteljica malo prej videla na cesti prijateljičinega moža, kako se poljublja z drugo žensko. Enkratna ponovitev bo nagovorila goriške gledalce v sodelovanju s KomiGo.

aprila bodo štiri igralke stopile na oder KC Lojze Bratuž kot protagonistke podjetniškega trilerja Trije milijoni minut. Besedilo po filmskem scenariju Joseja Cabeze je režirala Barbara Hieng Samobor in uprizarja zgodbo o poslovni skrivnosti znotraj kroga ustanoviteljic uspešnega podjetja.

maja bo na sporedu predstava, ki je dala navdih za geslo sezone in sicet Ptičja φapma (Ptičja farma) klasične filologinje in dramatičarke Jere Ivanc, ki si po Aristofanovi znani komediji predstavlja svet nad zemljo, kjer naj bi veljala pravičnejša pravila. Koprodukcija z Gledališčem Koper v režiji Jake Ivanca pa bo dokazala, kako tudi država nad oblaki lahko pritegne vse sorte oportunistov.

maja bo Kulturni dom v Gorici gostil krstno izvedbo novega besedila, enodejanke Tako bližji vsestranskega ustvarjalca Luce Quaie. Koprodukcija s tržaškim gledališčem La Contrada govori o sprejemanju drugačnega z zgodbo mlade ženske, ki med selitvijo v novo stanovanje naleti na nepričakovano težavo zaradi sosedov, ki so prišleki.

Abonmajska kampanja se bo nadaljevala do prve predstave na sporedu decembra pri blagajni goriškega Kulturnega doma. Ob nakupu abonmaja bodo gledalci lahko rezervirali tudi »vzlet drugam«, saj se bodo lahko odločili za izlet v reško gledališče (prevoz je vključen) za ogled izjemno zabavnega muzikala Kiss me Kate. Predstava je nastala z združenimi močmi vseh umetniških ansamblov HNK Ivana Zajca in uprizarja shakespearjevo komedijo Ukročene trmoglavke z glasbo Coleja Porterja. Vstopnice bodo na voljo do zapolnitve mest.

V veži Kulturnega centra Lojze Bratuž bo prve dogodke spremljala razstava Nedvomno…Marija Vidau o delu kostumografke, ki je na najizrazitejši način in več desetletij zaznamovala estetiko predstav tržaškega gledališča.

Predstave goriškega abonmaja bodo na sporedu kot vedno ob ponedeljkih, se bodo pričele ob 20.uri in bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Prevoz za abonente izven Gorice bo možen s predhodno rezervacijo na št. 048133288.

 

 

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

ABONMA ZA GORICO

 

Stefania Seculin, Graziana Borciani

MARLENEDITH  

Slovensko stalno gledališče

ponedeljek, 6. december, ob 20.00 v KC Lojze  

 

Marko Sosič

MEJA SNEŽENJA

Slovensko stalno gledališče, Prešernovo Gledališče Kranj

ponedeljek, 7. februar, ob 20.00 v KD Gorica  

 

Florian Zeller

LAŽ

gostujoča predstava:  Slovensko Ljudsko Gledališče Celje

ponedeljek, 21. marca, ob 20.00 v KD Gorica

in collaborazione con KomiGo

 

José Cabeza,

TRIJE MILIJONI MINUT  

gostujoča predstava:  Mestno gledališče ljubljansko

ponedeljek, 4. april, ob 20.00 v KC Lojze Bratuž   

 

Jera Ivanc

PTIČJA ΦAPMA  

travestija po Aristofanu

Slovensko stalno gledališče,Gledališče Koper

ponedeljek, 2.maj, ob 20.00 v KC Lojze Bratuž

 

Luca Quaia

TAKO BLIŽJI

Slovensko stalno gledališče, Teatro Stabile di Trieste La Contrada

ponedeljek, 16. maj, ob 20.00 v KD Gorica

 

 

INFO IN REZERVACIJE

Kulturni dom Gorica

ponedeljek-petek: 9.00-13.00, / 15.00-18.00

Ul. I. Brass 20

tel +39 0481 33288

e-mail: [email protected]

www.teaterssg.com

 

foto: Graziana Borciani v predstavi MarlenEdith

Piškotki nam omogočajo, da analiziramo promet in delovanje naše spletne strani. Nastavitve piškotkov za našo spletno stran lahko kadarkoli spremenite. Zapri in nadaljuj